Blog
JAMIE OLIVER – tökéletes, ropogós sültkrumplija (videó)
SÜLTKRUMPLI - A krumplit sokan szeretjük, ám többnyire alig lépünk túl a törtburgonya, hagymás törtburgonya, hasábburgonya, főtt burgonya, petrezselymes főtt burgonya, héjában sült burgonya, burgonyapüré nevével fémjelzett világon, s a fűszereket is csupán...
FORRALT BOR ÉS KARÁCSONY (videó)
HABCSÓK – francia habcsók karácsonyra is (videó)
HABCSÓK - A francia habcsók (Meringue française) készítéséről már írtam és a tökéletes tojáshab készítésének tudományáról is jelent meg írás itt. A habcsók a karácsonynak is hagyományos dísze lehet (mi mindig akasztottunk habcsók karikákat a karácsonyfára), és az...
AMBRUS LAJOS: A címeres káposztáról (heraldika)
KÁPOSZTA - Minden ételek elsője. Minden beteg gyomor gyógyítója. Minden gazdagság forrása. És természetesen minden magyar ízek eldorádója. A káposztát rögtön a legelső magyar regény a magos heraldikai címerpajzsra emeli – a naplóíró Mikes Kelemen (1690-1761) azt a...
AMBRUS LAJOS: Kerti izsóp (fűszerkert)
KERTI IZSÓP - Az aromás ajakosok közé tartozó 50-80 cm magasra növő félcserje Izsóp (Kerti izsóp, Hyssopus officinalis) neve görög ugyan, de maga a növény valószínűleg héber vagy arab eredetű. Csapó József 1775-ös Új füves és virágos Magyar Kertjében még arról beszél,...
KRAMPUSZ – a Krampusz napja, december 5.
KRAMPUSZ - Az ördögi megjelenésű, gonosz krampusz, a német hiedelemvilágból, az alpesi folklórból került a jó gyermekeket megjutalmazó Mikulás mellé. Mint a világnak ezen a részén mindenki tudja, december ötödikén illik a csizmát fényesre tisztítani, és úgy az ablakba...
PULYKA – Hálaadás napi pulyka (videó)
ROBY LAKATOS BORAI – Quadriga 2013, La Passion 2010
ROBY LAKATOS - Roby Lakatos, vagyis Lakatos Róbert, 1965-ben született Budapesten, ám akkoriban, a vadregényes VI. kerületben, még nem volt bora. Se neki, se a családjának. Hozzáteszem, másnak sem nagyon. Olyan bor pedig végképp nem akadt, de még az egész országban...
OKÉS – Országos Közétkeztetői Szakácsverseny, 2014
MENZA - a 4. Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt (OKÉS), a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában, Budapesten rendezték. A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Némedi József indította útjára, s mint tapasztalhattuk,...
A SOFITEL BUDAPEST FÉNYEI – ünnepi dekoráció a Sofitelben
SOFITEL BUDAPEST - A Sofitel Budapest Chain Bridge idén is ünnepéllyel nyitott, hogy elvarázsolja betérő vendégeit. A különleges látványról erdei hangulatú dekoráció gondoskodott közel 50 fenyőfával, nyírfákkal, a rengetegben megbúvó rénszarvasokkal, ágakon ülő...
INTERNETES VÁSÁRLÁS – internetes élelmiszer vásárlás (videó)
PERUI PAPRIKÁS CSIRKE (Aji de Gallina)
PERU - Akad egy ország, amelyről nálunk kevés szó esik, bár konyhaművészete egyike a napjainkban legtöbbet magasztaltaknak. Ez az ország az alapanyagainak sokszínűségével, klimatikus övezeteivel, az újvilági növények diverzitásával tűnik ki. Ehhez az alapanyag...
PARADICSOM-FORRADALOM – a paradicsom és a pizza
PARADICSOM-FORRADALOM: A paradicsom a modern olasz pizzák elengedhetetlen tartozéka. Ami hazánkban az őrölt pirospaprika, az Itáliában a paradicsom. A párhuzam szembetűnő. Mindkettő a 18-19. században terjedt el, s a 19. század végére vált meghatározóvá. A Peruból...
NÁPOLYI PIZZA – Alexandre Dumas a pizzáról (1851)
ALEXANDRE DUMAS - A Három testőr és a Monte Cristo grófja című regények írója, Alexandre Dumas „Impressions de voyage: Le Corricolo” (1851) című művének 91. oldalán olvasható egy nyolc évvel korábban már megjelent beszámoló a pizzáról. Ebben a lazzarones, Nápoly...
BORÁSZOK BORÁSZA 2015 – megkezdődött a jelöltállítás
BORÁSZOK BORÁSZA - Megkezdődött a 2015-ös Borászok Borásza jelöltállítási folyamata. A Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány szabályai szerint már teljes egészében a borászok kezében van a döntés joga, ezért Dr. Prónay Bence – az Alapítvány...
MANDULÁS PIZZA – 16. századi recept (Bartolomeo Scappi, 1570)
MANDULÁS PIZZA (Bartolomeo Scappi, 1570) - Mindaz, amit ma pizzaként ismerhetünk, korántsem egyenes vonalú fejlődés eredménye. A 16. század reneszánsz itáliai szakácsa, a pápa séfje, Bartolomeo Scappi, „Opera dell’arte del cucinare” (1570) című szakácskönyvében közel...
FRANCIA REZIDENCIA – vacsora a Francia Rezidencián
FRANCIA REZIDENCIA - a Francia Rezidencia a XII. kerületben, a Csaba utcában áll. Ide szólt az a meghívó, mely szerint: Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete meghívja Csíki Sàndor urat egy 2014. november 14-én, pénteken 19h 30-kor tartandó...
SENSE of SOFITEL – Michelin-csillagos séfek a Sofitelben
SOFITEL - "A Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda egy olyan eseménysorozatot indít útjára, amelynek keretében már második alkalommal látogat el három Michelin csillagos séf a budapesti Sofitel szállodába a világ legkülönbözőbb pontjairól, hogy egy életre szóló...
KISTÜCSÖK és KONYÁRI – európai díjat kaptak (2014)
KISTÜCSÖK és KONYÁRI - Nemzetközi elismerésben részesült a Balatonszemesi Kistücsök Étterem és a balatonlellei Konyári Pincészet, az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) Liége-ben megtartott XII. Kongresszusán (XII European Congress of...
GRÓF BUTTLER – „Eger, természetesen” (kóstoló, 2014)
GRÓF BUTTLER - A Gróf Buttler Borászat láthatólag fokozza aktivitását. Az Andrássy úti KOGART Házban tartott kóstoló és borbemutató legalábbis ezt sejteti. S, hogy a Gróf Buttler borászatról mit is lehet tudni? 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett, de az...
Ők itt hirdetnek!
STELLENRUST – borkóstoló a Doblo Borbárban
STELLENRUST - Az 1928-ban alapított Stellenrust a dél-afrikai Stellenbosch régió világhírű borászata. Mintegy 400 ha területtel rendelkeznek, amiből 200 ha van betelepítve. Ültetvényeinek egy része a legjobbnak tartott dél-afrikai kékszőlő termő területeken, a...
JUNIBOR – Újbor Kóstoló a Juniborászokkal (2014)
JUNIBOR: A Fiatal Borászok Egyesülete, ismert nevén a Junibor, és a DiVino egymással szorosan összeforrt nevek. Ha nem lenne annyira elkoptatott, meggyőződéssel mondanánk rá, hogy ez a kapcsolat egy igazi sikertörténet. Három éve már annak, hogy a Tigris étteremben...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!