1396117600_4487KÜLÜGYMINISZTÉRIUM – 2014. szeptemberében, immár 13. alkalommal hirdette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium a borász szakma jeles képviselői részére azt a pályázatát, amelynek keretein belül kiválasztják azt a borsort, amely 2015-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt

képviseli hazánk borkultúráját Carton Hungaricum néven. Az eddigi neves szakmai zsűri idén olyan nemzetközi szaktekintélyekkel bővült, mint a német sommelier, Markus Del Monego, aki a Világ Legjobb Sommelier-je címmel és Master of Wine képesítéssel is rendelkezik, vagy Aigars Lukstiņš lett sommelier bajnok, aki azért került be a zsűri tagjai közé, mert 2015 első felében az EU soros elnökségét Lettország látja el az és az ottani díszétkezéseken is – egy korábbi megállapodás értelmében – a most kiválasztásra kerülő borokat fogják kínálni.

Nem borverseny!

Ez a kiválasztás nem borverseny. A válogatásba évről évre bekerülő borok mellett még rengeteg kitűnő bor van Magyarországon.  A kiválasztás felelőssége valóban óriási, hiszen ezek az italok komoly zsűri előtt mérettetnek meg, elszalaszthatatlan lehetőséget kínálva ezzel hazánk bormarketingjének is.

A zsűri elnökei:

  • Mészáros Gabriella, az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon, valamint
  • Káli Ildikó WSET diplomás boroktató, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke, egyben a Borkiválóságok eddig megjelent három kötetét tesztelő Országos Borszakértő Bizottság elnökhelyettese, és a kiadvány társszerzője.

Kategóriák:

A szakmai zsűri idén (2014) az alábbi három minőségi kategóriában választ borokat:

  • Grand superior kategóriába azok a választott borok borok kerülnek, amelyek a legmagasabb diplomáciai szinten képviselik majd a hazai borászatot.
  • Superior kategóriába kerülnek majd azok a borok, amelyek a szakmai és kulturális rendezvények kísérő borai lesznek.
    Classic kategóriába olyan borokat sorolnak, amelyek a külképviseletek nagyobb vendégszámú rendezvényein is felszolgálásra kerülnek majd; esetlegesen ebből nagyobb piacra alkalmas tételek is rendelkezésre állnak a termelőnél.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (miniszter: Szijjártó Péter) sajtótájékoztatója a nyitórendezvénye annak az eseménysorozatnak, amelynek következő lépése már a borok kiválasztása lesz november 3-án és 4-én.

A kiválasztott borsort a Minisztérium párhuzamosan tartott nemzetközi sajtótájékoztató keretében, november 11-én hozza nyilvánosságra, s mindjárt két helyszínen, Berlinben és Budapesten is.

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Budapest

  • A magam részéről igazán dicséretesnek, és hasznosnak tartom a Minisztérium ilyen irányú aktivitását (Nehezebb feladat, de nem ártana az ételekre is egy újabb nekifutással ráerősíteni!). A Hölgyek, Mészáros Gabriella, Káli Ildikó, és a Minisztériumban dolgozó Gál Helga, elkötelezetten és felelősséggel végzik munkájukat, ezért a kiválasztott borok minőségét és megfelelőségét illetően előzetesen sincs semmiféle kétségem. Mindemellett persze, kíváncsian várom a borsort!

A sajtóanyag felhasználásával írta: Csíki Sándor♣