LAZA PALA STRANDBISZTRÓ – Bíró Lajos fitt hatvanasként nem az egyik kedvenc hobbiját űzi a nyár közepén, bár a vitorlázás helyett strandra szinte minden nap jár mostanában. A felújított Palatinuson nyílt meg ugyanis pár hete a Laza Pala nevű strandbisztró, ahol a megszokott büfékínálatot mellőzve inkább megmutatja, lehet ezt másképp is jól csinálni.

A Laza Pala a harmadik lazulós nyári hely Budapesten (a Laza és a Laza Tető mellett), s üzemeltetőjük megkeresésére Bíró Lajos és üzlettársa, Forgács Zoltán úgy döntöttek, elvállalják a közös együttműködést, s a piackonyha után belevágnak a strandbüfé újraértelmezésébe is. A Belvárosi Piacról kihelyeződött a csapat egy része a Margitszigetre, s ők felelnek a konyháért Lajos irányításával. Ahhoz, hogy együnk egy jót, még strandolni sem kötelező, mivel a hely a sziget felé is nyitott.

Aki már ismeri A Séf utcája és a Buja Disznó-k piacos választékát, sejtheti, hogy Lajos egy strandon sem kíméli túlságosan az emésztőrendszert. A kínálat olyan ételekkel kezdődik, mint például a párizsis szendvics (990 Ft), persze nem akárhogy elkészítve!

párizsis szendvics (990 Ft),

párizsis szendvics (990 Ft),

Ez ugyanis egy 17-18 dekás, vastagra hagyott párizsi „szelet” kovászos kenyéren, amit házi, lágy majonézzel kennek meg. Erre helyezik a steak méretű párizsit, szeletelt főtt tojást és zöldséget, csemegeuborkát. A lényeg azonban, hogy a párizsi duroc sertésből készül és ugyanabból a dunabogdányi kisüzemből érkezik, ahonnan a már népszerűvé vált méretes, csodás piaci lecsókolbász, amit nem kell nélkülözni a Palatinuson sem (1700 Ft).

lecsókolbász

Lecsókolbász (1700 Ft)

Akárcsak az ikonikus rántott húst, ami itt Laza Bécsi néven fut. Negyvendekás husi majonézes, újhagymás házi kenyérrel, kovászos uborkával kerül a vendégek elé a strandon is (2100 Ft). A könnyed vonalat a sült csirke képviseli, ami nyilván egy fél tanyasi csirkét jelent combbal, mellel, szárnnyal, joghurtban pácolva, kovácslemezen ropogósra sütve, krumplisalátával (1800 Ft). Ez a krumplisaláta az a krumplisaláta, ami a piacon hatalmas karriert fut be a rántott hús mellett, s a Palán is rendelhető önálló fogásként (500 Ft), akárcsak a sült krumpli (600 Ft). Ez Bíróéknál nem készülhet akármiben, olyan professzionális sütőt üzemeltek be a konyhán, amilyet a nagy gyorsétteremláncok is használnak. A minőségi különbség pedig annyira érezhető a fritőzös társakhoz képest, hogy máris az egyik legkedveltebb étel lett a strandon.

Rántott hús (2100 Ft)

Rántott hús (2100 Ft)

A húsmentes fogásra vágyók hideg tésztasalátát kérhetnek paradicsomos és olívabogyós verzióban (1200 Ft), s egyik sem nem egy túlbonyolított tányér, de amilyen egyszerűek, annyira finomak! Aki lángost, hot-dogot, hamburgert keresgél, a Laza Palán nem fog találni, erre épp elég vendéglátóhely szakosodik, viszont egy igazi strand-klasszikus szerepel az étlapon. Ez pedig a gofri többféle verzióban – mascarpone, piros gyümölcsök, banán, nutella kérhető a friss, édes tésztára, ami máris a gyerekek kedvence lett.

Mivel a Laza Pala a sziget felé is nyitott, nem muszáj megvenni a strandbelépőt, ha csak ennénk egy jót. A hely egyelőre minden nap este nyolc óráig tart nyitva, de tervezik a későbbi zárást, amennyiben erre lehetőséget kapnak. És nemcsak enni, hanem a többi Laza-helyhez hasonlóan sörözni, borozni, fröccsözni is jó itt, a hatalmas adag, alkoholmentes, friss gyümölcsös hűsítők kortyolgatásáról nem is beszélve. Akár egy napozószékekben üldögélve, nem mindennapi panoráma mellett a Margitsziget közepén.

(A sajtóanyag apján szerkesztette: Csíki Sándor