A KELET – EURÓPAI (askenázi) zsidó konyha kedvelt étele a hússal, sajttal, burgonyával, hagymával, vagy kásával, savanyú káposztával, és az újabb időkben spenóttal, s mással töltött, sütőben, vagy zsiradékban sült krumplis gombóc. A knish. Ez az étel az orosz pirozskival, az olasz calzonéval, a mexikói empanadaval, vagy akár az angol pastyval tart rokonságot. Népes családja ez az ételeknek, amelyek közül a knish az újvilágba érkezett zsidók körében már-már  kultikus fényben kezd feltűnni. Hasonlóan a szintén Kelet-európai bagelhez.

Yonah Shimmel (NY) és a világ legfinomabb knishe

Yonah Schimmel, a bevándorló rabbi 1910-ben nyitotta meg az üzletét New Yorkban. Nos, az elmúlt száz évben nem sok minden változott. Az üzletben sem, és a kézzel készített, téglakemencében sütött lágy knishek világában sem, leszámítva a veggie töltelékeket, mint a brokkoli.

A bal felső képen Yonah Shimmel ma már legendásnak számító üzlete látható a Lower East Side-on, amely úgy hirdeti magát, mint a világ legfinomabb knishének készítőjét (The World’s Finest Knishes SINCE 1910).

Yonah Schimmel

Yonah Schimmel

Krumpli knish (Shimmel)

Krumpli knish (Shimmel)

Nos, nem akarnék ebben a témában állást foglalni, mert nem ettem Shimmel knishét, azonban az interneten olvasgatva erősen sejthető, hogy valami kevéssé ismert titka azért akadhat Shimmeléknek, mert még mindig áll az üzlet, miközben – állítólag, s finoman fogalmazva – nem ez a legjobb knish a városban.

Elias Gabay – a „Knish király”

Az Osztrák-Magyar Monarchiában született zsidó suszter, Elias Gabay már az éppen akkoriban (1918) megalakuló Jugoszláviából vándorolt ki New Yorkba (1919). 35 centtel a zsebében érkezett és természetesen legelőször a cipőiparban igyekezett volna elhelyezkedni, azonban elég gyakran volt munkanélküli ahhoz, hogy a bizonytalan helyzetet látva végre elszánja magát, s saját vállalkozást indítson. Feleségével, Bellával egy kis éttermet nyitnak a Lower East Side-on.

  • Érdemes megjegyezni, hogy a gyakran munkanélküli és pénz nélkül érkező bevándorló a 20-as évek Amerikájában éttermet tudott nyitni , még ha kicsit is.

Egy nap az egyik vendégük „blintz”-et (blini) rendelt a sajt helyett burgonyával, amit Bella a knishre emlékeztetően készített el… A történet így kezdődött, hogy aztán megalakuljon a ma is virágzó Gabila & Sons (Brooklyn, NY), amely napjainkra már több mint egymilliárd knisht értékesített.

Forrás: flickr

Gabila’s Knishes

Ebben az is szerepet játszott, hogy Elias Gabay az 1921-ben megnyitott étterem helyett hamarosan a knish nagykereskedelemben látta meg az üzletet. A hajdani „jugoszláv” suszter 1932-ben feltalálja a knish készítő gépet, amivel iparosítja a knish előállítását.

Gabila’s Knish (borgonyás)

Csíki Sándor♣