Blog
AMERIKAI SZENDVICS – Po’Boy szendvics (New Orleans)
AMERIKAI SZENDVICS - A legtöbb amerikai szendvics túlméretezett. Gazdagon sorakoznak rajta a legkülönbözőbb kalóriadús összetevők. New Orleans Po' Boy (Poor Boy) szendvicse őrzi a hajdani hugenotta bevándorlók franciás konyhájának szellemét, s nem (annyira) ilyen,...
VAJASTÉSZTA – vajastészta receptek a múltból (1864, 1892, 1909)
VAJASTÉSZTA (1864) - "Veszünk egy fél font lisztet a gyúródeszkára, megsózzuk, egy tojást ütünk bele, két kanál tejfelt, egy kanál fehér ecetet, vagy két kanál bort adunk hozzá. Ha még nem elég nedves, úgy egy kevés vizet adhatunk ahhoz. A tésztának valamennyivel...
GEORGE WASHINGTON ÉS MARK TWAIN PITÉJE –
GEORGE WASHINGTON PITÉJE - Az Egyesült Államok első elnöke, George Washington különösen a borjúmirigy-pitét szerette. Feleségének, Martha Washingtonnak a szakácskönyve (Booke of Cookery) a mai napig fennmaradt. Ezt a kéziratos receptkönyvet ismeretlen szerző, a 17....
KÁVÉ ÉS KONYAK – kávé, konyak, desszert harmóniák
KÁVÉ, KONYAK ÉS DESSZERT - „Mit csinál hát az igazi demokrata a régi Pesten, ha gyalogos sétáiban néha meg-megáll?Bemegy a kávéházba ama bizonyos pikoló kávé mellé, amely kávéscsészének a mindenkori asztalon való megjelenése: mutatta a pesti polgár életét, sorsát,...
BORVACSORA A PESTI VIGADÓBAN – Áts Károly borásszal
"Decemberben tartottunk extravagáns borvacsorát a Pesti Vigadó Étteremben, ahol Csíki Sándor gasztroszakíró ötletei alapján Magos Zoltán vezető séf kreált fogásokat borászatunk tartalmas és modern boraihoz. Az új borokat természetesen Áts Károly, pincészetünk...
BOCUSE d’OR BUDAPEST 2016 – a magyar döntő párosai
BOCUSE d'OR 2016 - Lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntőjének eligazítása, megvannak a versenyző-commis párosok és összeállt a magyar döntő zsűrije is. 2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A...
KETCHUP RECEPTEK – a messzi múltból (1801, 1824)
A PARADICSOM ALAPÚ KETCHUP az 1700-as évek végéig ismeretlen volt. Az Egyesült Királyságban és Amerikában forgalmazott dió, vagy gomba ketchup, vagy éppen a Fülöp szigeteken kedvelt banán ketchup kielégítette a kulináris igényeket. A gomba ketchup évszázadokon...
KÓSER BOR – kóser, peszahra kóser és mevushal borok
KÓSER BOR - A kóser bor az ó- és újszövetségi Bibliában is hangsúlyos szerepet tölt be. Noé legelső és legsürgetőbb teendőinek egyike, hogy a vízözön múltával szőlőt ültessen az egyébiránt kiváló mikroklímájú Ararát hegyén. Jézus legelső csodája a víz borrá...
HALÁSZLÉ – Zilahy, Tutsek, Vízváry halászlevei
HALÁSZLÉ - A frissen fogott és a legkülönbözőbb „levekkel” készített édesvízi halak Mátyás király korában, a 15. században kezdtek népszerűvé válni. Akkoriban a legnagyobb mennyiségben halászott, legkedveltebb halak közé a csuka, a menyhal, az angolna és a pisztráng...
10 KONYHAI ARANYSZABÁLY – amit jobb, ha tudsz!
10 ARANYSZABÁLY - Miért nem szilárdul meg a zselatin az ananászos gyümölcstortán, milyen hőmérsékletűnek kell a tejszínnek lennie, mit adjunk az omletthez, hogyan csökkenthetjük a dagasztás idejét, milyen hőmérsékletű legyen a tojás, ha a sárgáját el akarjuk...
AMBRUS LAJOS: Aranyhegy borai
ARANYHEGY - Csúzán, a mesés nevű drávaszögi (baranyai) falu éji csöndjében Gazda arra figyelhet föl, hogy a szomszédos református templom úgy veri a harangot, mint szülővárosában. A Kálvin utcai ház nagyszobájából őrzött hang-emlék ott csöng a fülében: negyedkor...
