OLYMPUS DIGITAL CAMERABUDDHA-BAR – A Buddha-Bárról ezeken az oldalakon már többször is esett szó. Szeretjük egymást. Én a Buddha-Bárt, a Buddha-Bár pedig engem. A forgatókönyv általában ugyanaz, ami cseppet sem baj: a bárban kezdünk, ahol, s ez nem udvariasság, hanem tény, az ország legjobbjai közé tartozó mixerek kevernek egy (esetleg több) világszínvonalú koktélt, aztán, miután már mindenki megérkezett, lemegyünk a óriási aranyszínű Buddha-szoborról ismert étterembe és következik a bemutatásra váró ételek kóstolása.

A programot ezúttal a Buddha-Bar új, külföldről nemrég hazatért marketing igazgatója, Oláh J. Noémi koordinálta, s persze a Buddha-bar séfje, a Damaszkuszban tanult, Szíriából érkezett, mindig mosolygó Ossama Kutaini is elmaradhatatlan résztvevője volt ennek az étlap-bemutatónak.

Ossama Kutaini egy korábbi rendezvényen készített képen (2014)

 „A Buddha-Bar étlapja a csendes-óceáni térség változatos fogásait kínálja mesterien párosítva a minőségi hozzávalókat és fűszereket, valamint a kínai, japán, thai és más kelet-ázsiai ízeket a nyugati világ ízeivel. A célunk, hogy olyan izgalmas, mai ételeket kínáljunk a «nouvelle cuisine» jegyében, melyek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de ízletesek is. Az ételeinket a «family style» koncepció jegyében nagyobb tálakon, az asztal közepére helyezzük, melyekről vendégeink közösen fogyaszthatnak. A legjobb alapanyagokat felhasználva, fúziós konyhánk remekei gazdag ízvilágúak, gyümölcsösek, fűszeresek. Étlapunkon klasszikus és új fogásokkal találkozhatnak, melyek séfjeink kreativitását tükrözik.”

A pult mögött a párizsi Buddha-Barból érkezett „vendégművész”, Matthias Giroud alkot (2014)

Az új étlap (2015. január)

Az elmúlt évek kóstolói alapján meglehetősen jó képet kaphattam a Buddha-Bar stílusáról, ételeiről. Az első idők pezsdítő időszaka után továbbra is stabilan magas színvonalú, de kevésbé felvillanyozó korszakot tapasztalhattunk meg. Mindez a franchise-tulajdonos nem elhanyagolható kontrollja alatt, s részben hatására is történhetett így, ám megérkezett az új étlap. Az új étlap a kezdeti koncepcióhoz visszatérve lett szerencsésen újrapozicionált, s ezzel méltóbb is az elegáns helyhez, tehetjük hozzá. Számos új étel került az étlapra, miközben a Buddha-Bar lényegét adó stílus maradt a régi. Az új étlap luxus alapanyagainak minősége és presztízse egy felfrissült, vibráló konyhát támogat. Lássuk hát, hogy az est során milyen fogásokkal is ismerkedhettünk meg.

New Style Lobster Rolls

Új stílusú avokádós homártekercs (New Style Lobster Rolls, Buddha-Bar)

Kezdjük a menü egyik legjobb fogásával, ami ráadásul a magyar sushi-séf nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó kreativitását dicséri. Ez az „új stílusú” avokádós homár tekercs egyszerűen lenyűgöző volt, s amit ritkán írok le ételről, kihagyhatatlan!

Tataki Wagyu Beef

Wagyu tataki (Tataki Wagyu Beef, Buddha-bar)

A wagyu tataki, akárcsak az előzőétel, a homár-tekercs, a prémium alapanyagok irányába való újbóli nyitásra példa. A tataki (jelentése: csapkodott, vert) lehet hőkezelt (főtt/sült), és hőkezelés nélküli is. Az étlapon az európai carpaccio hőkezelés nélküli japán megfelelőjével találkozhatunk a világ legjobbjának tartott Kobe környéki fekete japán marha, a wagyu (jelentése: japán marha) hússzeletek alakjában.

Dragon Roll

A sárkány-tekercs is új az étlapon (Dragon Roll, Buddha-bar)

New Style Seabass Sashimi

Kiváló minőségű, friss új stílusú tengeri sügér sashimi (New Style Seabass Sashimi, Budha-Bar)

A sashimi (jelentése:átszúrt test) friss, jó minőségű nyers hús és hal is lehet. lehet előétel, de főétel is. Általában kellemesen sós szójaszósszal, csípős wasabival, pikáns sushi-gyömbérrel, etc tálalják.

Lamb with Minted Zucchini, Teriyaki and Sage Sauce

Bárány mentás cukkinivel, teriyaki-zsálya szósszal (Lamb with Minted Zucchini, Teriyaki and Sage Sauce, Buddha Bar)

A bárány ugyancsak új az étlapon. Jól készített, s akik a sushikat, sashimikat kevésbé kedvelik a bárányban megnyugvást találnak.

Tuna, Crispy Brussels Sprouts, Clementine and Coriander

Tonhal, ropogós kelbimbó, klementine és korisander (Tuna, Crispy Brussels Sprouts, Clementine and Coriander, Buddha-Bar)

A tonhal egy újabb nagy-értékű alapanyag, ám aki azt gondolná, hogy a mandarin és az édes narancs 1902 óta létező hibridjét a clementine-t egyszerű kiváló minőségben beszerezni, az is téved.

Wok Fried Black Pepper Beef

Wokban készült borsos marha (Wok Fried Black Pepper Beef, Buddha-Bar)

Normálisan elkészített, ismerős ázsiai világot mutató wok étel ez, amely azonban színvonalával messze magasabban áll az átlagos kínai büfék Európára, és a világra butított leromlott gasztronómiájától. Jó étel ez is.

Az eddig bemutatott ételeken kívül volt kantoni ihletésű, kényeztető dim sum bambuszgőzölőben tálalva, tempura, angolna, és persze desszertek is. A passiógyümölcsös torta ellenállhatatlan.

Passion Fruit and Lemongrass Tart

Passiógyümölcs és citromfű torta (Passion Fruit and Lemongrass Tart, Buddha-Bar)

  • Nos, a Buddha-Bar újra megrázta magát, s elmondhatom, hogy régen volt részem ennyi változatos, kiváló ízben, zamatban. Jól írta minderről Oláh J. Noémi a facebook bejegyzésében, ízorgia volt az, amit azon a hétköznap estén megtapasztalhattunk. Ossama Kutaini és csapata a helyhez méltó, ütős étlapot állított össze, szépen tálalva, szerencsésen elfelejtve a korábbi ételgyilkos, sötét színű tányérokat. Gratulálok!

Buddha-Bar, Budapest

Csíki Sándor♣