Blog
MICHELIN GUIDE 2018 – Új 3-csillagos étterem Olaszországban
MICHELIN GUIDE 2018 - Olaszország csillagos éttermeit Magyarországról is látogatják, ezért sem teljesen érdektelen a "The Michelin Guide to Italy 2018" friss szenzációja, az újabb 3-csillagos étterem, ezúttal a Dolomitokban. Norbert Niederkofler executive chef (a...
VILLÁNY, BÓLY, PÉCS – Három város, három étterem Baranyában
VILLÁNY, BÓLY, PÉCS - A közelmúlt egyik kétnapos baranyai látogatása során három éttermet is sikerült felkeresnem. Egyet Villányban (Sauska 48), egyet Bólyban (Kiskastély), egyet pedig Pécsett (Kikelet). A Sauska 48 leginkább Bicsár Attila villányi munkássága miatt, a...
MITISZOL FESZTIVÁL – 2017. november 18., Millenáris D
MITISZOL FESZTIVÁL 2017 - Tűkön ülve várja a következőt, aki korábban már járt a Mitiszol Fesztiválon, mert ilyen rendezvény tényleg csak egyszer van egy évben. De mi van azokkal, akik azt hiszik, ez is csak egy a sok boros esemény közül? 5 kérdés és 5 válasz a...
OLASZ GASZTRONÓMIAI VILÁGHÉT – 2017. november 20-26.
OLASZ GASZTRONÓMIAI HÉT -2017. november 20. és 26. között immár másodszorra kerül megrendezésre az Olasz Gasztronómiai Világhét (Seconda settimana della cucina italiana nel mondo 2017), amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz...
HÚSGOLYÓ SPAGETTIVEL – Egy olasz-amerikai klasszikus
HÚSGOLYÓ ÉS SPAGETTI - Az olaszos húsgolyó, ha jól készítik, márpedig mi csak ilyenről beszélgetünk, szaftos húsból, hagymával, kenyérmorzsával, tojással vajjal, parmezánnal készül, kívánatosan paradicsomos és egy nagy adag aranyló spagetti fölött trónol, legalábbis...
ANNA TANÁCSAI – Időskori mozgásformák, az egészségért!
IDŐSKORI MOZGÁSFORMÁK - idős korban sokszor elfeledkezünk a rendszeres és megfelelő típusú testmozgás fontosságáról. A rutinszerűen, heti rendszerességgel végzett mozgás pozitív élményt nyújt és rendszert visz a hétköznapokba, ami gyakran a nyugdíjas években elveszik....
CSAPODY BALÁZS GUNDEL-DÍJAS – MVI Gála 2017.november 19.
MVI DÍJÁTADÓ GÁLAEBÉD 2017 - 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órától kerül sor a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által rendezett Gálaebédre, ahol az idei díjazott, Csapody Balázs ünnepélyes keretek között veszi át a Gundel-díjat. Emellett, a gálaebéden...
BUDDHA-BAR BUDAPEST – új étlap, új koktélok a Buddha Barban
BUDDHA-BAR - A Raymond Visan által megálmodott Buddha-Bar brand egyebek mellett a komplexitásával nyűgözi le az ínyenc közönséget. Mint írják: "A Buddha-Bar étlapja a csendes-óceáni térség változatos fogásait kínálja mesterien párosítva a minőségi hozzávalókat és...
AZ ÖKÖR SÚLYA – avagy a nép (a szakértők) hangja
A NÉP HANGJA - A Nature 1907. márciusi 7-ei számában „Vox populi” (A nép hangja) címmel Darwin unokatestvérének, Sir Francis Galtonnak jelent meg egy írása. A szerző beszámol a Nyugat-Angliai Vágóállat és Baromfi Kiállításon megrendezett súlybecslő versenyről, melyen...
BUBORÉKOS (SZÉNSAVAS) VIZEK – helye a gasztronómiában
BUBORÉKOS VIZEK - Felbukkantak ugyan, a vizek körül sikert, konkurencia hiányt és megélhetést kereső úgynevezett "víz-sommelier"-k, azonban a tevékenységük legtöbbször alig több, mint a mindig újat kereső sajtó által felfújt parasztvakítás. A víz és étel, víz és...
MÁRTON NAPI BORFESZTIVÁL – Hotel Gellért, november 9-12.
MÁRTON NAPI BORFESZTIVÁL 2017 - Mit hoz ki a bűvös 7-esből a Gellért? Széll Tamás, aki bebizonyította a világnak, hogy a magyar szakácsok is művészi szinten mozognak “Kulináriában”, a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválján mutatja meg a fine dining...
MIT EVETT LENIN? – A Nagy Októberi 100. évfordulója
NOVEMBER 7. - Ezelőtt 100 esztendővel, 1917. november 7-én Oroszországban győzött a "Nagy Októberi Szocialista Forradalom", ami attól októberi, hogy az orosz naptár szerint, Oroszországbanéppen október 25. volt aznap. A forradalom vezetője Vlagyimir Iljics (Uljanov)...
