Blog
VINAGORA 2015 – a VinAgora borverseny eredményei
VINAGORA 2015 - Az idei a VinAgora Borverseny történetének legjobb sorozata volt: 5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a...
BIZTOS FOGYÁS – az Országos Obezitológiai Központban
BIZTOS FOGYÁS - Miközben Európában, s így Magyarországon is járványszerű méreteket ölt az elhízás, bennünket tartanak az öreg kontinens egyik legegészségtelenebbül élő országának. A következő videó egy olyan lehetőséget mutat be, amelyről joggal mondhatjuk, hogy...
DOUBLE BUBBLE – Pezsgőmester Champagne-ból
DOUBLE BUBBLE - A Double Bubble egy pezsgőbár Budapest belvárosában. Írtam már róla, többször is. A Double Bubble pezsgőbár Magyarországon attól újszerű, hogy nemcsak poharazni lehet a pezsgőket, de az izgalmas kóstolósorokkal megismerhetjük, szinte bejárhatjuk a...
FAGYLALT TESZT – Nagy áruházi vaníliafagylalt teszt, 2015
http://mno.hu/videok/128626
TÖKÉLETES RIZS – Minden, amit a rizsfőzésről tudni akartál!
A TÖKÉLETES FŐTT RIZS - A rizs a Föld népességének fele számára alapélelmiszer és az olyan országokban, mint Kambodzsa, vagy Banglades a napi energiabevitel háromnegyedét adja. A rizs (Oryza sativa) az indiai szubkontinensen, Észak-Indokínában és Dél-Kínában is...
BOCUSE d’OR EURÓPAI DÖNTŐ – Budapest, 2016. május 10-11.
BOCUSE d'OR 2016, BUDAPEST - A Magyar Bocuse d’Or Akadémia felhívást tett közzé a jövőre Budapesten megrendezendő Bocuse d’Or Europe döntőn való részvétel lehetőségének elnyerésére. A versenyen való részvételre szabadon pályázhat minden olyan magyar állampolgárságú...
VINAGORA BORGÁLA 2015 – június 27. szombat, 13:00-20:00
VINAGORA BORGÁLA 2015 - A Borgálán megkóstolható a VinAgora Nemzetközi Borversenyre nevezett 549 magyar és külföldi bor. A kóstoló érdekessége, hogy a borok mellett megtalálható lesz azok hivatalos bírálati lapja a versenyen kapott értékelésükkel. 2015. június 27....
SPONTÁN – Naturális Borok – Eger, 2015. június 27.
SPONTÁN 2015 - Naturális borok és borászok találkozója Egerben, az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon, 2015. június 27-én, szombaton. A rendezvényt nevezhetjük borfesztiválnak is, írják a sajtóanyagban, de inkább egy laza összejövetelre készülj, ahol csak naturális borokat...
STÍLUSOS VIDÉKI – SVÉTahajó a fővárosi Dunán (gasztrohajó)
A SVÉT - a Stílusos Vidéki Éttermiség elnevezésből képzett betűszó és rendszeresen esik róla szó a blogon, már csak azért is, mert a SVÉT alá gyülekezett éttermeket általában jól ismerem és jó véleménnyel is vagyok róluk. Az évente rendszeresen ismétlődő találkozók...
AMBRUS LAJOS: A sajtokrúl (és a magyar sajtkultúráról)
MAGYAR SAJTKULTÚRA - Olvasom egy barátom írását arról, vajon „miért nincs magyar sajtkultúra”? És a címben meg is adja a választ: „Mert sose volt!” Nono, azért hátrébb az agarakkal! – Krúdy atyánk még egy-két gyomornovellával is válaszolhatna. Nála az ideális vendég...
EGY FORRADALOM EPIGONJAI – A szörp-forradalom végnapjai
SZÖRP EPIGONOK - Kit nevezünk epigonnak? Az epigon utánzó: "Nagy alkotó egyéniség vagy jelentős irányzat eredetiséggel nem rendelkező utánzója, aki gyakran csak a külsődleges jellegzetességeket másolja." Az epigon, "az elődök nagyságáig felemelkedni képtelen, csak a...
NAGY PEZSGŐ KÓSTOLÓ – 2015. június 20. Corinthia Hotel
NAGY PEZSGŐ KÓSTOLÓ - "Hazánk jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A pezsgő hagyományosan...
