Blog
ROSALIA – Rosé és Pezsgő Liget! – 2018. május 11-13.
ROSALIA - Rosé és Pezsgő Liget, 2018. május 11-13-án, Budapesten, a Városliget Vajdahunyadvár mögötti árnyas rétjén. Idén hetedik alkalommal rosék, pezsgők, finom borok, street food, koncertek, minden idők leggazdagabb családi programjai és persze szerelem vár...
PÓCZ PINCÉSZET, BALATONLELLE – látogatás Pócz Józsefnél
PÓCZ PINCÉSZET - Az úgy kezdődött, hogy Ruck Levente addig nyaggatott, míg végül beadtam a derekam, s annak ellenére, hogy a sí-balesetem miatt még mankóval jártam, beültem Ercsey Dani házhoz érkező autójába, s Levente és Nyulasi Gábriel társaságában elautóztunk...
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG – tállyai pincészetek borai
TÁLLYAI BORÁSZATOK - A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) áprilisi bemutatóján 6 tállyai borászat mutatta be összesen 20 borát. A Gundel különtermében tartott eseményen a Dudovics Pincészet, a Szalóczy Pincészet, Hollókői József Pincészete, a Rózsa Pincészet, a...
PÁLINKA – A Balaton Open pálinkaverseny eredményei
BALATON OPEN - sajtóanyag: 2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén. „Köszönöm Pach Gábornak, Aradi Péternek és minden...
MEGJELENT A M.E.P. – portrégyűjtemény séfekről, séfeknek
KÖNYVAJÁNLÓ - Az Unilever Food Solutions a társadalmi felelősségvállalás újszerű értelmezéseként könyvsorozatot indított útjára. Április 18-án jelent meg először a mostantól rendszeres időközönként összeállított séfportré kötet, a M.E.P. A Mise en Place (Főzésre kész)...
10 ZÖLDSÉG AZ ERKÉLYEN – Termessz zöldségeket az erkélyen!
ZÖLDSÉGEK AZ ERKÉLYEN - Az erkélyeken, teraszokon is termeszthetünk zöldségeket és mindez nem is jelent nagy energiát. A következő videón 10 balkonzöldség termesztését mutatjuk meg. Ezek a zöldségek, amelyeknek a termesztésére ezúton is szeretnénk a figyelmet...
KECSKESAJT – és gránátalma szirup torta
KECSKESAJT, GRÁNÁTALMA - A kecskesajt és a gránátalma már a biblikus időkben is ismert és becsült élelmiszerek voltak. A kecskesajt és gránátalma szirup torta a hús mellé éppannyira adható, mint desszertként. A recept a "Cooking with the Bible" egy izgalmas darabja....
AZ M7 BISZTRÓ – az első autópálya étterem története, megújulása
AZ M7 BISTRO - Ernyey Béla, aki a 70-es években Princ, a katona című filmben játszott főszereplőként, az első törzsvendégnek tartja magát, mert a filmet az akkoriban épülő autópálya közelében forgatták, és abban az időben úgy megszerette az éttermet, hogy azóta is...
SÜLT FAGYLALTOK – Hogyan készíts olajban sült fagylaltot?
OLAJBAN SÜLT FAGYLALT - A sült fagylaltok történetéről, kiemelten pedig a Baled Alaska (Sült Alaska) desszertről már olvashattatok. A Baked Alaska különösen a hatvanas, hetvenes években volt népszerű a nyugati világban, azonban bátran megjósolható, hogy divatja még...
KORIANDER AZ ERKÉLYEN – Mutatjuk, hogyan ültess koriandert
KORIANDER AZ ERKÉLYEN - A Földközi-tenger vidékéről származó koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék családjába tartozó növény. A zöld növényt, de a termését, a magot is koriandernek nevezzük. Olyannyira régóta használt fűszer, hogy a Mezopotámiában talált...
