Ruby Roman szőlőA LEGDRÁGÁBB GYÜMÖLCSÖK –  A következőkben a világ 10 legdrágább gyümölcsét mutatjuk be. Ezek között akad olyan közönségesnek tekinthető gyümölcs is, mint a 10. helyezett Densuke görögdinnye, aminek egyik példánya aukción 6000 dollár feletti árért kelt el, de akad közte 1600 dollár körüli ananász, 4000 dolláros szőlőfürt, 21 dollárt érő alma, 85 dollárért mért maroknyi eper, 9 dolláros, Buddha alakú körte.

10. Buddha-alakú körte: 9 USD/db

Buddha-alakú körte (Kína) (Forrás: finedininglovers.com)

Buddha-alakú körte (Kína)

  • Kilenc dollárért már akár egy darab Buddha alakú körtét is vásárolhatunk, amit Kínában úgy készítenek, hogy a körtét egy Buddhát formázó átlátszó műanyag formába teszik, majd a növekvő körte kitölti a rendelkezésére álló Buddha-alakú teret, s kialakul a Buddha-alakú körte. Ebből sem sokkal több van, mint 10.000 db.

9. Sembikiya Queen eper: 85 USD/12 darab

Sembikiya Queen eper (Japán) (Forrás: bbc.co.uk)

Sembikiya Queen eper (Japán)

  • A Sembikiya Queen eperrel Tokióban találkozhatunk. Tökéletes, egymásra majdnem tökéletesen hasonlító, kézzel válogatott eprek.

8. Sekai-ichi almák: 21 USD/db

Sekai-ichi almák (Japán)

Sekai-ichi almák (Japán)

  • A Sekai-ichi szerényen csak annyit jelent, hogy „a világ legjobbja”. A stratégia itt is a tökéletességre törekvés, sok kézi munkával, ami közül néhány, mint az almák mézzel való mosogatása, teljesen feleslegesnek tűnhet.

7. Dekopon mandarin-narancs: 80 USD/6 darab

Dekopon mandarin-narancs (Japán)

Dekopon mandarin-narancs (Japán)

  • A mag-nélküli, édes Dekopon a japán Kiyomi és ponkan fajták hibridje, s 1972-ben hozták létre Japánban. Jellegzetessége, hogy a gyümölcsgerezdek közti hártya egészen vékony, a szájban szinte szétolvad. Ízét a jól kiegyensúlyozott savak és cukrok teszik népszerűvé.

6. Szögletes görögdinnye: 800 USD/db

Szögletes görögdinnye (Japán)

Szögletes görögdinnye (Japán)

  • Ez is műanyag formákban készül, akárcsak a Buddha-alakú körte, s mindig akad, aki hajlandó érte sok pénzt adni.

5. Ananász Heligan elveszett kertjéből: 1600 USD/db

Ananász Heligan elveszett kertjéből (UK)

Ananász Heligan elveszett kertjeiből (UK)

  • A Heligan egyike Anglia legmesésebb és legromantikusabb birtokainak. 400 esztendeje a Tremayne család tulajdona és egy egészen különleges kertet (The Lost Gardens of Heligan) rejt. Itt termesztik üvegházban az ananászt is. A világ legdrágább ananászát, amiből alig néhány akad.

4. Taiyo-no-Tamago mangó: 3000 USD/2 db

Taiyo-no-Tamago mangó (Japán) (Forrás: alux.com)

Taiyo-no-Tamago mangó (Japán)

  • A japán Taiyo-no-Tamago jelentése: „a Nap tojása”. Az ovális alakú mangónak a szüretelés előtt legalább 340 grammot kell elérnie ahhoz, hogy leszedjék. Íze mézédes.

3. Ruby Roman szőlő: 4000 USD/fürt

Ruby Roman szőlő (Japán) (Forrás: telegraph.co.uk)

Ruby Roman szőlő (Japán)

  • A Ruby Roman tökéletesen kerek, extra édes, ping-pong labda méretű, legalább 20 grammos szemekből álló fürtjéből egy db 4-5000 dollárt is megér a vásárlóinak, de Tokiótól 300 kilométerre északnyugatra, Kanazawa városában ennél magasabb áron is elkelnek a fürtök.

2. Densuke görögdinnye 6100 USD/db

Densuke görögdinnye (Hokkaido, Japán) (Forrás: tx.english-ch.com)

Densuke görögdinnye (Hokkaido, Japán)

  • Kivételesen édes, egyedi megjelenésű, egészen sötét színű, szinte fekete japán görögdinnye, amit Hokkaido szigetén nevelnek. Évente alig 10.000 db kerül belőle piacra. 2008-ban egy aukción 6100 dollárt fizettek egyetlen, alig 9 kilós dinnyéért, de általában is felettébb drága, akárcsak más prémium japán termékek, mint például a világ legjobb sertésének tartott kurobuta sertés.

 1. Yubari King dinnye: 23000 USD/2 db

Yubari King dinnye (Japán) (Forrás: tripzmate.com)

Yubari King dinnye (Japán)

  • A tökéletesen kerek Yubari King hibrid sárgadinnyéken T-alakban hagyják rajta a szárát. Erről is felismerhetők, meg az extrém árról. Hokkaido szigetén, Sapporo közelében egy Yubari nevű kis faluban, üvegházakban termesztik, akárcsak a Denseku görögdinnyét.

Videó

A következő videó kiegészíti az eddigieket. Az árakban lehet eltérés, már csak azért is, mert az aukciókon széles tartományban szórhatnak az árak, s az aukciós ára magasabb, mint egy (szintén kiugróan magas) hipermarket ár.

Csíki Sándor♣