19325c1b3b8b5bb896bb84afff33f893c1e871edBOCUSE d’OR 2015 – Lezárult egy újabb kétéves versenyciklus, kezdődhet a következő, ráadásul egy 2016-os, budapesti kontinens döntővel. Ám, ne fussunk még ennyire előre! Lássuk az eredménylistát! 2015-ben, a lyoni döntőben, 1662 ponttal Ørjan Johannessen és Jimmy Øien (Norvégia) lettek az elsők. A második helyen, szoros eredménnyel, 1653 ponttal, Philip Tessier és Skylar Stover (USA) álltak, míg a harmadikok Tommy Myllymaki és Albin Edberg (Svédország) lettek.

Helyezések, pontszámok

  • 01 – Norvégia – 1 662 pont
    02 – USA – 1 653 pont
    03 – Svédország – 1 610 pont
    04 – Finnország – 1 599 pont
    05 – Japán – 1 553 pont
    06 – Dánia – 1 509 pont
    07 – Franciaország – 1 484 pont
    08 – Izland – 1 435 pont
    09 – Hollandia – 1 423 pont
    10 – Egyesült Királyság (UK) – 1 401 pont
    11 – Németország – 1 383 pont
    12 – Ausztrália – 1 344 pont
    13 – Magyarország – 1 338 pont
    14 – Észtország – 1 324 pont
    15 – Argentína – 1 315 pont
    16 – Svájc – 1 314 pont
    17 – Szingapúr – 1 301 pont
    18 – Dél-Korea – 1 300 pont
    19 – Marokkó – 1 275 pont
    20 – Malajzia – 1 274 pont
    21 – Kanada – 1 248 pont
    22 – Chile – 1 209 pont
    23 – Spanyolország – 1 166 pont
    24 – Guatemala – 1 071 pont
  • A legjobb plakát díját a nagyszámú, lelkes hazai szavazótábornak köszönhetően, ismét Magyarország nyerte.

(Az eddigi helyezettek listája, 1987-től kezdődően, itt olvasható.)

Képek

A döntőbe került 24 ország csapata versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon, 2015, január 28-án versenyzett, így aztán a második etapban, 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre.

A képen Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke (balra) indul a magyar csapathoz (Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

Verseny közben a magyar box (Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

Molnár Gábor és Pohner Ádám (Magyarország) a 13. helyezett. (Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

Bocuse d’Or 2015 döntő: Molnár Gábor halétele (Forrás: Magyar Bocuse d’or Akadémia)

  • Pisztráng: Pisztrángfilé fűszeres zöldség-juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején meglepetés zöldségekkel körítve. Köretek: A halétel „titkos összetevőjét” a verseny előestéjén leplezték le; az édesköményből rögtönzött a csapat. Hétfőn este, a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából az alábbi friss alapanyagokat választották: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös-és cirmos cékla, póréhagyma és tarlórépa.

Bocuse d’Or 2015 döntő: Molnár Gábor gyöngytyúk étele (Forrás: Magyar Bocuse d’or Akadémia)

  • Gyöngytyúk: Gyöngytyúkmell ívek. Paprikás gyöngytyúkmell csíkok. Combsonkaszelet póréhagymával és sitake hamuval. Pankó-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa. Köretek: Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus. Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval. Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve. Tojás, sültcsirke majonézzel töltve. Zöld sabayon és gyöngytyúk jus.  Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

És a legnagyobb siker… Bocuse d’Or Europe 2016, Budapest

 Csíki Sándor♣