NYÁRI ÉTELEK – ízek, fűszerek, hideg nyári főzelékek, levesek
AMBRUS LAJOS: Tárkony – aki nem szereti, ha háborgatják
TÁRKONY - Valamikor, a múlt század negyvenes éveiben azt írták az évelő tárkonyról (Artemisia dracunculus), hogy ez a régi magyarok által is használt keskeny levelű, borsos illatú fűszernövény már csak elvétve, imitt-amott található a hazai kertekben. Azóta sem sokat...
MARGARIN – Margarint vagy vajat együnk?
MARGARIN - A közelmúltban meghívást kaptam a Corvinus Egyetemre, ahol az egyik nagy margaringyártó támogatásával szerveztek egy érdekes és informatív bemutatót arról, hogy manapság miből, s miként is készül a margarin. A bemutató nem titkolt célja, a margarint a...
KÁRPÁT-MEDENCEI BORÁSZOK TALÁLKOZÓJA – 2015
KÁRPÁT - MEDENCEI BORÁSZOK Találkozója 2015 - Immár a 10. Kárpát-medencei Borászok Találkozójára kerül sor 2015. június 12-14-én. Mint tudhatjuk, a 10. találkozó nyitónapját 2015. június 12-én, a Nagytétényi Kastélymúzeumban és parkjában tartják, s ott lesznek azok a...
EXPO MILANO 2015 – Hol van itt a magyar gasztronómia?!
EXPO MILANO 2015 - A Milánói Világkiállítás (EXPO) magyar pavilonja már eddig is sok vitát váltott ki. Problémás az esztétikája, az üzenete, a kivitelezés minősége, a költségvetése és még ki tudja mi minden más. Egyszóval, amolyan látlelete mindannak, amire ma kis...
BIODINAMIKUS BOR – Vincze Pincészet, Eger (2015)
VINCZE PINCÉSZET (Eger) - Vincze Béla neve sokaknak ismerős, de ez így természetes. Volt Év Bortermelője (2005), s volt az is, aki három évjárattól eltiltva töltötte éveit. Amikor az új évezred elején, 2004 táján először találkoztam a boraival, az ország még a...
OLASZ GASZTROPIKNIK – 2015. június 6. szombat, Eiffel tér
OLASZ GASZTROPIKNIK - Buongiorno Italia! címmel olasz gasztropiknik lesz 2015. június 6-án a Nyugati pályaudvar melletti rendezett, hangulatos, zöld területen, az Eiffel téren. "Prosecco, prosciutto, parmigiano – ezek a finomságok nélkülözhetetlenek egy igazi olasz...
A VILÁG 50 LEGJOBB ÉTTERME – 2015
A LEGJOBB ÉTTERMEK 2015 - 2015 legjobb éttermei listájának élén a San Pellegrino szerint a spanyol El Cellar de Can Roca áll. A második az Osteria Franceska Olaszországból, a harmadik pedig a koppenhágai Noma. Az ásványvíz cég idén is jelentős összeget áldozott a...
EJTEL – Pontosan hány liter egy ejtel?
EJTEL - Az ejtel egy elfelejtett régi űrmérték. Száraz és folyékony anyagok térfogatának meghatározására egyaránt használták. A régi receptekben gyakorta találkozhatunk vele, ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy "Pontosan hány liter is egy ejtel?" No, ezt nem is...
MAGYAR GASZTRONÓMIA – pocsék éttermek sokasága
MAGYAR GASZTRONÓMIA (2015) - A hétvégén egy Budapest közeli csárdába tértünk be, hogy valami "retro" ebédet együnk. Húsleves, bableves, rántott hús, semmi extra. "Hagyomány újragondolva" hirdeti magáról büszkén az út mellett álló hely "Falatalbuma" rossz minőségű,...
MIÉRT SZERETJÜK – a buborékos vizeket?
MIÉRT SZERETJÜK? - Vizet egész életünkben iszunk, ezért aztán, igazán nem mindegy, hogy mit, mennyiért, s mennyire tudatos választással tesszük. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vizeket fogyasztunk, s azokat, a tudatosság egy magasabb szintjén, összekapcsoljuk-e az...
SAJTBURGER LEVES – sajtburger leves, Coca-Cola tortával
SAJTBURGER - Sajtburger leves? Hát, az meg miféle? Pedig létezik, s nem is annyira bizarr,mint gondolnánk. Az étel vázlata egyszerű. Alapnak kell egy tartalmas, zöldséges, burgonyás, zöldfűszeres húsleves, amit némi rántással, vagy a zöldségek staubolásával...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!