Blog
SZENTEK A SZŐLŐBEN – védőszentek Vincétől Jánosig
VÉDŐSZENTEK - „Szépen magyarázza a bölcs a borital hasznát: A bor nem részegségre teremtetett, hanem hogy embert vigasztalja. A mértékletes borital léleknek és szűnek vidámsága: léleknek és testnek egészsége a józan ital.” (Pázmány Péter) Az öt világvallás közül...
JAMIE OLIVER ÉTTERME BUDAPESTEN – Jamie a Budai Várban
JAMIE OLIVER, BUDAPEST - Jamie Oliver Budapesten nyitja első közép-európai éttermét. A magyarországi partner a Zsidai Gasztronómiai Csoport. Jamie Oliver és a Zsidai Gasztronómiai Csoport büszke arra, hogy a nemzetközi terjeszkedés következő állomásaként...
EGY SOFITEL SZÜRET KÉPEI – Sofitel Ries-Link 2015
SOFITEL SZÜRET & DEFF HAUPT - Az eső hajnal óta reménytelenül zuhogott. Küldtem is egy sms-t, hogy tényleg lesz-e Sofitel szüret. Lett, s nem is bántam meg, hogy elmentem. Ismét jól sikerült, mint az előző évben, amikor sütött a nap. Most esett, de akadt...
BERECZ STEPHANIE – interjú Berecz Stephanie tokaji borásszal
BERECZ STÉPHANIE - Berecz Stéphanie-nak aznap délután a Blaha Lujza tér környékén volt dolga, ezért beszélgetésünk helyszínéül a Boscolot javasoltam. Ennek azért is örült, mert jó ideje készült már arra, hogy ellátogat a Salon Restaurantba, bár ezt akkor nem mondta....
VÉRES HOLDFOGYATKOZÁS – 2015. szeptember 28. 04:11
TELJES HOLDFOGYATKOZÁS 2015 - Teljes holdfogyatkozás (Véres Hold) lesz 2015. szeptember 28-án. A holdfogyatkozás éjjel, 02:11-kor kezdődik és 07:22-ig tart. A holdkorong 4:11-re merül teljesen a Föld árnyékába, amiből 5:23-kor kezd kilépni. "A fogyatkozás...
AMBRUS LAJOS: Végy egy kappant!
A KAPPAN - Ha egy valamirevaló régi szakácskönyvet felütsz, konstatálta Gazda beszélyíró, rögtön föltűnik az ott olvasott sok-sok ’végy’ kezdetű felszólítás. (A szakácskönyvekben egyébként is dúl a beszélyíró számára alig indokolható tegeződés.) Végy ezt-azt, olvasod,...
DEBRECENI PÁROS KOLBÁSZ – debreceni, Zamat és Maszek
DEBRECENI PÁROS KOLBÁSZ - A Debreceni Értéktár Bizottság (DÉB) még tavaly (2014) döntött a röviden csak debreceninek ismert páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, s kezdeményezte is felvételét a megyei értéktárba. A debreceni párost idén április végén...
MADZAGFALVA (BÉKÉS) ÍZEI – Madzagfalvi Napok 2015
BÉKÉS ÍZEI - Nem, ezúttal nem Békés megye ízeiről lesz szó, hanem Békés város, "Madzagfalva" ízeiről. Arról a városról beszélünk, melynek a vára a kor szokásai szerint első ispánjáról, Békésről kapta a nevét, ahogy a város és a megye is. Mindebből az is sejthető, hogy...
BOCUSE d’OR SELEJTEZŐ- a magyar selejtező résztvevői
BOCUSE d'OR, 2015 - Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a mai napon a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze...
SZÉKELYKÁPOSZTA – a székelykáposzta székely káposzta
SZÉKELYKÁPOSZTA - Amikor elégedetten hátradőlve már-már azt gondolhatnánk, hogy gasztronómiánknak mégis csak akadnak megingathatatlan és igaz történetei, rá kell jönnünk, hogy ilyennel még a Székely József nevével szorosan összekapcsolt káposzta esetében sem...
NAGY GRILLKOLBÁSZ TESZT 2015 (videó)
http://mno.hu/videok/134496 8:50-től indul a Nagy Grillkolbász Teszt Gianni Annoni és Laczó Csaba társaságában, a Haller-teraszon. Csíki Sándor♣
PARIS BUDAPEST ÉTTEREM – Chef Deff Haupt (Sofitel)
DEFF HAUPT - SOFITEL - A Sofitel Hotel Paris Budapest Éttermében járva nem csak az új ételkülönlegességeket fedezhetjük fel, de az étterem új executive séfjét is megismerhetjük. Deff Hauptról igazán hamar kiderült, hogy a gasztronómia vérbeli fenegyereke, hiszen már...
