GOURMET FESZTIVÁL 2014 – A 2014-es Gourmet Fesztiválon a rakott krumpli kerül terítékre, s mindjárt legalább 30 féle változatban, felfogásban. Legalább ennyiféle verziót kóstolhatunk május 30 és június 1. között a Millenárison, az idei Gourmet Fesztiválon. A rakott krumpli közügy, s mint a fesztivál honlapján írják: „Nincs azonban olyan titok, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, azon túl persze, hogy csak minőségi

alapanyagból készülhet igazán jó étel. Rakott krumplihoz a nem szétfövő, „A” jelzésű burgonyát érdemes keresni, ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.” A Fesztivál szervezői kíváncsiak voltak arra is, hogy a Michelin-csillagos séfek vajon miként készítik el nagyanyáink rakott krumpliját, így aztán meghívták őket a Fesztivál sajtóbemutatójára.

Miguel Rocha Vieira (Costes) rakott krumplija

Gourmet fesztivál 2014: Miguel Rocha Vieira (Costes) rakott krumplija, Fotó: Kálló Péter

Nagyon nem csodálkozhatunk azon, hogy Vieira a Costesre hagyományosan jellemző molekuláris gasztronómiai szemlélettel közelített a rakott krumplihoz is. Az elv egyszerű: szándéka szerint megőrzi az ízeket, illatokat, zamat-élményt, ám új, meglepő formában tálalja a mindenki által ismert ételt. A magyar kolbász kisült zsírjához kacsazsír került, s ebben dinsztelődött a hagyma. A burgonya kockákra vágva (konfitálva) és vékony szeletekben (sütve) is, vagyis két alakban is megjelenik az ételben. A vékony szeletekre vágott krumpliba tekerednek fel a burgonyakockák, dinsztelt hagyma. A főtt fürjtojás a canellonit idéző burgonyatekercs mellé kerül, s külön, némi tejföl is megjelenik. Az étel elemeit összekóstolva, együtt, a rakott krumplihoz kötődő emlékeinknek kell felidéződnie.

Széll Tamás és Szulló Szabina (Onyx) rakot krumplija

Gourmet Fesztivál 2014: Széll Tamás és Szulló Szabina (Onyx) rakott krumplija. Fotó: Kálló Péter

Széll Tamás tavalyi Bocuse d’Or-on is főzött gulyáslevese egészen kiváló volt. A rakott krumpli fotója is sejteti, újragondolásról ezúttal szó sincs, csupán apró, ízléses különbségekről: tejföl helyett tejszín, miközben felbukkan a kakukkfű és halványan a fokhagyma is. A krumplit nem főzi, hanem nyersen szeleteli. A rakott krumplija lassú tűzön, 100°C körüli hőmérsékleten, 3 órán át sül.

Sárközy Ákos (Borkonyha) rakott krumplija

Gourmet Fesztivál 2014: Sárközy Ákos (Borkonyha) rakott krumplija. Fotó: Kálló Péter

Sárközi Ákos szintén az „újragondolás” mellett döntött, a maga jól felismerhető tálalásában. Nála a vízitorma és a bazsalikom számítanak a szokásostól jellegzetesen eltérőnek, ám a legfontosabb különbség, hogy a rakott krumplihoz nem krumplit, hanem édesburgonyát, vagyis batatat használ, ami, ugye nem burgonya, s még csak nem is rokona a burgonyának. Az édesburgonya nála is kétféle formában szerepel: párolva, szárzellerrel, és szárítva (chips). A tojás füstölt fürjtojás, a kolbászkarikák pedig ugyancsak ropogósra sütöttek. Némi paprikakrém is került a tányérra.

A Gourmet Fesztivál 2014 kiállítói

Az idei fesztiválon a hazánkban működő legjobb külföldi konyhát vivő éttermek, és a minőségi street food éttermek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A Gourmet Fesztivál 2014 éttermei, street food éttermei. (További részletek itt olvashatók.)

Gourmet Fesztivál 2014: Éttermek

Gourmet Fesztivál 2014: Street Food Éttermek

Csíki Sándor♣