maxresdefaultCSÁSZÁRHÚS – A hasalja igazán kiváló húsrész. Az erdélyi szalonna is ebből készül, hasaljából. Nos, ha ehhez a hasaljához a hentes könnyű kézzel, kreatívan, oldalast is vág, akkor már egy újabb, s nagyra értékelt húsrészt kapunk, amit császárhúsnak nevezünk. Az ebből készült abált hús vajpuha, akár kanállal is könnyen vágható, ízes, zamatos, remegős, olyan puha, mint a vaj. A császárhús (és más húsrészek) abálásának az európai gasztronómiában is erős hagyománya van, de a sertést felettébb kedvelő kínaiaknál is

elterjedt (Lásd: Su Dongpo sertés), s Ázsiában sokfelé előfordul. Az abálás (főzés) azonban csak az egyik módja a készítésének. Frissen készítve, pirítva, lassan sütve, grillezve, főzve-sütve, brézelve, etc. is kiváló. A sült császárhús látványos, ízletes étel. Érdemes készíteni.

Lassan sült, ropogós, omlós császárhús (Gordon Ramsay)

A császárhúst többféle módon is készítik. Gordon Ramsay sütési módja csak az egyik ezek közül. Elkészítése:

  1. A bőrös császárhúst formázzuk és éles késsel a bőrt átvágva, beirdaljuk, ahogy a videón is látszik.
  2. A hús bőrös felét alaposan bedörzsöljük sóval , úgy, hogy a bevágott részekbe is kerüljön só (Akit érdekel: Ramsay pelyhes Maldon sót használ).
  3. Édesköményt (más néven ánizskaprot) felkarikázunk, fokhagymagerezdeket kés lapjával megtörünk,
  4. A sütésre kiszemelt edénybe olívaolajat öntünk, tűzre tesszük, s amikor az olaj már forró, beletesszük az édesköményt és pirítjuk.
  5. Édesköménymagot, csillagánizst és a kés lapjával összezúzott kardamom magot és babérlevelet adunk az édesköményhez.
  6. A sózott császárhús bőrös felét alaposan belenyomkodjuk az édesköményes alapba, hogy az ízekből jusson a bőrös oldalra is, majd a császárhúst bőrrel felfelé helyezzük a sütőedénybe.
  7. A bőrös oldalt édeskömény magjával szórjuk meg és a a hús alá száraz fehérbort és alaplevet (húslevest) öntünk.
  8. A húst a sütő alsó állásán, 180°C hőmérsékletű sütőben, 2½ órán át sütjük.
  9. A sütés után maradt fűszeres szaft zsírját Ramsay toast-kenyerekkel szedi le (lásd: videó), majd a szaftba egy kávéskanál magvas dijoni mustárt tesz, alaposan összekeveri. Ezzel elkészült a császárhúshoz ízlés szerint adható szósz is.

Csíki Sándor♣