vince-budapest-logo-pageJÉZUS BORA  – Minden bizonnyal fehér bort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt, erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, ami Jézus poharában is lehetett. Ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor mester kurzuson, március 5-én. Izraelben az Ariel Egyetemen foglalkoznak olyan DNS-

kutatásokkal, amelyek segítségével helyi izraeli szőlőfajtákat azonosítanak a kutatók. Elyashiv Drori önológus vezeti a programot, amelyben az elmúlt öt évben mintegy 120 ősi helyi fajtát különböztettek meg a szakértők – ezek DNS-e az összes korábban ismert import szőlőétől eltér. Drori szerint ezek közül nagyjából húsz alkalmas is lehet a bortermesztésre. Az izraeli kutatók nem mellesleg azzal is kísérleteznek, hogy az elhalt szőlőmagokat élő szőlő szövetével „ötvözzék”, s így – mintegy a Jurassic Park filmben látott minta alapján – támasszanak fel régen eltűnt fajtákat.

Az ősi magvakat változatos helyeken lelik fel. Előfordult már, hogy antik szamárürülékből nyertek ki szőlőmag-maradványokat. Írásos források is biztatják az izraeli ősszőlők után nyomozókat. A Talmud egy időszámításunk szerint 220-ban keletkezett bejegyzése szerint a dzsindali (dzsandali vagy gordali) szőlő „rágva puha, az abból készült bor gyenge”, míg a hamdani (vagy hardali, amit marawinak is hívnak) „rágva kemény, az abból készült bor erős”. A borkedvelők számára izgalmas lehet megkóstolni egy olyan bort, amit Dávid király is ihatott, s Jézus is kortyolhatott tanítványaival az utolsó vacsorán. A Recanati által készített 2014-es marawiból azonban mindössze 2480 palackkal készült, s csupán tíz tel-avivi étteremben kapható.

Marawi szőlő (Forrás: israel21c.org)

Marawi szőlő (Recanata Borászat, Izrael))

A tekintélyes izraeli lap, a Haaretz a marawit „az év legfontosabb izraeli boraként” jellemezte, igaz, nem az íze, hanem a származása miatt. A borszakíró még almás, barackos jegyeket is felfedezett benne, Jancis Robinson MW pedig a palesztin Cremisan Pince „Betlehem csillaga” nevű marawi-dzsandali cuvée-jét értékelte nagyra.

  • Hogy milyen bort ihatott Jézus, egyelőre nem sikerült megnyugtatóan megválaszolni, s ebben a szakértők is megosztottak: ki a fehéret, ki a vörösbort tartja valószínűbbnek.

Mindenesetre a fehér, izraeli marawi borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor mesterkurzuson, március 5-én. A mesterkurzusra az aznapi napijegy mellé lehet belépőt vásárolni.

A 7. VinCE Budapest újdonságai (2016)

  • Idén csütörtöktől szombatig várja a vendégeket a VinCE Budapest (a korábbi péntek-szombat-vasárnap helyett).
  • Egy jeggyel 182 válogatott pincészet legjobb borait, mintegy 1000 féle bort kóstolhat végig.
  • Online áruház működik a rendezvény idején, amelyben már a helyszínen megrendelheti kedvenc borait. Az online shopban kapható tételek listája március 1-jétől lesz elérhető számos meglepetéssel, hiszen kiállítóink a rendezvény idejére különleges kedvezményekkel kedveskednek vendégeinknek. A jegyárból 2000 forintot borvásárlásra költhetik, amit utána akár házhoz is szállítanak.
  • Egy pohár innováció: a By the glass® hazai premierje a VinCE Budapesten: Itt próbálhatják ki először a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszerét. A By the glass® innovációjának köszönhetően a bor mindig tökéletes hőmérsékleten, frissen, egyetlen gombnyomásra kerül a látogatók poharába. Okostelefonon a By the glass® SmartWine applikációjával értékelhetik a bort, megoszthatják ismerőseikkel, és a kóstolt borok adatait később is bármikor visszanézhetik.
  • Mesterkurzusok és workshopok borkedvelőknek is: A VinCE Budapest kiváló lehetőséget biztosít a borkedvelőknek, hogy tovább fejlesszék tudásukat a borokról, mindezt neves előadók segítségével és egy briliáns borsor végigkóstolásával. Pénteken és szombaton a nagyközönség számára is nyitott mesterkurzusokat és workshopokat szervezünk, ahol szakértők vezetik be a látogatókat a borok világába, s olyan értékes tudást szerezhetnek, amitől akár ők maguk is szakértőkké válhatnak a kurzus végeztével.
  • Organikus bortúra: Akik szeretnék megtudni, hogy mitől „bio” egy bor, hogyan készülnek az „organikus” tételek, azok a VinCE Budapesten belül kijelölt Organikus Bortúra útvonalat egy térkép segítségével végigjárva, a borokat végigkóstolva választ kapnak erre a kérdésre. A „zöldtúrát” teljesítők az ott megszerzett tudáson felül egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodnak, illetve néhány szerencsés egy Toyota tesztvezetést is kap az ajándékcsomag mellé!
  • VinCE Awards: a rendezvény szakmai napján, március 3-án adjuk át második alkalommal a VinCE Awards díjat a borvilágot formáló legjobb ötletekért, leginspirálóbb példákért. A díjazottak idén sem csak a borászatok közül kerülnek ki, hanem a tágabban vett borszakma, a gasztronómia és a vendéglátás világának élenjáró boros képviselőit díjazzuk elismerésünkkel.

ws_vince_2016

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)