ESZTER DIVATTANÁCSAI – Fel a kalappal! (kalapviselési tanácsok)
KALAPVISELÉSI TANÁCSOK - Miután az előző posztomban bemutattam néhány idei őszi/téli kalaptrendet, most azt szeretném elmesélni, hogy kinek melyik fazon áll jól, melyik arcformához milyen kalapot érdemes viselni? Ha még nem tudjuk a kérdésre a választ és még soha nem...
ÉV BORTERMELŐJE 2017 – Az év bortermelője 2017 jelöltjei
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2017 - Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk az idei Év Bortermelője Magyarországon díj döntőjében, ahol szavazatazonosság miatt a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak hazánk legrangosabb borászati elismeréséért. 27....
CSIRKE KÖRRIVEL – ázsiai-magyar fúzió a 19. századból
CSIRKE KÖRRIVEL (1899) - A legelső modern ázsiai-magyar fúzióval, Kugler Géza 1899-ben megjelent Budapesti Szakácskönyv című művében találkozhatunk. A szárnyasételeket taglaló fejezet 32. receptje a „Csirke körrivel”, melynek a hozzávalói: csirke, „körri”, vaj,...
ANNA TANÁCSAI – Mi alapján válasszunk mozgásoktatót?
MOZGÁSOKTATÓ - Egyre divatosabbak a különböző, hangzatos nevű mozgás lehetőséget kínáló órák, amik között egyre nehezebb kiigazodni. Nem célom bemutatni az összes ilyen lehetőséget, valószínűleg én sem ismerem mindegyiket, viszont szeretnék egy kis segítséget nyújtani...
ALSÓ-AUSZTRIA – népszerű a magyarok körében
ALSÓ-AUSZTRIA - folyamatos fejlesztések, növekvő népszerűség a magyar turisták körében. Ez év elejétől augusztusig már több mint 4,9 millió vendégéjszakát regisztráltak az alsó-ausztriai szállásadók, ami 4,6% -os növekedést (200 ezer éjszakai tartózkodással többet)...
VERITAS WINEBAR – Új borbár nyílt a Dohány utcában (2017)
VERITAS WINEBAR - Szeptemberben megnyílt Budapest legújabb és legnagyobb borbárja, a Veritas Winebar. A Dohány utcában, a körút szomszédságában lévő vendéglátóhely mind ital- és ételválasztékában, mind belsőépítészeti megoldásaiban egyedi színfoltja lett a pesti...
PEZSGŐ KÓSTOLÓ – a DiVino Gozsduban
PEZSGŐKÓSTOLÓ - Válogatott magyar és külföldi tételek sétálókóstolója volt a DiVino Gozsduban! A pezsgőkóstolón a DiVinoban kapható pezsgőket kóstolhattuk a következőktől: Demeter Endre, Hernyák Tomi, Homola Pincészet, Sauska, Bor és Más, Frittmann Peti. A kóstoltak...
IDEÁLIS ALKOHOLTARTALOM – Borok ideális alkoholtartalma?
ALKOHOLTARTALOM - Az alkohol és víz aránya hatással van arra is, hogy milyen aroma molekulákat fogjuk érzékelni. A magasabb (hidrofób) alkoholtartalommal több hidrofil karakterű aroma molekula szabadulhat ki a borból, ezért ezeket intenzívebben érzékelhetjük. Az...
TARHANA ÉS TARHANA LEVES – A tarhana nem tarhonya!
TARHANA - A tarhana egyike a Törökországban és a Közel-Keleten leggyakrabban fogyasztott fermentált élelmiszereknek, és török alakjában lényegében nem más, mint szárított, fermentált leves (vagyis nem csak a tészta!). A tarhanát főként joghurtból és búzalisztből...
ESZTER DIVATTANÁCSAI – 2017 őszi, téli kalaptrendjei
KALAPTRENDEK 2017 - Az ősz beköszöntével megjelennek az évszak kötelező kiegészítői, a kalapok és sapkák. Praktikussága mellett (véd az időjárás változásaival szemben, vagy éppen segít elrejteni frizuránkat) egyedi megjelenést kölcsönöz viselőjének. A fejfedő stílusát...
ANNA TANÁCSAI – Tudd meg, hogyan lélegezz helyesen!
MELLKASI ÉS HASI LÉGZÉS - Az előző írásomban olvashattatok a légzés erejéről és fontosságáról, most pedig néhány egyszerű légző gyakorlattal Ti is kipróbálhatjátok, hogy milyen változásokat lehet elérni a tudatos légzés által. Alapvetően két fő légzéstípusunk van, a...
AUGUSZT-DAMNICZKI-WIENER – Ízes süti akció: október 14-31.
EURÓPA ÍZEI - A budapesti Auguszt, Damniczki és Wiener cukrászdák, egymással egyetértésben és összefogásban, 2017. október 14-től október 31-ig meghirdetik a "Kóstold meg Európa ízeit, ismerd meg Budapest legjobb cukrászdáit!" akciót! Az őszi időszakban nincs is jobb...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!