Blog
KALÁCS – a kenyerek úri rokonsága
KALÁCS - A kalács a kenyér úri rokonsága, a gazdag testvér. Említése a 14. századtól fordul elő. A 19. században sokfelé már a kenyértől külön kemencében sütötték, ugyanott, ahol a kacsát, libát, kisebb húsokat. Kezdetben még töltelék nélküli volt és a kenyér...
ÜDÍTŐITAL TÖRTÉNELEM – Sztár, Traubisoda, Márka, Cola
SZTÁR - Az 1960-as évek végén, az új gazdasági mechanizmus meghirdetése (1968) után, már a szeszipar érdeklődése is feltámadt az üdítőital gyártás iránt. A gazdasági nyitással szélesebb lehetőség kínálkozott a nyugattal való együttműködésre is. A Szeszipari Országos...
ÜDÍTŐITAL TÖRTÉNELEM – Bambi, Utas-Üdítő, Hüsi
BAMBI NARANCS - Kovács Eszti 1959-ben énekelte először, Berki Géza dalszerző, és Brandt Iván szövegíró többször is feldolgozott slágerét, a Pancsoló kislány című dalt. A dal refrénje fél évszázad múltán is jól ismert: "Jaj úgy élvezem én a strandot,/ Ottan annyi a...
ÜDÍTŐITAL TÖRTÉNELEM – sörbet (sharbat) és kracherli
SÖRBET - „Jertek velem, ottlenn áll nagy vigalom, Odalenn vár mézizü sörbet.” – írta Arany János 1856 nyarán, Szondi két apródja című balladájában. Az arab, perzsa, török közvetítéssel érkező sörbet szó azonban ebben az esetben nem napjaink jóval ismertebb havas-jeges...
Hú-SVÉT PALKONYÁN – 2015. április 11. Palkonya
Hú-SVÉT PALKONYA - Pauli Zoltán barátommal a májusi Villányi Stifolder Versenyről beszéltem, s persze a Villány melletti Palkonya, a szülőfaluja is szóba került, ahol újabban sokféle országos érdeklődésre méltán számot tartó esemény zajlik, mint például a palkonyai...
DOUBLE BUBBLE – Egy igazi pezsgőbár a Madách téren
DOUBLE BUBBLE, Budapest - "Szeretnénk meghívni, hogy együtt ünnepeljük a Double Bubble Pezsgőbár első születésnapját. Hogy sok pezsgő lesz, az szinte természetes, de különlegességgel is készültünk: a közös ünneplés előtt Marczingós Zoltán pezsgőszakértő tart kóstolót....
KÉKFRANKOS MOST 2015 – Nagy Kékfrankos Kóstoló 2015
KÉKFRANKOS MOST 2015 - A boros polcok hosszú sora előtt állva sokszor felteszi magának az ember a kérdést, hogy melyik bort válassza a vacsorához. A kérdés alapos megválaszolásához a tálalásra kerülő ételt, az alkalmat és a vendégek ízlését is figyelembe kell venni,...
HÚSVÉTI ÉTELEK – húsvéti sonka, tojás, bárány, nyúl (videó)
BEST of BUDAPEST & HUNGARY DÍJ – Év Gasztrobloggere
HÚSVÉTI SONKÁK – kassai és húsvéti sódar, parasztsonka
SONKA, SÓDAR - A sonka említésekor leginkább a sertésből készült, szakszerűen metszett, formázott, tartósított hús juthat eszünkbe. A sertés és a sonka fogalma az idők során testvérien összeforrt, még ha tudjuk is, hogy sonka névvel akár más állatok húsrészei is...
BOCUSE d’OR EURÓPAI DÖNTŐ – Budapest, 2016. május 10-11.
BOCUSE d'OR - Az európai döntő 2016. május 10-11-én, Budapesten kerül megrendezésre. Alig néhány szó mindez, ám ahhoz képest, hogy alig néhány esztendeje még azon (is!) keseregtünk, hogy egyetlen Michelin-csillagos éttermünk sincs, és sem a Michelin Guide, sem a...
A BOURBON WHISKEY – és az amerikai adóhivatal születése
BOURBON WHISKEY - Az amerikai whisky története szorosan összefonódott az adócsalással, aminek tartós, és senki által nem kívánt eredményeként, de létrejött az amerikai adóhivatal (IRS). Az amerikai függetlenségi háború utáni első, Georg Washington elnöksége alatti...
