Holdvölgy pinceHOLDVÖLGY CULTURE 2009 – A Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszúját 95 pontosra értékelte a világ egyik legismertebb sommelier-je. Újabb jelentős elismerésben részesült a mádi Holdvölgy pincészet Culture hatputtonyos tokaji aszú borcsaládjának egyik tagja: ezúttal a 2009-es évjárat kapott 95 pontot Andreas Larssontól, a világ egyik legismertebb és legelismertebb borszakértőjétől, a Világ Legjobb Sommelier-je (2007) cím birtokosától. Andreas Larsson már ismeri a Holdvölgy

Culture aszúkat. A Pannon Bormustrán tagja volt azoknak a nemzetközi zsűriknek, amelyek két Holdvölgy hatputtonyos aszút is Csúcsbornak minősítettek: 2012-ben a Culture 2006-ot, 2013-ban pedig a Culture 2007-et.

  • A Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú Andreas Larsson szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. A Holdvölgy Culture 2009 értékeléséről néhány perces angol nyelvű videó is készült,


A világszerte nagy rajongótáborral rendelkező svéd borszakember a következőket mondta:

„A Culture 2009 nagyformátumú bor, óriási komplexitással. Illata nagyon intenzív és összetett:  jelen van benne az érett kajszi- és őszibarack, a kandírozott narancs, a fekete tea és az édes pirospaprika is. Ízei rendkívül koncentráltak, de hihetetlenül kiegyensúlyozottak: intenzív édességét nagyon élénk frissesség egészíti ki, a korty hosszan tartó, benne érett csonthéjas gyümölcsök, fűszeres, paprikás-vaníliás jegyek, és enyhe hordós-tanninos jelleg, amely rendkívül hosszú és kiegyensúlyozott utóízben csúcsosodik ki”.

A 95 pont értékét tovább növeli, hogy a szakember egy olyan évjárat Holdvölgy aszúját tartja kimagasló minőségűnek, amelyet a borvidéken nem szokás a tipikus aszús évjáratok közé sorolni.

 „A Holdvölgy 2006 óta minden évjáratban készít hatputtonyos aszút, támaszkodva az 1737 óta klasszifikált, rendkívüli adottságokkal bíró mádi dűlőkre, ahonnan még a kedvezőtlen időjárású években is kiemelkedő minőségű szőlőgyümölcsöt tudunk szüretelni. Fontos tényező a szőlőfajták sokszínűsége is: a Holdvölgy Tokaj mind a hat engedélyezett szőlőfajtájával dolgozik, és ezek között minden évben van, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, így lehetővé téve a teljes szortimentünk elkészítését a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig” mondja Gincsai Tamás, a Holdvölgy főborásza.

Mivel a Holdvölgy a borvidéken általánosan elterjedt érlelési időnél hosszabb ideig, összesen 8 évig érleli az aszúkat hordóban és palackban, így – az idei szüretet is beleértve − 12 évjáratot átfogó aszúkollekcióból egyelőre a 2006-2009 évjáratok kaphatóak önállóan kereskedelmi forgalomban, illetve ezek találhatók meg a különböző hazai és külföldi fine dining éttermek borlapján.

A Holdvölgy borászat

A Holdvölgy Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 22 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.

  • Látogasson el a borászat weboldalára, ahol a borválaszték mellett tájékozódhat a HOLDVÖLGY egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú pincerendszeréről is, amely 2016-ban és 2017-ben is elnyerte a „Vince Awards − Legjobb pincelátogatás” díját.  A borászat Facebook oldalán a borokkal, nemzetközi és hazai díjakkal kapcsolatos friss információkat talál.
Holdvölgy Vincellérház, Mád

Holdvölgy Vincellérház, Mád

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)