BBQ, GRILL – Az ételhez illő, megfelelő bor megtalálása egyszerre egyszerű és ugyanakkor nagyon is összetett, bonyolult feladat. Igencsak sok bort és ételt kell ahhoz kóstolni, hogy javuljon az igazán élményt nyújtó étel-bor párok megtalálásának az esélye. Gyakorlással az ízlelésünk is sokat javulhat, s már néhány tréninggel, tudatos, elemző, magunkra figyelő kóstolással, jelentősen érzékenyebbé tehetjük az ízlelésünket, s vele együtt az ízlésünket is.

Hogyan válasszunk bort?

A hétvégi BBQ többnyire a sörözéssel jelent egyet. Az Egyesült Királyságban a BBQ partyk résztvevői 67%-ban sört, 11%-ban egyéb italokat fogyasztanak és csupán 22% választja a bort. A füstös, fűszeres, tipikusan édes ízek nem teszik egyszerűvé az étel bor párosítást, miközben éppen ugyanezen okból akár sokat is egyszerűsödhet a választás.

  • A mérhetetlenül popularizált és már csak ezért is gyanakvásra okot adó, színekre alapozott „vörös húsokhoz vörös bort, fehér húsokhoz fehér bort” dogma a BBQ-nál egészen biztosan megdőlni látszik.

Étel-bor párosítási kalauz

  • Magam, a grill ételeknél, újabban már inkább a fehér borok pártján állok, de a vörös borhoz ragaszkodóknak fiatal, testes, gyümölcsös, vagy fűszeres borok ugyancsak bátran javasolhatók. Ilyenek a Zinfandel és a Syrah/Shiraz.

Megfelelőek a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, a Merlot, de a Pinot noir is, ha – és ez igen fontos! – még fiatalok. A rosé boroknál többnyire az eredeti szőlőfajta az irányadó, az előbbiek szerint. A BBQ szezon, és a meleg időjárás együtt járnak. Ez sajnos nem kedvez a vörös boroknak, amelyek, a napon felmelegedve, aromát veszítenek. A jól hűtött fehér borok (rosé, „fröccs”) ezért is alkalmasabbak, ahogy a sör népszerűségének is az egyik lehetséges oka éppen a hőmérséklete, s persze az íz-aspiráns szén-dioxid (CO2, régi magyar nevén szénéleg)

Gyáva bornak nincsen párja

A fehér boroknál kevéssé „szégyellős”, határozott savgerincű borokat célszerű választani. Én különösen a Sauvignon blanc-t javaslom, amely mind a BBQ, mind a grill ételek mellé, de a paradicsomhoz, zöldségekhez is kiváló. A rizling és tramini ugyancsak kellemesek és jó választásnak tekinthetők. A chardonnay-ról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint minden grill ételhez párosíthatók. Egy baconnal körbetekert filet mignon, avagy a robosztus ízű grillezett zöld spárga mellé egy testes, vaníliás/tölgyes, vajas chardonnay kiváló lehet, de ugyanennyire jó, egy gyönyörű furmint is a harmatos pohárban. A BBQ/grill ételekkel kapcsolatba kerülve a „fröccs” is jóval magasabbra értékelődik.

Grillezés

A fröccs esetében, a hígítás miatt, különösen fontos, hogy a fröccs alapjául karakteres bor válasszunk.

  • Igen kényelmes és pénztárca kímélő szabály, amit érdemes is betartani, hogy a BBQ/grill mellé nem érdemes drága, érett, kifinomult bort választani. Hasonlóképpen „gyáva” bor se kerüljön a komplex és testes íz világú, füstös ételek mellé.

A BBQ/grill ételek és bor párosításakor eltérhetünk attól a szabálytól is , hogy a bor egy lehelettel, de nőjön mindig az étel fölé. Ezek a finom hangolások a barbár és atavisztikus étel ízek mellett feleslegesen sznob próbálkozássá és pénzkidobássá válhatnak. A BBQ/grill elsősorban az ételkészítésről szól és nem a szofisztikált étel/bor párosításról, ami persze egyáltalán nem zárja ki a szerencsés kezű választás lehetőségét, különösen, hogy a hordók égetése során keletkező vegyületek és a grillezésnél a hús felszínén kialakuló molekulák hasonló íz profilokat alakíthatnak ki, amivel az étel bor párosítás fiziológiai alapjai már meg  is teremtődtek. Ételünk, borunk íz világa így új dimenziókkal gazdagodik.

BBQ

Csíki Sándor♣