ÉV PINCÉSZETE 2015 – Frittmann Borászat (Kunsági borvidék)
ÉV PINCÉSZETE 2015 - A Frittmann Borászat az Év Pincészete 2015-ben. A szakmai díjat a Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett kunsági borászat nyerte el. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar...
NAGY RÁNTOTT HÚS TESZT – Tisza-tó (2015)
http://mno.hu/videok/133899 A Nagy Rántott Hús Teszt a 10. perctől látható. A rántott szelet készítésének titkairól itt olvashatsz. A Nagy Halászlé Teszt - Tisza*-tó (2015) itt látható. Csíki Sándor♣
BUDAFOKI PEZSGŐ és BORFESZTIVÁL – 2015. szeptember 5-6.
BUDAFOKI PEZSGŐ és Borfesztivál - 2015. szeptember 5-6. Ismét Pezsgő- és Borfesztivál Budafokon! Nemcsak a budafoki pezsgő és borválaszték remekeit, hanem a streetfood mozgalom és a kortárs magyar popkultúra népszerű/közkedvelt képviselőit is csokorba gyűjtik a...
24. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2015. szeptember 9-13.
24. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL - 2015. szeptember 9-13. között a Budai Vár teraszain. Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves...
HUMOR ÉS BORFESZTIVÁL 2015 – Bakáts tér, szeptember 4-5.
HUMOR ÉS BORFESZTIVÁL szódával, sőt, már lecsóval is. A Ferencvárosban, a Bakáts téren, Ráday utcában, immár ötödik esztendeje kerül megrendezésre a Humor és Borfesztivál Szódával. A rendezvény kitalálója és tulajdonosa Őszi-Tóth Gábriel elkötelezett támogatóra talált...
A HALAKRÓL, TENGER GYÜMÖLCSEIRŐL (videó)
Csíki Sándor♣
AMBRUS LAJOS: Bakator – érmelléki bakator
ÉRMELLÉKI BAKATOR - Gyürky Antal, régi kedves borászati szakférfiú a 19. század közepéről, utazgatván az országban, Érmelllékről azt említi, hogy „e vidék oly szép, oly kellemes, levegője oly egészséges, hogy szinte vágyik az ember idevaló lakos lenni; hátha még...
NEMZETI GULYÁSNAP – 2015. augusztus 29.
NEMZETI GULYÁSNAP 2015 - A gulyás bő egy évszázada már, hogy a legismertebb magyar ételnév. Egy név, amivel a világ bennünket, s tágabban a Kárpát-medencét, s a térséget is azonosítja. A gulyás a magyar konyha arculati eleme, önazonosságunk letagadhatatlan része. A...
SZŐLŐ NÖVÉNYVÉDELME – denevérházak a szőlőben
DENEVÉRHÁZ – A mezővédő erdősávok hasznai hajdanában még az általános iskolás tankönyvekben is szerepeltek. Minden kisiskolás megtanulhatta, hogy az erdősávok védik a termőterületet és otthont adnak a káros rovarokat elfogyasztó hasznos madaraknak is. Ezért is látom...
LEVENDULÁS ZÖLDBORSÓLEVES – levendula a konyhában
LEVENDULÁS ZÖLDBORSÓLEVES - A világ más tájain, ott, ahol a levendula a táj természetes része, már nem szokatlan. A virág íze, illata találkozott a tavaszi zöldborsóval. A levendulamezők fenséges látványt nyújtanak, kékségükben szinte már valószínűtlent. A zöldborsó a...
JUNIBOR BORÜNNEP – 2015. augusztus 27-30.
JUNIBOR BORÜNNEP - 2015. augusztus 27-30. között, a Szent István téren, a Bazilika előtt újra Junibor Borünnep. 4 nap, 30 fiatal borász, 100+ bor. 96 óra a legizgalmasabb magyar borok társaságában. Négy napig a Juniborászoké a Szent István tér! Kóstolj bele a...
A KÍNAI KONYHA – a kínai konyha alapelvei
KÍNAI KONYHA - Aligha akad ország, ahol a főzni tudást, a szakácsmesterségbeli jártasságot olyannyira megbecsülték volna, mint éppen Kínában. Akadtak korok, amikor magasabb állami méltóságot, miniszterséget csak az nyerhetett el, aki birtokában volt a főzni tudásnak,...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!