id. CatoCATO PITÉJE – Idősebb Marcus Porcius Cato (i.e. 234-149) római író, történetíró, bölcs (sapiens) államférfi, időszámításunk előtt 160 körül megjelent, teljes egészében fennmaradt De Agricultura (A mezőgazdaságról) című művében két olyan ókori recept is szerepel, melyet a pite történészek gyakorta idéznek. Az egyik a lepény, a placenta, a másik a libum. Ezeknek a görög gyökerű, leginkább a sajttortát eszünkbe juttató római süteményeknek a mindennapokban, és a vallási szertartásokban is szerep jutott.

Id. Cato libum receptje latinul (De Agricultura):

„Libum hoc modo facito. Casei P. II bene disterat in mortario. Ubi bene distriverit, farinae siligineae libram aut, si voles tenerius esse, selibram similaginis eodem indito permiscetoque cum caseo bene. Ovum unum addito et una permisceto bene. Inde panem facito, folia subdito, in foco caldo sub testu coquito leniter.”

A több mint kétezer éves recept magyar fordítása:

„Készíts libumot a következők szerint. Két font sajtot mozsárban jól törj össze. Ha majd már jól összetörtek, adj hozzá egy font búzalisztet, vagy, ha még finomabbá akarod tenni, fél font finomlisztet és keverd el jól a sajttal. Adj hozzá egy tojást és jól keverd össze. Aztán tedd kenyérbe, helyezz leveleket alá, és cserépedény alatt, forró kemence fenekén süsd lassan.”

Próbáljátok ki! Érdekes, izgalmas élmény, de ha az igazi sajttorta receptje, története is érdekel, akkor azt itt találod.

Csíki Sándor♠