Blog
IN MEMORIAM – BUSSAY LÁSZLÓ orvos-borász
Dr. BUSSAY LÁSZLÓ (1958-2014) - Kevesen lehetnek, akiknek, a borvidék szót hallva, éppen Zala jut az eszébe. Pedig, a Zalai is borvidék volt. Történelmi. Aztán, már csak csemegeszőlő termelő körzet. Rangját, Balatonmelléki néven, hatvan esztendő elteltével, az...
AMBRUS LAJOS: CSOMBOR – a szerelem gerjesztője
CSOMBOR - Egyik legkedveltebb és legősibb fűszernövény az egynyári lágyszárú, mediterrán eredetű, Földközi-tenger környékéről és Nyugat Ázsiából elterjedt Kerti borsfű, vagy Borsika (Satureja hortensis), melyet Erdélyben csombornak hívnak. Tudományos neve (Satureja)...
AMBRUS LAJOS: Ősi fajták, pamuk és bárányfarkú
BABITS MIHÁLY - Egyik 1938-as önéletírásában (Szekszárdi kadarka) Babits a mulandóság és maradandóság kérdéseit veti föl, amint nagybetegen, a gégemetszés után és a rádiumkezelések közti szünetben kitekint budai lakásából a ködös, novemberi tájba. És ekkor ezt mondja:...
IZLANDI VULKÁN – a BARDARBUNGA veszélyes vulkán (2014)
BARDARBUNGA - egy újabb izlandi vulkán neve, amiről eddig mifelénk csak kevesen hallottak, de ezután sokan megjegyzik majd. Az izlandi vulkánok a történelem során már többször okoztak, s nem is kis kellemetlenséget. A legutóbbi (2010) komoly izlandi vulkánkitörés,...
ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2014 – Mitől édes a cukor?
ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2014 - A bölcs rabbitól megkérdezik a tanítványai, "Rábelében, mitől édes a kávé, a cukortól vagy a kavarástól?" Nu, természetesen a kavarástól - feleli a rabbi. Akkor miért kell bele a cukor?! kérdezik a tanítványai. Szamarak, hogy tudjuk,...
23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2014. szeptember 10-14,
23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL - 2014. szeptember 10-14-én a Budai Vár teraszain. Ez már a 23. Ez Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. Rohan az idő! Újabb sajtóanyag érkezett, s ahogy az előző években, ezt is Oláh Rita küldte. Precízen, ahogy eddig is mindig. De...
BUDAFOKI PEZSGŐ és BORFESZTIVÁL – 2014. szeptember 6-7.
BUDAFOKI PEZSGŐ és Borfesztivál - 2014. szeptember 6-7. (szombat és vasárnap). "Európa egyik legnagyobb pincerendszerében minőségi nedűk érlelődnek több mint száz éve. Itt születnek az elegáns, könnyed pezsgők, a borköltők bíbor árnyalatú erős vörösei, akárcsak...
A SÓZÁS MŰVÉSZETE – Mit, mikor, és hogyan sózzunk?
MIT, MIKOR, HOGYAN SÓZZUNK? - Arra a kérdésre, hogy mikor sózzunk, a sütés előtt közvetlenül, vagy a sütés után, esetleg már napokkal korábban, zavarba ejtően sokféle, és eltérő válaszokat kaphatunk. A tanácstalanságot fokozza, hogy szakács-generációk nőttek fel abban...
A SÓZÁS MŰVÉSZETE, TUDOMÁNY – Sósvizes sózás (brining)
SÓZÁS, SÓSVIZES SÓZÁS (brining) - A művészet és a tudomány évezredeken át kéz a kézben jártak. Az alkotó célú emberi igyekezet minden korban művészeket teremtett és a mesteremberből művész válhatott, ha a mesterségét magas színvonalon művelte. Ma sincs ez másként,...
AZ ÉSZAKI PART BORÁSZAI – 55 borászat, balatoni kiadvány
AZ ÉSZAKI PART - természetesen a Balaton északi partját jelenti. Az "Északi part borászai" pedig azt a kiadványt, amit a közelmúltban kaptam, azzal, hogy jó lenne, ha írnék is róla pár keresetlen, de lehetőleg, azért jó szót. Belenéztem, és sajnáltam is cseppet, hogy...
LIBAMÁJ – Lúdhizlalás Magyarországon, a kezdetektől.
LÚDHIZLALÁS, LIBAMÁJ - A 11-12. században a Balkánról érkezett parlagi libát tartották elterjedten, s bár a lúdhizlalás hazai kezdeteiről alig tudunk valamit, bizonyosnak látszik, hogy kukorica és füge híján, leginkább árpadarával és galuskával etették a hizlalásra...
