Blog
FŰSZEREK – Cayenne bors, kömény, gyömbér, kapor
FŰSZEREK – A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A fűszerezés történhet a sütés-főzés előtt (pácolás), közben, illetve tálaláskor. A harmonizáló fűszerek megválasztása a...
GAULT&MILLAU MAGYARORSZÁG – lemondott Molnár B. Tamás
GAULT & MILLAU (gomijó) 2018 - "Tisztelt Szerkesztőség! Engedje meg, hogy csatoltan megküldjük a Gault&Millau kalauzzal kapcsolatos változásokról szóló sajtó összefoglalónkat." - állt a levélben, majd a csatolmány szerint 2017 tavaszától jelenlegi formájában...
INDIA KONYHÁJA – az ezerízű India változatos ételei (É-D)
INDIAI KONYHA - A hazánknál harmincötször nagyobb Indiában még a nagyobb gasztronómiai régiókból is akad vagy harminchét. S, bár az indiai konyha felettébb sokszínű, ám a legtöbb étel mégis nagyon hasonló módon készül. Hagyma, gyömbér, fokhagyma, vagy fűszerek (római...
ROSALIA RECEPTVERSENY – Rosalia 2017. május 12-14.
ROSALIA RECEPTVERSENY 2017 - "Keressük az idei kerti partik legmenőbb ételeit!" - olvasható az idei (2017) Rosalia honlapján. Megállíthatatlanul tombol a tavasz, lassan nyakunkon a nyár. Aki még nem tette, az gyorsan porolja le a kerti bútorokat, napernyőt, homokozó...
ZALAKAROSI GASZTRO 2.0 – a tökmagos kalács diadala
ZALAKAROS 2017 - "Várossá válásának 20. évfordulóját ünnepelve, Zalakaros úgy döntött, hogy újrateríti az asztalt és új kihívások elé állítja az érzékszerveket." - áll a Nagykanizsán rendezett esemény sajtóanyagának bevezetőjében, majd az ismertető így folytatódik. "A...
AVALON PARK, MISKOLCTAPOLCA – ebéd az Avalon Parkban
AVALON PARK - Az Avalon Park turisztikai központ a Bükk szívében, Miskolctapolcán mintegy öthektáros területen épült fel. Mint az Avalon menüjét leíró, nekem küldött levében is áll: "Bajusz Gergő gasztronómiai részlegvezetőnk igyekezett mindent megtenni, hogy a lehető...
JÓ OLASZ ÉS OSZTRÁK FAGYIK – finom fagylaltok Budapesten
OLASZ, OSZTRÁK FAGYLALT - A fagylalt története Magyarországon is messzire nyúlik vissza, még ha nem is annyira messzire, mint Kínában. A nyoma veszett „Ételek nemeiről” kézirat is nem csekély mértékben támaszkodott egy tíz évvel még korábbi, ugyancsak kéziratos,...
DAMNICZKI BUDAPEST – Reggelizz a cukrász manufakturában!
DAMNICZKI BUDAPEST - A Damniczki Budapest cukrász manufaktúra a nyitás óta eltelt egy évben megmutatta, hogy fagylalt, sütemény és kávé terén nem ismer kompromisszumot, a legjobbat kívánja adni a vendégei számára. A nyári időszak állandó kínálatában lévő 48...
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – Vörösmarty tér, 2017. április 30-ig
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR - 2017. március 31. és április 30. között a Vörösmarty téren. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2017. március 31. – április 30. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren. Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és...
TAVASZI ÉTELEK – 41 ismert vendéglős, borász, séf kedvenc ételei
TAVASZI ÉTELEK - „Az élet és az étel csak tavaszkor ér valamit, amikor az ember azt hiszi, hogy ő találta meg az első sóskát a kertben, amikor azt gondolja, hogy egyedül van a világon, akire rábízatott az élet végigélése. Amikor még senki se számít komolyan, mert az...
BUDDHA-BAR BUDAPEST – Thai Gourmet Hét, március 23-26.
BUDDHA-BAR - Mától újabb tematikus hét kezdődött a Buddha-Barban. Januárban jóllaktunk India gasztronómiai különlegességeivel, ebben a hónapban pedig lehetőségünk nyílik, hogy a világ egyik leghíresebb konyhájának ízvilágába kóstoljunk, hiszen a tematikus hetek...
CSAPODY BALÁZS – a Pannon Gasztronómiai Akadémia új elnöke
CSAPODY BALÁZS - A Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) új elnöke Csapody Balázs lett. A PGA levelében foglaltak szerint mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött a magyar gasztronómiában. A Bocuse d'Or versenyeken elért sikerek, az ÁFA-kulcs csökkentése, a Magyar...
