1280px-Gomboc2BOCUSE d’OR DÖNTŐ 2015 – A budaörsi (METRO) sajtótájékoztatóval egy időben,  éppen egy új Ridley Scott film, a Matt Damon főszereplésével készülő The Martian forgatásán vettem részt Etyeken, a Korda Stúdióban, ezért aztán személyes emlékeim erről az eseményről ezúttal nincsenek. A következőkben, hagyatkozzunk a sajtókapcsolatokért

felelős személyre, Fütő Beátára. Bea így  foglalta össze a sajtótájékoztató üzenetét: „Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bocuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenyunkájukat a gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el. Molnár Gábor és a hazai csapat – Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes edző – a Bocuse d’Or második napján, január 28-án versenyez, a zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz majd a 24 nemzet képviselői között. A döntőt a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, a SIRHA szakkiállítás keretein belül rendezik meg, amelyre közel kétszázezer szakmai résztvevőt várnak.

Már önmagában kimagasló eredmény, hogy Molnár Gábor a stockholmi selejtezőn kvalifikációt nyert, így Magyarország Széll Tamás szereplése után most újra csapatot küldhet a világversenyre.

„Ez a siker, és hogy elnyertük a következő európai döntő rendezési jogát, a szakmai összefogás és az Akadémia eddigi munkájának komoly elismerése, de az egész ország számára fontos. Rengeteg mindenen múlik, hogy sikerül-e jobb helyezést elérnünk a döntőn, mint korábban – mi felkészültünk és bizakodva várjuk a megmérettetést!” – mondta beszédében Hamvas Zoltán.

A magyar Bocuse d’Or 2015 csapat: Vomberg Frigyes, Molnár Gábor, Hamvas Zoltán és Pohner Ádám

A csapat felkészülése október végén kezdődött és most ért utolsó szakaszához. „A célegyenesben vagyunk, ez a három hónap elegendő volt, már csak apró finomítások vannak hátra és olyan magas szintre juthatunk, amelyet megcéloztunk. Ehhez fontos látni a mögöttünk álló csapatot és támogatást is, amiért nagyon hálás vagyok.” – folytatta Molnár Gábor. A versenymunka fő motívuma a Gömböc, amelynek matematikai képletét 10 évig tartott megfejteni – ahogyan a versenyző is úgy érzi, a siker képlete az erős koncepció és maga a felkészülés, az erre szánt rengeteg idő, a precízen begyakorolt folyamatok. Molnár Gábor így a rá jellemző magabiztossággal és versenyszellemmel indul Lyonba.

Gyöngytyúk és pisztráng

A hús- és halétel fő témája idén a gyöngytyúk és a pisztráng. A felkészülés során is használt magyar gyöngytyúk szabad tartású, a pisztráng 1300 km távolságból, a Rajna-Alpok régióból származik, azonban a felkészüléshez egy lillafüredi tenyésztő sebes pisztrángját is alkalmasnak találta a csapat.

oatka-creek

Vadvízi barna pisztráng

A halétel receptjének legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia és egy további, egyelőre még titkos kötelező alapanyagot is megadnak majd a verseny előestéjén. Ezt és a további friss hozzávalókat a Lyonban kialakított piacon választhatják majd ki a versenyzők. A rögtönzésre a METRO Budaörs Zöldségpiacon készülhetett fel a csapat.

A rendkívül kifinomult és összetett köretek elkészítése is komoly kihívást jelent, ebben Pohner Ádámnak, a versenyző segítőjének lesz kiemelt szerepe. Vomberg Frigyes edző pedig tanácsaival, koordinációval támogatja munkájukat és feszes tempót diktál, mivel a kivitelezésre a versenyen mindössze 5 óra 35 perc áll rendelkezésre.

Nemzeti sajátosságok – látvány – gömböc

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. A húsétel értékelésében fontos szempont az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is.

A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, amelynek az a specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van.

  • Mit szimbolizál a gömböc? – A gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is. A tál, s egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

Plakátverseny – Szavazzatok!

A közönségdíját a legtöbb szavazatot gyűjtő ország kapja; a nemzetközi Bocuse d’Or ’Best Poster Prize 2015’ Facebook aloldalán minden drukker támogathatja a versenyzőt, a szavazás a januári verseny előtt zárul.

A verseny időpontjai

  • Molnár Gábor és Pohner Ádám a 10. konyhában 2015. január 28. szerdán, 9:30-kor kezd. A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kor mutatják be a zsűrinek.
  • További információk: bocusedorhungary.hu

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)