Blog

HABCSÓK – francia habcsók karácsonyra is (videó)

HABCSÓK - A francia habcsók (Meringue française) készítéséről már írtam és a tökéletes tojáshab készítésének tudományáról is jelent meg írás itt. A habcsók a karácsonynak is hagyományos dísze lehet (mi mindig akasztottunk habcsók karikákat a karácsonyfára), és az...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A címeres káposztáról (heraldika)

KÁPOSZTA - Minden ételek elsője. Minden beteg gyomor gyógyítója. Minden gazdagság forrása. És természetesen minden magyar ízek eldorádója. A káposztát rögtön a legelső magyar regény a magos heraldikai címerpajzsra emeli – a naplóíró Mikes Kelemen (1690-1761) azt a...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Kerti izsóp (fűszerkert)

KERTI IZSÓP - Az aromás ajakosok közé tartozó 50-80 cm magasra növő félcserje Izsóp (Kerti izsóp, Hyssopus officinalis) neve görög ugyan, de maga a növény valószínűleg héber vagy arab eredetű. Csapó József 1775-ös Új füves és virágos Magyar Kertjében még arról beszél,...

bővebben

KRAMPUSZ – a Krampusz napja, december 5.

KRAMPUSZ - Az ördögi megjelenésű, gonosz krampusz, a német hiedelemvilágból, az alpesi folklórból került a jó gyermekeket megjutalmazó Mikulás mellé. Mint a világnak ezen a részén mindenki tudja, december ötödikén illik a csizmát fényesre tisztítani, és úgy az ablakba...

bővebben

ROBY LAKATOS BORAI – Quadriga 2013, La Passion 2010

ROBY LAKATOS  - Roby Lakatos, vagyis Lakatos Róbert, 1965-ben született Budapesten, ám akkoriban, a vadregényes VI. kerületben, még nem volt bora. Se neki, se a családjának. Hozzáteszem, másnak sem nagyon. Olyan bor pedig végképp nem akadt, de még az egész országban...

bővebben

PERUI PAPRIKÁS CSIRKE (Aji de Gallina)

PERU - Akad egy ország, amelyről nálunk kevés szó esik, bár konyhaművészete egyike a napjainkban legtöbbet magasztaltaknak. Ez az ország az alapanyagainak sokszínűségével, klimatikus övezeteivel, az újvilági növények diverzitásával tűnik ki. Ehhez az alapanyag...

bővebben

PARADICSOM-FORRADALOM – a paradicsom és a pizza

PARADICSOM-FORRADALOM: A paradicsom a modern olasz pizzák elengedhetetlen tartozéka. Ami hazánkban az őrölt pirospaprika, az Itáliában a paradicsom. A párhuzam szembetűnő. Mindkettő a 18-19. században terjedt el, s a 19. század végére vált meghatározóvá. A Peruból...

bővebben

NÁPOLYI PIZZA – Alexandre Dumas a pizzáról (1851)

ALEXANDRE DUMAS - A Három testőr és a Monte Cristo grófja című regények írója, Alexandre Dumas „Impressions de voyage: Le Corricolo” (1851) című művének 91. oldalán olvasható egy nyolc évvel korábban már megjelent beszámoló a pizzáról. Ebben a lazzarones, Nápoly...

bővebben

FRANCIA REZIDENCIA – vacsora a Francia Rezidencián

FRANCIA REZIDENCIA - a Francia Rezidencia a XII. kerületben, a Csaba utcában áll. Ide szólt az a meghívó, mely szerint: Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete meghívja Csíki Sàndor urat egy 2014. november 14-én, pénteken 19h 30-kor tartandó...

bővebben

STELLENRUST – borkóstoló a Doblo Borbárban

STELLENRUST - Az 1928-ban alapított Stellenrust a dél-afrikai Stellenbosch régió világhírű borászata. Mintegy 400 ha területtel rendelkeznek, amiből 200 ha van betelepítve. Ültetvényeinek egy része a legjobbnak tartott dél-afrikai kékszőlő termő területeken, a...

bővebben

JUNIBOR – Újbor Kóstoló a Juniborászokkal (2014)

JUNIBOR: A Fiatal Borászok Egyesülete, ismert nevén a Junibor, és a DiVino egymással szorosan összeforrt nevek. Ha nem lenne annyira elkoptatott, meggyőződéssel mondanánk rá, hogy ez a kapcsolat egy igazi sikertörténet. Három éve már annak, hogy a Tigris étteremben...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.