Sous-vide (szuvid) otthon: tökéletes csirkeszárnySZUVID CSIRKESZÁRNY – Az otthon készült tökéletes sous-vide (szuvid) csirkeszárny megfelelő eszközök birtokában nem is olyan nagy kihívás, mint gondolnánk. A csirkeszárnyak ügyes előkészítéssel a legízletesebb húsrészek közé tartoznak. Megfelelő előkészítés alatt az ízületnél való három részre vágást, az esetleges pácolást, a sózást, fűszerezést kell érteni. Kellően nagy mennyiségű csirkeszárny esetén a szárnyvégekből akár szép tiszta, s ízletes leves is főzhető, ahogy az például Heston

Blumenthal egyik szakácskönyvében is áll. A csirkeszárny ugyan nálunk is népszerű alkatrésze a madárnak, azonban korán sincs olyan kultusza, mint számos ázsiai konyhában, vagy akár az amerikai gyorséttermek környékén. A csirkeszárny megérdemli a figyelmet – otthoni sous-vide (szuvid) készülékben készítve is.

Sous-vide (szuvid) a konyhában

Amiben a tökéletes csirkeszárny készült: SousVide Supréme készülék a tü

Amiben a tökéletes csirkeszárny készült: SousVide Supréme készülék

A sous-vide (ejtsd: szuvid, jelentése: vákuum alatt) napjainkra a modern háztartásoknak éppúgy részévé válik, mint amennyire része a professzionális konyháknak is. Azt követően, hogy a szuvid meghódította a világ catering és éttermi konyháinak világát, a fejlődés következő lépcsőfokaként, egyre sokasodó példát látunk arra, ahogy a szuvid a háztartások rendszeresen használt technikája lett. A technika előnye a könnyű kezelhetőség, a biztos eredmény, a tervezhetőség és persze a textúrák különlegessége, együtt az ízekkel. Bélik Péterrel (SousVide Hungary) beszélgetve kiderült, hogy:

  • 100 SousVide Supréme vásárlóból 80 még hónapok múlva is rendszeresen használja a készüléket. (Mert szereti – tehetjük hozzá.)

Fűszeres csirkeszárnyak otthoni sous-vide (szuvid) készülékben készítve

  • A SousVide Supréme készülékek szállítója a SousVide Hungary.
  • A csirkeszárnyakat levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 6 órán át tartottam a szuvid készülék 65,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

A recepthez készítsük elő a csirkeszárnyakat. Távolítsuk el a csirke szárnyvégeit (ezt leveshez is adhatjuk) és a maradék darabot az ízületnél vágjuk ketté. Így minden csirkeszárnyból két darab áll majd rendelkezésünkre. Ezt követi a sózás, amely lehet egyszerű, a szokásos módon, és némiképp összetettebb is a következő lépések szerint:

  • A csirkét 6 órára hideg, 8 s%-os sóoldatba (80 g só/920 g víz) helyezzük.
  • A csirkét kivesszük a sós vízből és tiszta, hideg vízben áztatjuk 60 percig úgy, hogy a vizet 15 percenként lecseréljük (a sózás tudományáról bővebben itt olvashatsz)

Az összetettebb módszer előnye, hogy a csirkeszárnyak szaftosabbak lesznek, kevésbé száradnak ki. Az ételhez egy fej vöröshagymát is finomra vágtam, olajon megpirítottam és a vákuumzacskózásig félretettem.

Hot Madras curry fűszerkeverékkel fűszerezett csirkeszárnyak szuvidálás előtti pirítása serpenyőbenn

„Hot Madras curry” fűszerkeverékkel fűszerezett csirkeszárnyak szuvidálás előtti előkészítő pirítása serpenyőben

A csirkeszárnyakat Hot Madras curry-vel fűszereztem és a szuvidálás előtt kevés olívaolajon körbepirítottam. A pirítás előnye, hogy eközben ilyenkor számos illat és ízmolekula képződik (Maillard-reakció) és mikrobiológiai szempontból is megnyugtatóbb helyzet áll elő. A következő lépés a csirkeszárnyak vákuumzacskózása a hagymával együtt.

A csirkeszárnyakat a hagymával együtt vákuumzacskóba zárjuk

A csirkeszárnyakat a hagymával együtt vákuumzacskóba zárjuk

A csirkeszárnyakat levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 6 órán át tartottam a sous-vide (szuvid) készülék 65,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

A csirkeszárnyakat levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 6 órán át tartottam a sous-vide (szuvid) készülék 65,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

Az elkészült, a zacskóval lehűtött és hűtüszekrényben tárolt tökéletes csirkeszárnyakat izletes zselé veszi körül

Az elkészült, lehűtött és hűtüszekrényben tárolt tökéletes csirkeszárnyakat izletes zselé veszi körül

A szuvidálás után lehűtött, hűtőszekrényben tárolt, zacskózott tökéletes csirkeszárnyakat a zacskó felbontása nélkül, szuvid készülékben, vagy lábosban forralt vízben is felmelegíthetjük, de tehetjük serpenyőbe is, különösen, ha még pirítani támadna kedvünk, vagy más hozzávalókat is lenne kedvünk hozzákeverni.

A szuvidálás után lehűtött, hűtőszekrényben tárolt, zacskózott tökéletes csirkeszárnyakat a zacskó felbontása nélkül, szuvid készülékben, vagy lábosban forralt vízben is felmelegíthetjük, de tehetjük serpenyőbe is

A szuvidálás után lehűtött, hűtőszekrényben tárolt, zacskózott tökéletes csirkeszárnyakat a zacskó felbontása nélkül, szuvid készülékben, vagy lábosban forralt vízben is felmelegíthetjük, de tehetjük serpenyőbe is, mint ebben az esetben.

Miért tökéletes?

A szuvid készülékben 65,5°C hőmérsékleten 6 óra alatt alatt (valamivel magasabb hőmérsékleten rövidebb idő alatt) elkészült csirkeszárnyak textúrája egészen különleges, szaftos, enyves, puha  lesz. Íze a fűszerezéstől is fűggetlenül izgalmas élmény, jóval másabb, mint ami a levesekben puhára főzve készül. A szuviddel a csirkeszárnyak is megőrzik az alapanyagra jellemző, szeretett tulajdonságaikat, miközben szaftos és megbízhatóan puha lesz. Az ízek nem főnek ki belőle és a fűszerekkel csak gazdagodnak. Tökéletes, új élmény – s mindez otthon.

  • A tökéletes csirkeszárnyakat adhatjuk rizshez, káposztához, babhoz, csicseriborsóhoz, hummuszhoz, burgonyapüréhez, rizshez, főzelékekhez, tésztát is kreálhatunk hozzá, sőt, akár bundázhatjuk is. Adhatunk hozzá szószokat, friss koriandert, szójababcsírát, lime-ot, szójaszószt, etc. Az amerikaiak közel 80%-a rendszeresen fogyaszt csirkeszárnyat, s leginkább majonézes Ranch dresszinggel, BBQ szósszal, csípős szósszal, vagy kéksajtos szósszal. Érdemes kipróbálni
Tökéletes sous-vide (szuvid csirkeszárnyak Hot Madras curry-vel és hagymával fűszerezve, hosszúszemű rizzsel tálalva.

Tökéletes sous-vide (szuvid csirkeszárnyak Hot Madras curry-vel és hagymával fűszerezve, hosszúszemű rizzsel tálalva.

Csíki Sándor♣