20150120csiki-sorCSÍKI SÖR – „Minden nagy iparosodott nemzetnek akad saját söre (nem lehetsz igazi ország saját sör és légitársaság nélkül – az persze segít, ha van néhány focicsapatod, vagy néhány atomfegyvered, de legvégül mégis csak szükséged lesz egy sörre) – idézi Frank Zappát a „The Real Frank Zappa Book” 12. fejezetében Peter Occhiogrosso. Némiképp másként, Székelyföldre fordítva, de ez az idézet jelenik meg a Csíki sör youtube videója alatt is, így: „Egy valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Nem árt, ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen… „

Az igazi Csíki sör (videó)

A videót az írás idején (2015. január) több, mint félmillióan látták. Hogy a reklámfilm milyen, az nem témája ennek az írásnak, mindenesetre, az animációs reklám alkotói a hagyományos székely toposzokkal (sör, medve, székely, furfang) biztosra igyekeztek menni, elkerülve, hogy egy „modernebb” reklámmal akaratlanul is a Heineken filmjeihez kezdjenek közelíteni, ahol, nagy eséllyel, hátrányba is kerülnének, ráadásul, a most folyó perben is csak a Heinekent erősítenék vele. (Nem mellesleg, a reklám előképe valójában a Skót Felföldön, a Dee folyó mellett 2000-ben forgatott, s David Attenborough stílusában narrált,  fergeteges John West halkonzerv reklám.)

Milyen a Csíki sör?

Simonffy Árpád sörfőzőmester elmondásában, a Csíki Sör, valamint a Székely Sör, típusát tekintve a lager, azaz az alsó erjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a Bock típushoz, amelyet magas alkoholtartalma miatt ünnepi sörtípusként is ismernek. A manufaktúrában úgynevezett kézműves sört gyártanak, adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával, az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvény szigorú betartásával. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. A Csíkszentsimonban gyártandó sörök receptjeit a Sapientia EMTE élelmiszer-ipari tagozatával közösen állították össze.” (Forrás: erdelyinaplo.ro)

Igazi Csíki Sör

A Heinekennek nem tetszik a Csíki sör?

“Mielőtt bármilyen lépést tettünk volna a beruházással kapcsolatban, benyújtottuk az európai védjegy hivatalba az Igazi Csíki Sör márkára való levédési igényünket, kikérve az álláspontjukat, hogy ez bejegyezhető vagy sem. Onnan a válasz az volt, hogy ez a márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem” nyilatkozta Lénárd András, az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa 2014. decemberében a penzcsinalok.transinex.ro internetes portálnak.

Csíki sör

A Csíki és a Ciuc egymás mellett. A Heineken Romania bezáratná a Csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat, mivel szerintük a Csíki sör lopott márka.

Lénárd szerint – mint a Pénzcsinálók írja – a beruházást csak a szakhatósággal való egyeztetést követően kezdték el, a gyár építése is csak az európai védjegy hivatal megnyugtató válasza után kezdődött el. „Ez volt az a pillanat, amikor a Heineken, akit addig egyáltalán nem érdekelt az, hogy magyarul kommunikáljon a székelyföldi fogyasztóival, sem a reklámjaiban, sem a termékei címkéjén, magáénak kiáltotta ki a csíki sört” – mondta Lénárd, aki hozzátette: “amíg mi nem védtük le ezt a márkát, addig a csíki sör a mi régiónkban gyártott sörre vonatkozó köznapi megnevezés volt”.

A Heineken perel

“A Heineken Románia több millió literes gyártási kapacitással rendelkezik, mégis zavarja egy 12 ezer literes kapacitású üzem, amely ráadásul nem is nagyipari, hanem kézműves típusú terméket gyárt a helyi piacnak” – mondta Lénárd András (Forrás: transindex.ro)

Az MTI híradása szerint: A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott „Ciuc premium” (Csíki prémium) sörmárkával, melyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az „Igazi Csíki Sör„, mely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

A Heineken Románia tavaly a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc premiumhoz. A Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezését a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére. A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert. A Heineken Romania az erdélyi magyar sajtóban megjelent cikkek és az internetes oldalakon ezekhez fűzött kommentárok román fordítását is csatolta a keresetéhez. Azt állítja, hogy a témában közölt cikkek „egységes tartalomról, valamint a Heinekennel szembeni nyilvánvaló kritikus hangvételről” árulkodnak. A holland cég romániai leányvállalata a tavaly piacra dobott termék

  • előállításának és forgalmazásának betiltását,
  • a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá
  • kártérítés reményében,egy garanciaalap létrehozását kérte a bíróságtól.

A legfelsőbb bíróság január 30-án mérlegeli, hogy áthelyezze-e a pert a marosvásárhelyiről egy másik táblabíróságra.

A Heineken forró talajra lépett

A Heineken Romania forró talajra lépett azzal, hogy a bírósági keresetében az Igazi Csíki Sört gyártó céget

„úgynevezett Székelyföldön”

tevékenykedő termelőként nevezte meg, amivel érzéketlenül és ostobán megkérdőjelezte Székelyföld etnikai, földrajzi, kulturális létét.

  • Az „úgynevezett Székelyföld” kifejezést Romániában azok használják, akik ezzel is jelezni kívánják, hogy a székely megyéket továbbra sem tekintik önálló földrajzi és kulturális egységnek.

A per eredménye:

„A Heineken Románia jogerősen elvesztette a pert az Igazi csíki sör gyártójával szemben. A romániai suceavai táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi az Igazi csíki sörnek a termékét a székelyföldi Lixid Project Kft.” (Forrás)

Csíki Sándor♣