img25VINCZE PINCÉSZET (Eger) – Vincze Béla neve sokaknak ismerős, de ez így természetes. Volt Év Bortermelője (2005), s volt az is, aki három évjárattól eltiltva töltötte éveit. Amikor az új évezred elején, 2004 táján először találkoztam a boraival, az ország még a tanninos, vastag vörösborok bűvöletében élt, s én is szívesen bontottam egy hasonló stílusú villányit, szekszárdit, vagy egrit. Köztük Vincze Béla borait is. Aztán írtam többször is róla. Akkor is, amikor a tanninos-stílusból kiszerettem, s a könnyedebb, gyümölcsösebb borok felé indultam, miközben egyre kevesebb vörösbort, s

egyre nagyobb arányban fehérbort fogyasztottam, esetleg rozét, de azt is gyakran már csak fröccsnek. Az írásban előforduló fogalmakról, a címben szereplő biodinamikus gazdálkodási módról röviden itt olvashattok, az ökológiai szőlőtermesztést pedig így foglalja össze a Pincészet honlapja:

Ökológiai szőlőtermesztés: Az elmúlt évtizedek vegyszerhasználata a természetben bekövetkező nemkívánatos változásokat idézett elő, ezért új termesztési irányzatok terjedtek el: integrált, ökológiai (más néven bio-) termesztés. Az integrált termesztés nem zárja ki a kémiai vegyszerek használatát, de mennyiségét jelentősen csökkenti, és csak a környezetet kímélő vegyszereket használja fel. Az ökológiai termesztés alapja a talaj és a termőhely viszonyaihoz alkalmazkodó, kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenálló fajták alkalmazása, a szintetikus kémiai növényvédő szerek használata azonban tilos. A szőlő gombás megbetegedései ellen elemi réz és kéntartalmú szerek használhatók korlátozott mennyiségben. A borkészítés során szintén alacsonyabb mennyiségben, megengedettek egyes kémiai szerek használata, például a kénezéshez.” (Forrás: www.vinczepinceszet.hu)

Mész-hegy

Mész-hegy

Mész-hegy

A Mész-hegy egy helyi védettséget élvező, szubmediterrán terület. A hegy magassága 332 méter, dőlésszöge 10-15 %. Különleges adottságai teszik alkalmassá arra, hogy a borászat számára kiemelt termőhelyként szerepeljen. A Bükki Nemzeti Parkkal közösen kidolgozott telepítési szisztéma szerint 2004 tavaszán telepítették be Cabernet franc, Merlot, Pinot noir és Syrah fajtákkal. A biológiai növényvédelem 2005 tavaszán kezdődött az akkor még alig 1 éves szőlőben. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt – három éves átállási idővel – 2007 végére teljesítették az előírt vegyszermentesítést és 2008-tól átálltak a biodinamikus művelési módra is.

Mész-hegy

Mész-hegy

A Biokontroll Hungária által ellenőrzött, certifikáttal ellátott első biobor 2008-ban készült el, s ezzel az Egri borvidéken Vincze Béla az elsők között volt. (Ezt az első Vincze biobort is teszteltük.)

  • Az összesen mintegy 7 hektárnyi Mész-hegyi ültetvényen egyébként Syrah, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir szőlő terem. (A Vincze Pincészet további saját ültetvényei Egerszóláton találhatók.)

A Vincze borok – Bordeaux vs. Bourgogne

Időnként elhangzik, hogy Vincze Béla borai inkább villányiak, mint egriek, amivel nagyjából azt is állítjuk, hogy inkább bordeaux-i stílusúak, mint burgundiak. Ez az egyszerűsítés, annak ellenére, hogy további nagy ívű, veretes megállapításokra adna lehetőséget, a velejét illetően sajnálatosan légies, ezért most el is engedjük. Vincze Béla ugyanis nem Bordeaux, vagy Bourgogne szülötte, hanem egri, csak éppen másként érzékeli ugyanazt, más tapasztalatokkal látja, és mást gondol a borokról, a borok stílusáról, mint amit a ciklusosan változó ízlés mondatna vele. Ő másként készít jó borokat, mint a jó borokat készítő mások. Hasonló savval, tanninnal, alkohollal, érleléssel, ám, valahogy mégis másfajta harmóniával. „Villányiasabban”, tenném hozzá, ha nem ígértem volna meg az imént, hogy elszakadok ettől a sztereotípiától (is). Mindezek után akár azt is mondhatnánk, hogy Vincze Béla borstílusa az évek során semmit sem változott, hiszen továbbra is

  • testes,
  • tanninos,
  • sűrű, sötét,
  • mazsolás, helyenként portóis,
  • magas alkoholtartalmú (jelentése: 13% feletti),

borokat készít, mint készített korábban is. Azonban, ha a 2004 környékén készített, hasonló szavakkal jellemezhető borokat összevetjük a most kóstolt 2011-es tételekkel, a különbség mégis feltűnő. Ugyanazok a szavak, ám egy másfajta valóság.

  • Vincze Béla borstílusa is észrevehetően változik (csoda lenne, ha nem!). 2011-es borai a korai, Év Borásza (2005) díjra érdemesült borainál ma már kellemesen bársonyosabbak, visszafogottabbak, kerekebbek és simulékonyabbak. Ugyanazon stíluson belül maradtak, mint évekkel korábban, de kiforrottabbak és szembetűnően szebben iskolázottak. Változtak, ahogy készítőjük, s persze a kóstoló is.

Mészhegy Syrah biobor 2011

A kóstolt tételek közül számomra továbbra is a Mészhegy Syrah biobor volt a legnagyobb érdeklődéssel várt bor, miközben a többi, az Arcanum Cabernet franc 2011, Merlot 2011, Kékfrankos 2011 is érdekelt.

  • A Syrah a legújabb (1998) kutatások szerint a francia Rhône-Alpes régióból származik. „Apja” a régió délnyugati részén fekvő Ardèche környékén honos Dureza, „anyja” pedig a régió északkeleti, Savoie vidékén őshonos  Mondeuse blanche. E két szőlő frigyére vélhetőleg a két szubrégió között, az Isère vidékén került sor.

A Syrah sötét, illata komplex gyümölcsös, csokoládés. Belekortyolva bársonyos, komoly bor, ami fejlődik még. A kóstolt borok közül a kékfrankos is kellemes meglepetés. Leginkább a szépen készített burgenlandi osztrák kékfrankosokat idézi. A  Merlot és a Vincze Béla kedvencei közé tartozó Cabernet franc is biztató, kerek, érlelésre alkalmas, de már fogyasztható tétel. Egységes, elegáns stílust, mélységet és komplexitást mutat valamennyi bor.

Vicze Pincészet, Eger

Vicze Pincészet, Eger

  • Vincze Béla 2011-es, kóstolt borai megérdemlik a figyelmet, nekem tetszettek, ajánlom őket.

Csíki Sándor♣