SAUSKA PINCÉSZET 2017 – Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet  több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat

lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

A Sauska és Társa Kft. rendkívüli közleménye (2017. december 5.)

Kedves Vásárlóink, Partnereink, Barátaink:

„A NÉBIH villányi borászatunkban egy rutinvizsgálat során a fogyasztói azonosítók pontatlanságára vonatkozó, engedélyezés-technikai jellegű problémát tárt fel bizonyos palackos tételekre vonatkozóan, melyeket átmenetileg vissza kell vonnunk a kereskedelmi forgalomból.
Az érintett villányi tételek visszavonásáról partnereinket haladéktalanul értesítettük, akik megtették a szükséges lépéseket.

A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben.

Borászatunk folyamatosan együttműködik a hatósággal, hogy a probléma részleteit feltárjuk és mielőbb megnyugtatóan lezárulhasson a folyamat; továbbá átfogó belső vizsgálatot is elrendeltünk azért, hogy a jövőben ilyen hiba ne ismétlődhessen meg.

Mindannyian azon dolgozunk, hogy az ellenőrzés után az érintett tételek mihamarabb visszakerülhessenek a boltokba és a borkedvelők asztalára.

A Hatóság egyidejű vizsgálata a tokaji tételekre is kiterjedt, ott mindent rendben talált. Tokaji boraink és pezsgőink, valamint a rendben levő villányi tételeink változatlanul elérhetőek.

A Sauska Pincészet hitvallásának megfelelően azt tartjuk etikusnak, ha minden minket érintő hírről első kézből tőlünk értesültök.” (Forrás: Sauska Facebook)

Megjegyzés

Persze, egy ilyen szokatlanul gyors és nyilván milliós veszteséget okozó eljárás a találgatásoknak is táptalaja. A megszokott minőséget nem érintő, adminisztrációs okokról szólnak a homályosan fogalmazott hírek, de akadnak, akik már tudják, vagy tudni vélik, hogy mi is történt valójában. Úgy tűnik, szilárdan megalapozott lehet a Nébih gyanúja, ha a forgalom szempontjából kiemelkedő ünnepi szezonban ilyen szokatlan és drasztikus lépésre szánta el magát, bár abban már nem vagyok annyira biztos, hogy éppen a Sauska Pincészettel kellene precedenst teremteni, még akkor sem, ha ez nagyobbat szól és a szabályok mindenkire vonatkoznak. Sejthetően, sok pénzbe és időbe fog kerülni, mire a Sauska Pincészet ebből a széles nyilvánosságot kapott, hitelrontó ügyből kikeveredik.

Csíki Sándor♣