bat_house_1_courtesy_esporao.jpg__600x0_q85_upscaleDENEVÉRHÁZ – A mezővédő erdősávok hasznai hajdanában még az általános iskolás tankönyvekben is szerepeltek. Minden kisiskolás megtanulhatta, hogy az erdősávok védik a termőterületet és otthont adnak a káros rovarokat elfogyasztó hasznos madaraknak is. Ezért is látom meglepetten, hogy, mintha egyre kevesebb mezővédő erdősáv lenne.

S, bár lehet, hogy tévedek, de úgy tűnik, mintha nem egy ilyet az elmúlt évtizedekben ki is vágtak volna, miközben újakat már nem telepítettek. A telepített denevérházak hasonló szerepet töltenek be mint a mezővédő erdősávok. Otthonul szolgálnak az éjszakai rovarokat nagy mennyiségben pusztító denevéreknek. A minap a Smithonian írt be arról, hogy a Lisszabontól 170 kilométerre, délkeletre fekvő Herdade do Esporão szőlőbirtokon 2011 óta már denevérekkel is védekeznek a rovarkártevők ellen. A denevérek már csak azért is kiválóan alkalmas rovarpusztítók, mivel – fajtól függően – testtömegük akár felének, kétharmadának megfelelő mennyiségű rovart is elpusztítanak egy éjszaka. Ez egyedenként nagyjából 1000 rovart jelent.

  • A Herdade do Esporão birtokon Mário Carmo biológus beszámolója szerint a denevérek a keresztes szőlőmoly (Lobesia botrana) elleni küzdelemben is igen hatékonyak.
Vízszintes denevérház a szőlő szélén (Courtesy of Esporão/Francisco Rivotti)

Vízszintes denevérház a szőlő szélén – Esporão

(Csíki Sándor♣)