Dr. LŐRINCZ GYÖRGY – Törekszünk a jónak gyakorlására
Dr. LŐRINCZ GYÖRGY hívott fel, s megkérdezte, lenne-e kedvem egy borvacsorán részt venni. Volt. Nagyon is, különösen, mert egy olyan szimpatikus borász kérdezte, mint Lőrincz György, akiről annyit azért mindenképpen érdemes tudni, hogy, mint korábban...
HAMBURGER – Hamburger atyák? Több is van!
HAMBURGER ATYÁK - Talán meglepőnek tűnhet, ám még napjainkban is folyik a disputa arról, hogy név szerint ki készítette az első igazi amerikai hamburgert. A válasz attól is függ, hogy mit tekintünk hamburgernek és hamburgernek tekinthetjük-e a két szelet kenyér közé...
HAMBURGER – hamburgi kolbász (1747)
HAMBURGER - Az ikonikus hamburger, ahogy ma ismerjük, legnagyobb részt amerikai találmány. A homályos ókori előképeket leszámítva, a legkorábbinak tartott ős-hamburgert Dzsingisz és Kublaj kán 13. századi mongoljainak apróra vágott húsból készült hadi ellátmányához...
HAMBURGER – hamburgi stílusú bifsztek (1894)
HAMBURGER RECEPT (1894) - A 19. századi Amerika máig hatóan legnagyobb szakácsa, Amerika első igazi étterme, a Delmonico’s Restaurant séfje, az ünnepelt Charles Ranhofer. Szakácskönyve, a The Epicurean 1894-es kiadásában a hamburgi stílusú bifsztek (Beef Steak Hamburg...
STREET FOOD – Fűszeres, pakisztáni tojásos szendvics
STREET FOOD - pakisztáni, fűszeres tojásos street food szendvics. Ez a pakisztáni street food étel sokak szívét megdobogtathatja, különösen azokét, akik a tárcsán (wokban) sütés hívei és varázslói. A bemutatott pakisztáni street food étel is tárcsán, valójában nyeles...
KOLBÁSZ – citromos burgonyával!
KOLBÁSZ CITROMOS burgonyával? Na, ja! Kolbász citromos burgonyával. Miért is ne?! Miért jók ezek a receptek? Mert kizökkentenek a napi megszokásból. Kolbászunk van, hagymánk is akad, burgonyának sem vagyunk híján, s a citrom is előfordul már a hazai konyhában néhány...
BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2014. szeptember 11-15.
23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL - 2014. szeptember 10-14. között a Budai Vár teraszain Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a...
SZUPER HOLD – 2014. augusztus 10., 2014. szeptember 9.
SZUPER HOLD (Super Moon) - Szuper Holdból mindjárt kétféle is akad. A szuper újhold és a szuper telihold. 2014-ben öt Szuper Hold van összesen és általában is 4-6 szokott lenni évente. Januárban két szuper újhold volt, júliusban, augusztusban és szeptemberben pedig...
PADLIZSÁN JAM – patlican reçeli (recept)
PADLIZSÁN JAM? Igen! Magam is meglepődtem, mert erre tényleg nem gondoltam, pedig igazán gondolhattam volna. A padlizsán jam örök példa lesz számomra: arra emlékeztet, arra figyelmeztet, hogy mennyire rabjai vagyunk a gondolati sablonjainknak és arra is, hogy miképpen...
TV2 NAPLÓ – Éttermi lecke: Eszem, iszom, Hungary
TV2 NAPLÓ - A TV2 keresett meg azzal, hogy Kordos Szabolcs, Eszem, iszom Hungary című könyvéhez illusztrációul készítsek el egy-két ételt. A forgatás nálam volt. Készítettem két "bolognai spagettit", az egyik Gordon Ramsay receptje szerint készült, a másik, amolyan...
MAGYAR NAGYDÍJ UTÁN – GR1D Club After Party, Buddha Bar
EXKLUZÍV PARTY - A világ egyik legexkluzívabb Party-sorozata, a GR1D CLUB™ The Race After Party, a Magyar Nagydíj után, július 27-én vasárnap este 10-től idén ismét a Buddha-Barban! Az előző évben hat pilóta és három hollywoodi világsztár vett részt a teltházas...
A LEGJOBB BALATONI LÁNGOS – Nagy Balatoni Lángos Teszt
A LEGJOBB BALATONI LÁNGOS - A Nagy Balatoni Lángos Tesztre a keszeg teszttel egy időben került sor (a keszegről itt olvashatsz). A legjobbaknak kikiáltott lángossütők közül is választottunk, majd az északi és a déli parton is kóstoltunk. Az eredmények hasonlóan...
ESKÜVŐI TORTÁK – örök trendek, stílusok, menyasszonyok
AZ ESKÜVŐI TORTA az esküvői fogások fő ékessége, attrakciója, akárcsak a torta felvágása, amely a ceremóniák fesztelenebb része, és hagyomány szerint az ifjú ara és férj együttes kötelessége. A tökéletes, divatos és trendi esküvői torta és stílus ki- és megtalálása...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!