AMBRUS LAJOS: Dr. Csávossy György erdélyi borász, költő
Dr. CSÁVOSSY GYÖRGY - Kilencven éves korában (2015. november 30-án) meghalt Csávossy György, a finom impressziókat és sztoikus életbölcseletet éneklő költő és az erdélyi borászat pápája. 2015. november 30-án műtétre készülve érte a halál. Pedig olyan elnyűhetetlennek...
GASZTRONÓMIAI TRENDEK, 2016 – újra divat az egyszerűség
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2016 -Gasztronómiai trendek, éttermi trendek címmel immár 8. esztendeje, hogy minden év első napjaiban megjelenik a FOOD & WINE éttermi trendekről, gasztronómiáról szóló írása. Ezeknek az előrejelzéseknek a gerincét az 1 millió (!) éttermet...
BOLDOG ÚJ ÉVET! – Sikeres, boldog 2016-os esztendőt!
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN A FOOD & WINE! Csíki Sándor♣
FAST-CASUAL RESTAURANT – egy sikeres éttermi típus
FAST-CASUAL ÉTTEREM - A "fast-casual" kifejezés meglehetősen újnak számít a hazai éttermi fogalomtárban és Amerikában is csak az 1980'-es évek végén, egyesek szerint az 1990'-es évek végén jelent meg. (Az évtizednyi eltérést az okozza, hogy többen is vitatkoznak róla,...
ÚJHÁZI EDE LEVESE – az Újházi tyúkhúsleves története
ÚJHÁZI EDE TYÚKHÚSLEVESE - Az ezerötszázas évek végével eltűnt középfelnémet nyelv „brüeje” szavának eredeti jelentése „forró folyadék” (heiße Flüssigkeit) volt. A német Brühe, húsleves szónak ez a középkori elődje érzékletesen utal az ételcsalád nagyra tartott...
BOLDOG KARÁCSONYT! – A karácsony 3 percben…
Boldog karácsonyi ünnepeket! Csíki Sándor♣
FINN KÁPOSZTÁS HÚS – finn rakottkáposzta (kaalilaatikko) recept
FINN KÁPOSZTÁS HÚS (kaalilaatikko) - A finnek káposztás, rizses húsétele igencsak hasonlít a mifelénk is kedvelt rakott kelkáposztára, azonban édes káposztával készül. A kaalilaatikko zavarba ejtően sokféle lehet és ismerek olyan receptet is, amelyben a rizs helyett...
A SERTÉS – spanyol, olasz és görög disznótorok
DISZNÓTOR - A korábban említett példák és korlátozások ellenére, a sertés az európai paraszti udvarok legfontosabb háziállata volt, és maradt. Rajta múlott a téli zsírellátás, emellett, az őszi, téli disznóvágások a mezőgazdasági év végével az ünneplésre és hálaadásra...
A SERTÉS – a tréfli disznó, a tisztátalanság szimbóluma
DISZNÓVÁGÁS - A disznó alakjában is megjelenő Széth isten a szeretet urának, Ozirisznak a testvérgyilkosa. Még a napisten, Re is tisztán látja, hogy „A disznó, Hórusznak utálatos.” S, miközben a disznó a sólyomfejű Hórusz istennek utálatos, a húsra mindig éhes...
KARÁCSONYI ÉTELEK, MENÜK (videó)
BELVÁROSI PIAC – Via Lattea (Gianni Annoni új üzlete)
VIA LATTEA GOURMET SHOP - (vagyis: tejút gourmet üzlet) Miután Gianni Annoni az éttermének köszönhetően az elmúlt években sikerre tudott vinni az Arany János utcában egy delikátesz üzletet, majd egy kézműves fagylaltozót, főzőiskolát és borbárt, elérkezettnek látta az...
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG – Par Excellence díj 2015
PAR EXCELLENCE DÍJ, 2015 - 2014-ben a Magyar Sommelier Szövetség úgy határozott, hogy ezek után minden évben díjazni fogja azokat a természetes személyeket, akik tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, illetve különösen a bor- és...
MANUEL CAFFÉ – ManueL kávék, teák, csokoládék
MANUEL CAFFÉ - Az olasz családi vállalkozásból nemzetközi kávépiaci szereplővé vált ManueL márka idén ünnepli 40. születésnapját. Az észak-olaszországi De Giusti család második generációja felel azért, hogy a Conegliano-beli gyárból prémium minőségű kávék kerüljenek...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!