Dobos C. JózsefDOBOSTORTA – A 19 század vége minden szempontból pezsgő és kaotikus időszaka volt a hazai gasztronómiának. Dobos C. József (1847-1924), eredeti nevén Dobos Károly József szakács- és cukrászmestert az 1881-ben megjelent, és néhány éve újra kiadott „Magyar-Franczia Szakácskönyv” szellemes szerzőjeként is ismerhetjük. Bár a könyv egy Münchenben elsőként 1858-ban megjelent, és valószínűleg francia eredetiből „bajorosított” munka, a német nyelvű Rottenhöfer szakácskönyvhöz képest a

Dobos-féle magyar fordítás további értékes elemekkel bővült. 1884 nem csak a svájci Émile Gerbeaud érkezése miatt lett nevezetes a hazai cukrászat történetében, hanem azért is, mert ebben az évben született meg a Budapest módos ínyenceit lázba hozó Dobos-torta. A találmány siker lett és a cukrászok hasztalan próbálták megfejteni a jól jövedelmező torta titkát. Az egyetlen, akinek ez végül sikerült, az Riedl József, az 1844-ben, Wikusch Károly által alapított pesti Wikus cég segédje volt.

  • Érdemes megemlíteni, hogy az 1890-es években ugyanitt inaskodott az 1869 óta, néhány évet leszámítva, mindvégig családi kézben működő Auguszt „cukrászipar üzlet” alapítójának, Auguszt Eleknek a fia, József is.
A Budapesti Általános Országos Kiállítás pavilonjai, 1885

A Budapesti Általános Országos Kiállítás pavilonjai a Városligetben, 1885

1885-ben az első „Budapesti Országos Általános Kiállítás” vendéglőjét ugyancsak Dobos C. József üzemelteti, a hírek szerint, borsos árakon. A csemegekereskedőnként is sikeres Dobos kiállítási választékában spárga, szarvasgomba, lúdmáj, vadhúsecetek, Tokaji ecet, balatoni fogas és Dobostorta is szerepelt. Ezek az ínyencségek 1888-ban, a belvárosban, a Magyar utca 38. és a Kecskeméti utca 12. és szám alatti csemegekereskedésben is megvásárolhatók voltak.

Dobos C. József Dobos-torta receptje

A Dobos-torta új volt, és újszerűsége leginkább abban állt, hogy a kész piskótamasszához még olvasztott vajat kevertek, amitől az krémszerűbb, a tortalapok pedig porhanyósabbak lettek. Öt lapot kell betölteni kakaós, vaníliás vajkrémmel. Legfelülre baracklekvár kerül, amit karamellizált cukormázzal vonnak be. A receptet Dobos C. József a Budapest Székesfővárosi Sütők, Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének 1906-ban adta át. A méltán nevezetes torta az egész világon, és számtalan változatban elterjedt. A torta receptje:

„1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (52,5 g) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (52,5 g) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (105 g) liszttel és 2 lat (35  g) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat (210 g) porcukor  14 lat (245 g) teavaj, 2 lat (35 g) szilárd kakaómassza, 1 lat vaníliás cukor (17,5 g) 2 lat kakaóvaj (35 g), 1 tábla csokoládé (200 g). A fenti 4 tojást, 12 lat (210 g) porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat (245 g) vajat jól kikeverünk, 1 lat (17,5 g) vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat (35 g) olvasztott kakaóval és 2 lat (35 g) olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat (210) felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.” (Dobos C. József)

Csíki Sándor♣