A HANUKA (Chanukah) – A Hanuka, ahogy máskor is, idén is kiszlév hó 25-én este kezdődik és a tradíció szerint nyolc napig tart. A Holdhoz kötődő hagyományos zsidó naptár és a Gergely naptár különbözősége miatt, az ünnep időpontja a keresztény naptárban évről-évre változik (2017-ben december 12-20.). A Hanuka és a Karácsony ünneplése

legközelebb 2019-ben esik majd újra egybe, ami, akárcsak a félrevezető „zsidó karácsony” elnevezés, bizonyára tovább erősíti azt a tévhitet, hogy a Hanuka és a Karácsony között valamiféle lényegi eszmei kapcsolat lenne. Pedig, nincs ilyen kapcsolat. A Hanuka a zsidó ünnepek közt attól igazán különleges, hogy eredetileg egy háborús eseményt, egy győzelmet vésett a nép emlékezetébe. A Hanuka annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok az Izraelt elfoglaló szíriai görögök és a vallásgyakorlatot megváltoztatni akaró, elhajló hellenista zsidó támogatóik fölött arattak. A harc Jézus születése előtt 165 évvel, a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget, amivel Izrael szuverenitása is helyreállt. A Hanuka jelentése, a „felavatás” arra utal, hogy a megszentségtelenített Templomot újra Isten oltalmába ajánlották. A Hanuka tehát, egyáltalán nem „zsidó karácsony”, ahogy az tévesen elterjedt, már csak azért sem, mert a zsidó vallásban nincs ilyen ünnep.

  • A hanuka alatt sem gyászbeszédeket tartani sem böjtölni nem szabad.

Hanukai latkesz – sogenannte tócsni

  • Hozzávalók:
  • 5-6 nagyobb burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 tojás
  • ⅓ csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt feketebors
  • olaj a sütéshez

Elkészítése: A megtisztított burgonyát és a hagymát reszeljük le, s a felesleges vizet nyomkodjuk ki belőle. Adjuk hozzá a lisztet, tojást, fűszereket, majd jól keverjük össze. Serpenyőben forrósítsunk fel fél csésze olajat, mérsékeljük a hőmérsékletet majd helyezzünk egy evőkanálnyi keveréket a forró olajba. Süssük az egyik felét addig, amíg aranybarna színű nem lesz (4-5 perc), majd a másik oldalát is süssük 2-3 percig. Vegyük ki a serpenyőből, és itassuk le róla a fölösleges olajat. A sütést egyesével így folytassuk, amíg a keverékünk tart. Almaszósszal fogyasztják, de ehetjük sütőtökkel, tejfölös mártogatóssal, lekvárral, bármi mással és a burgonya is részben-egészben helyettesíthető más hozzávalókkal, vagyis akad változata számtalan.

Csíki Sándor♣