MOMOT KONGRESSZUS – a lakosság kétharmada túlsúlyos
MOMOT - Mint arról korábban beszámoltam, 2015. március 20-21-én tartotta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) a XIV. kongresszusát a Magyar Telekom Székházban. A továbbiakban az MTI közleményét adom közre. Mint az MTI is írja: Magyarország a...
PANNON ÍZEK – A RÉTES (sorozatindító Pécsett, 2015)
PANNON ÍZEK - Pannon ízek című horvát - magyar programsorozat célja, határon átívelő gasztronómiai „utak” fejlesztése a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE), és az eszéki Gaudeamus középiskola szervezésében, az...
BADACSONY – Badacsony a New York Palotában (2015)
BADACSONY - A Badacsonyi borászok és a régió turisztikai szolgáltatói ismét fieszta hangulatot hoztak Budapestre. A New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők. Több mint ötszázan...
ROSALIA – Rosé és Pezsgő, Budán, 2015. május 8-10.
ROSALIA - Rosé és Pezsgő Kert, valamint Rosé és Pezsgő Mustra, s mindez egyben, 2015. május 8-10-én, Budán, a 12. kerületi Gesztenyés Kertben és Budapesti Kongresszusi Központban. A Rosé és Pezsgő Kertet a Gesztenyés kertben a széles borkínálat, a kiemelt rosé...
STOP SÓ – Biztos, hogy küzdenünk kell a só ellen?
STOP SÓ - A "STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program" az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyik központi programja. A Stop Só egy nem túlzottan szellemes, ellenben védjegyoltalom (2008) alá vont logót is kapott. "A logó használatának feltétele,...
AZ ÉV GASZTROBLOGGERE – a Best of Budapest díjazottjai
AZ ÉV GASZTROBLOGGERE - A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait, és idén elsőként, Az Év Gasztrobloggere díjat is odaítélték. A Best of Budapest & Hungary szavazására több...
MÁD – Első Mádi Borház, Gusteau és a terroir kecskék
MÁD - Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Első Mádi Borház és Bisztró, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Butik Hotel, Aszúház. Megannyi ismert, és egyre ismeretebbé váló hely Tokaj-hegyalján, Mádon, melyek között Kovács Károly tulajdonos teremt kapcsolatot....
AVOKÁDÓ – avokádóban sült, ízletes tojás
AVOKÁDÓ - A guacamole jól ismert étel, azonban az avokádóból akár úgy is készíthető étel, hogy a félbevágott, kimagozott, enyhén kivájt avokádó felek mélyedésébe tojás ütünk, a tojást sózzuk, borsozzuk, majd az így előkészített tojásos avokádót 230°C hőmérsékletű...
TOKAJ GRAND – NAGY TOKAJI KÓSTOLÓ – 2015. március 28.
NAGY TOKAJI KÓSTOLÓ - Eljött hát ez is, a Nagy Tokaji Kóstoló! A legtöbb hazai és nemzetközi borral foglalkozó szakember egyetért abban, hogy Tokaj nem pusztán egy a huszonkét magyar borvidék közül, hanem méreténél és borainak egyedi karakterénél fogva kiemelkedik...
NAPFOGYATKOZÁS – 2015. március 20.
NAPFOGYATKOZÁS - 2015. március 20-án részleges napfogyatkozást nézhetünk meg. Mint az óbudai Polaris Csillagvizsgáló honlapján írják, "a fogyatkozás közel 60%-os lesz". S, hogy mikor, s miképpen jön létre napfogyatkozás? "Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor...
SZÓJACSÍRA SPAGETTI – medvehagymás crostinivel
SZÓJACSÍRA SPAGETTI - A különféle babcsírák a Kelet-ázsiai konyhák elterjedt alapanyagai. A mungobab csírája mellett a nagyobb szójabab csíra a legnépszerűbb. A csírák nagyjából egy hét alatt lesznek felhasználásra alkalmas méretűek. A szójacsíra is jóval...
1000 SÉF, 1000 MENÜ, 5 KONTINENSEN – 2015. március 19.
FRANCIA GASZTRONÓMIA - 2015, március 19-én, csütörtökön a világ több mint 1300 étterme egy „francia vacsora” felszolgálásával népszerűsíti a francia gasztronómiát. Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!