Vanilla-Orchid-.jpegVANÍLIÁS KIFLI – A vaníliás kiflit már az ükanyáink, ükapáink is szerették. A vaníliás kifli 19. századból származó receptje kelt tésztáról szól, ami a mai vaníliás kiflitől erőteljesen eltér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni, hogy mit is ehettek eleink. Érdekes lesz! A recept hozzávalói: 280 g vaj, 8 tojás sárgája,70 g cukor, vanília, 27 g élesztő, 175 ml tejföl,

liszt és só. Az elkészítése egyszerű, az eredmény pedig a történelmi „zamatok” miatt is izgalmas. Vendégségben is kiváló, mert „sztorija” van.

Vaníliás kifli receptje a 19. századból (1864)

Ez a vaníliás kifli teljesen más, mint Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország bécsi eredetű (Vanillekipferl), hagyományos, őrölt mandulával, vagy földimogyoróval készülő, Hold alakú karácsonyi aprósüteménye, amit a vaníliás cukor is ízesít. Az itt következő vaníliás kifli nagyon nem az a vaníliás kifli. Ezért is érdemes elkészíteni.

„½ font (280 g) vajat habosan elkeverünk, s egymás után 8 tojás sárgát keverünk bele, 4 lat (70 g) cukrot, egy darab finomra tört vaníliát, másfél lat (27 g) olvasztott élesztőt, ½ meszely (175 ml) langymeleg tejfelt, kevés sót és lisztet adunk hozzá. Kissé elkeverjük és a tésztát kelni hagyjuk. Aztán egy liszttel behintett deszkára tesszük, kinyújtjuk, háromszögletű leveleket vágunk ki belőle, barackkal, vagy ribizlivel megtöltjük, s összehajtjuk. Tojás fehérével megkenjük, cukorral behintjük, kisütjük és feladjuk az asztalra.” (Képes Pesti Szakácskönyv, Pest 1864, Összeállította: Zemplényi Antónia)

Vanília kivonat

Vanília és vanília kivonat

 Csíki Sándor♣