AMERIKAI PALACSINTA – Az amerikai reggeli általában a következőket foglalja magába: két tojás (sült, vagy posírozott), bacon, vagy kolbász, kenyérszeletek, toast, jam/lekvár/vaj, amerikai palacsinta cukor, vagy juharsziruppal, kukoricapehely, vagy más gabonafélék, kávé, tea, narancslé, grapefruitlé. Az amerikai palacsinta angol elnevezése, a “pancake” az 1870-es

években kezdett elterjedni. A pancake a tojással, zsírral készülő palacsinta a farsangi ételrendben is szerephez jutott. A farsang végének számító Húshagyó kedd angolszász területeken “Pancake Day” néven is jól ismert. Ez a palacsinta napja.

  • Az első olyan receptek, amelyek a mai palacsintára emlékeztetnek , az 1400-as évek első felében (1439) jelentek meg.

Aliter Dulcia (egy másik fajta édesség)

A római időkben már létezett Aliter Dulcia (jelentése: egy másik fajta desszert) megjelöléssel desszertféle, amit például tej, tojás, liszt és fűszerek összekeverésével készítettek, majd az így készült keveréket kisütötték, s nevezhetjük ezt is, akár egyfajta palacsintának is. Apícius De Re Coquinaria  (A főzés dolgairól) című művében az Aliter Dulcia elnevezés valójában nem is egyféle desszertet takar, hanem  mindjárt ötfélét ugyanezen a néven, mintha a szerző ötször is azt ismételgetné, hogy „van másik!”.

A De Re Coquinaria 296. receptje (Walter M. Hill, 1936) szerint az Aliter Dulcia készítéséhez, ami inkább talán már bundás kenyér, mint palacsinta:

Aliter dulcia: siligineos rasos frangis, et buccellas maiores facies. In lacte infundis, frigis et in oleo, mel superfundis et inferes.”

Vagyis: “Egy másik fajta édes étel: törj búzacipókat héj nélkül nagyobb darabokra. Áztasd tejbe, süsd olajban, önts mézet rá és szolgáld fel.”

Amerikai palacsinta recept (egy a sok közül)

  • Hozzávalók:
  • 2 csésze (480 ml) liszt,
  • 2½ tk. sütőpor,
  • ½ tk. só,
  • 1 tojás alig összekeverve,
  • 1 ½ csésze (360 ml) tej,
  • 2 ek. olvasztott vaj,
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót. Egy másik edényben öntsük össze a tojást és a tejet, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és keverjük simára. Keverjük a tésztába  az olvasztott vajat is. Felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőben süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60 ml) tésztát számítsunk. Süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára.

  • Fogyasszuk mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad. A málna, szeder, eper és más piros gyümölcsök, rebarbara különösen finomak vele. Tejszínhab, fahéj, porcukor igazi szövetségesei az amerikai palacsintának.
Amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta

Csíki Sándor♣