VILÁGÍTÓ CSIRKEHÚS – Régebben már írtam arról, hogy „Mitől lesz kék a fokhagyma?„, és arról is, hogy mitől válhat zölddé a sütemény, ezért egyből érdekelni kezdett a minapi hír, miszerint Ikrényben kékesen fluoreszkált a csirkehús. Azonban, mire géphez ültem, akadtak fürgébbek, akik a jelenségre korrekt tudományos választ kerestek és végül ugyanazt a legvalószínűbb magyarázatot adták, amelyet most én is.

A „Production of Fluorescence on Packaged Chicken” (Appl. Microbiol. 9:549-553. 1961) cikk hasonló jelenséget tárgyal, mint az ikrényi világító csirkehús esete, és megállapítja, hogy a fényhatás csak 100.000 és 1.000.000 közötti Pseudomonas baktérium per cm² koncentráció esetén jelentkezik.

  • A cikkből az is kiderül, hogy a vas-ionok (Fe3+) elősegítik a fluoreszcens Pseudomonas baktériumok szaporodását. A vágóhídi (és konyhai) feldolgozás során használt vizek ásványi anyag tartalma hatással van a baktériumok szaporodására és ezzel arra is, hogy jelentkezik-e a fluoreszcencia, avagy nem.

A Pseudomonas fluorescens – hasznos

  • Mezőgazdaságban növényvédelemre használják, mivel távol tartja a növényi patogén organizmusokat. Környezetvédelemben talajremediációra használják, mivel bizonyos műanyagokat képes bontani. Mupirocin nevű antibiotikumot termel, melyet bőr-, szem- és fülfertőzések kezelésér használnak. Megakadályozza a nitrogén elillanását, foszfort mobilizál, „talajfertőtlenítő” hatású. (Részletesebben itt olvashatsz róla.)
Pseudomonas fluorescens telepek

Pseudomonas fluorescens telepek

Csíki Sándor♣