ÚJ ÉSZAKI KONYHA – tisztaság, egyszerűség, frissesség és etika
ÉSZAKI NOUVELLE CUISINE - A skandináv séfek - ki gondolta volna még nem is oly’régen - sikert sikerre halmoztak az elmúlt években. Eredményesek a Bocuse d’Or világversenyen, top éttermeik, s haladónak számító gasztronómiájuk az élvonalba került. A főnixmadárként...
FÁNK – Világ fánkjai egyesüljetek!
FÁNK - Régi, már a középkorban is készített süteményfajtáink a pogácsa, a lepény, a béles, a laska, és a fánk is, ami azonban az értékes zsír (olaj) használata miatt, akkoriban leginkább csak a gazdagok asztalán fordult elő. A helyzet másutt sem volt más, ám...
ÉDES CHILI JAM – paradicsomos, édes vietnami chili dzsem
ÉDES CHILI SZÓSZ - Édes chili szósz annyi van, mint égen a csillag (csípős is). A következő receptet leginkább inspirációnak szánom. Ránéztek, talán még el is készítitek, aztán elkezdhetitek variálni. Újabb hozzávalókkal dobhatjátok fel, kedvetek szerint Nem...
VinCE BUDAPEST WINE SHOW – 2017. március 17-19.
VINCE BUDAPEST 2017 - Kelet-Közép-Európa legjelentősebb borpiaci találkozója, a 8. VinCE Budapest Wine Show 160 kiállítóval, 1000 különböző borral, számtalan mesterkurzussal, neves bortermelőkkel, nemzetközi szakértőkkel és borbeszerzőkkel, különleges kóstolókkal...
PETŐFI SÁNDOR – Petőfi Sándor szupertaster (szuperízlelő) volt
PETŐFI SUPERTASTER VOLT - A 22 éves Petőfi Sándor a forradalom előtt alig három évvel, 1845-ben írta az Úti jegyzetekben a következő mondatot: "De nekem a sors mindig akkor ad kanalat, ha levesem nincs, és viszont." S, bár ez az idézet nem a koplalásra utal, ahogy azt...
CSALÁN, CSICSÓKA és MEDVEHAGYMA – tavaszi, zöld krémleves
TAVASZI KRÉMLEVES - Krémleves sokféle növényből készíthető. Ezúttal egy minden ízében tavaszi krémlevest készítünk, amelyhez csicsóka, friss medvehagyma és friss csalánhajtások szükségesek. Ennek a krémlevesnek a színét, ízét az egészséges, friss zöld növényi részek,...
IZZÓ PARÁZS – csípős íz, csípős fűszerek, chili, bors, grillezés, BBQ
CSÍPŐS FŰSZEREK, CHILI, BORS - “A spanyol borsot, Capsicum annuum, Magyarországon paprikának nevezik és a magyarok legkedvesebb fűszere. Hihetetlen, milyen mennyiséget tesznek nemzeti ételeikbe. Egy ilyen közkedvelt nemzeti étel a gulyáshús, apróra vágott marhahús,...
AMBRUS LAJOS: A magyar parlagi lúd
MAGYAR PARLAGI LÚD - A baromfi szorosan a magyar házhoz tartozik, írja büszkén a tudós Hankó Béla a harmincas években; vidéki „úriház” udvarát, vagy tanyai, pusztai házcsoportot baromfi nélkül elképzelni is szinte lehetetlen. De bizony az eltelt nyolcvan év rémképeit...
BOLDOG NŐNAPOT! – Minden nap!
"A Nemzetközi Nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta, Magyarországon 1948 óta, minden év március 8-án tartanak.” (…) “Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság...
MAGNA MÁTRA – Nyolc mátrai borász víziója a régióról
MAGNA MÁTRA - Megszületett a Magna Mátra (2017). Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy...
BOR ÉS ALKOHOL – Létezik ideális alkoholtartalom?
ALKOHOL ÉS BOR - Számos borászt, közgazdászt, és sokunkat érdekel, hogy mi lehet az oka a borok látványosan emelkedő alkoholtartalmának. S, ha tényleg emelkednek, akkor mennyivel, hol és hogyan? A borok alkoholtartalmának emelkedésében milyen szerepet játszik az...
MICHELIN 2017 – 4 Michelin csillag, 3 Bib Gourmand
MICHELIN 2017 - Az eddigi 5 Michelin-csillagos magyar étteremből 4 továbbra is megtartotta a csillagát. Az egyetlen, amely sajnos elvesztette, a Tanti. A ma este Brüsszelben kihirdetett eredmény alapján a továbbra is egy Michelin-csillagos magyar éttermek abban a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!