gm_2016_promoÉV ÉTTERME, KONYHAFŐNÖKE 2016 – Megjelent a Gault&Millau (gomijó) Magyarország 2016 étterem- és borkalauz. Megvan az év étterme, konyhafőnöke és borászata. 2015. november 19-én a Larusban mutatták be a Gault & Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauzát. A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá

értékel 171 borászatot és 234 szállodát. A sajtótájékoztatón Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra, ajánlásokkal a street food, alternatív vendéglátás, cukrászdák, kávéházak, sörözők területéről, és a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket is.

  • A Gault&Millau [gó-mijó] a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz.

A Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, és hogy tükröt tartson a magyar éttermi és borász világnak. További célja az, hogy a jó éttermek, borászatok támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára. A kalauz az éttermeknél alapvetően a konyha teljesítményét értékeli. A tesztelő nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A Gault&Millau Magyarország évente jelenik meg, a mostani a negyedik kiadása.

  • A kalauz a www.gomijo.hu oldalon rendelhető meg, ára 3000 Ft.

A díjazottak

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták. Az anonim szakértők értékelése alapján:

  • A 2016-os év étterme  Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
  • Az év borászata  Heimann Családi Birtok (Szekszárd)
  • Az év konyhafőnöke 2016 – Lőrincz György (Babel),
  • Az év étteremtulajdonosa 2016 – Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)
  • Az év felfedezettje – St. Andrea Wine & Gourmet Bar (Budapest)
  • Az év kisvendéglője – Fricska Gasztropub (Budapest)
  • A vidék étterme 2016 – Anyukám mondta (Encs),
  • Alternatív vendéglátás 2016 – Séf utcája és a Buja disznó(k) (Budapest
A díjazottak

A díjazottak

 Aranyszalag

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is. Az egyesület tizenkét éve alakult. Az alapító tagok főként a piacokban és éttermekben csalódott civilek voltak. Céljuk az étkezési kultúra talpra állítása volt. Az MGE az első olyan szervezet, amely szakácsokat, cukrászokat, étterem-tulajdonosokat, civileket, termelőket, gazdákat, tudományos kutatókat fog össze – a szó szoros értelmében vett gasztronómiai szervezet. A Magyar Gasztronómiai Egyesület az Aranyszalag Minőség tanúsítványát abból a megfontolásból alapította, hogy az támaszként szolgáljon mindazoknak, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, a tanúsítvány másfelől hiteles információt kíván adni azoknak, akik ilyen minőséget keresnek.

  • Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.
Az Aranyszalag díjazottjai Molnár B. Tamással

Az Aranyszalag díjazottjai Molnár B. Tamással

A Czifray-versenykurzus győztesei

Az MGE ugyancsak az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adta át a nemrég zárult II. Czifray-versenykurzus győzteseinek a díjakat. A Czifray-versenykurzus talán a legnagyobb kihívást és egyben a legnagyobb fejlődési lehetőséget jelenti a versenyzőknek, akik a kétéves verseny során több mint egy tucat feladatot oldanak meg. Az egyes feladatok keretét vagy egy híres étel, vagy egy technológia, vagy egy jellegzetes alapanyag adja. A nyertesek:

  1. helyezett: Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest)
  2. helyezett: Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest)
  3. helyezett: Szűcs Zoltán (Salon, Budapest)

 A díjátadó képei

Anyukám mondta, Encs

A „Vidék étterme 2016” az encsi „Anyukám mondta” étterem lett. A képen a tulajdonos testvérpár: Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd

Balra: "Az év konyhafőnöke 2016" díjazottja Lőrincz György (Babel, Budapest). Mellette: Vajda Pierre és Laczó Csilla,

Balra: „Az év konyhafőnöke 2016”, Lőrincz György (Babel, Budapest). Mellette: Vajda Pierre és Laczó Csilla (Manuel Café),

Szauer judit (Gasztro PR) és Gyimesi Zsuzsanna (hvg)

Szauer judit (Gasztro PR) és Gyimesi Zsuzsanna (hvg)

Az év borászata a Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

Az év borászata a Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

Mautner Zsófia és Molnár B. Tamás

Mautner Zsófia és Molnár B. Tamás

Az Alternatív vendéglátás 2016 díjat a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. A díjat Zoltai Anna (Nébih) adta át

Az Alternatív vendéglátás 2016 díjat a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. A díjat Zoltai Anna (Nébih) adta át

  • A FOOD&WINE ezúton is gratulál a díjazottaknak!

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)