HALÁSZLÉ EMULZIÓ – a halászlé is emulzió, főként, ha jól készítik
HALÁSZLÉ EMULZIÓ - A konyhából jól ismert tej, tejszín, tejföl, vaj, margarin, csokoládé, a saláta dressingek, jégkrémek, a majonéz, a hollandi mártás, a jó dunai, tiszai, balatoni halászlé, marseille-i bouillabaisse és sok minden más, amivel az étkezéseink során...
BOLDOG FINNORSZÁG – amit a finn gasztronómiáról tudni illik
FINN GASZTRONÓMIA - Finnország a legboldogabb ország a világon a ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés (World Happiness Report) szerint. - így szól a hír....
FIRENZEI PACAL – olasz paradicsomos pacal, parmezánnal
FIRENZEI PACAL (Trippa alla fiorentina) - A pacal férfiasabb étel, mint a pörkölt, s e tekintetben egy lapon sem lehet említeni a nőies lecsóval. A pacal a szegény ember szegényes kosztja. A szegény ember olyan alapanyagokból is főz, amit az úri népek nem...
HÚSVÉT – Jézus és a nők, Mária, Zsuzsánna és sok más asszony
MÁRIA MAGDOLNA - A feltámadt Jézus először egy nő és még véletlenül sem a férfi apostolok előtt jelent meg, aminek akár szimbolikus jelentőséget is tulajdoníthatunk. János Evangéliuma (20:11 - 20:18) Károli Gáspár fordításában így meséli el Jézus megjelenésének...
HÚSVÉTI LOCSOLÁS – a húsvét illata fás, keleties, virágos, fűszeres
A HÚSVÉTI LOCSOLKODÁS - „… a húsvét hangulata úgy közeleg e napokban, mint egy szép fehér madár árnyéka, szállongva halad a folyó tükrében. Napról napra újabb kalendáriumi érzések révedeznek föl az emberi lelkekben, mert a naptár legnagyobb hangulatcsináló. Mintha...
BRONTEI PISZTÁCIA – a pisztáciák szicíliai királynője
BRONTEI PISZTÁCIA - Mitől más ez a pisztácia, mint a világ többi pisztáciája? Mi teszi annyira különlegessé, mássá, annyira izgalmasan szicíliaivá, olasszá, a fine-dining világában is különlegessé és mindenütt keresetté? Olaszországban nem termelnek sok helyen...
MICHELIN GUIDE 2018 – Michelin-csillagos magyar éttermek 2018
MICHELIN GUIDE 2018 - „A Michelin az egyetlen kalauz, amely számít.” - jelentette ki egy nyilatkozatában a közelmúltban elhunyt Paul Bocuse. S, tette mindezt annak ellenére, s annak tudatában, hogy a rivális francia éttermi kalauz, a Gault & Millau alapító...
MICHELIN MASTERCLASS 2018 – Belvárosi Piac, Budapest
MICHELIN MASTERCLASS 2018 - A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében 2018. március 26-án Budapesten rendezik meg a Michelin Guide európai éttermei friss listájának bemutatóját. Első alkalommal 2017. március 6-án Brüsszelben volt a “Michelin...
A FUTURISTA KONYHA – és a „Tésztaellenes Kiáltvány”, 1932
ANTI-PASTA MANIFESTO, 1932 - "A spagetti fogja egyesíteni Itáliát!", hirdette az egyesítés (1861) előtt Giuseppe Garibaldi. Aztán, a 20. század elején jött egy világháború, majd egy gazdasági világválság és az olasz egyesítés után hetven évvel, 1932-ben az olasz...
VINCE BUDAPEST WINE SHOW 2018 – április 5-7. Várkert Bazár
VINCE BUDAPEST 2018 - Nyolc év után új helyszínt kerestek a VinCE Budapest Wine Show-nak, melyet április 5 és 7 között idén a Várkert Bazárban rendeznek meg. A rendezvényre tucatnyi országból érkeznek kereskedők, hogy közel 200, zömében magyar borászat termékeiből...
GOURMET FESZTIVÁL – 2018. május 17-20. gombóc és kaviár
GOURMET FESZTIVÁL 2018 - A Gourmet Fesztivál a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál itthon és ma már a régióban is. A hatalmas kínálatban könnyű elveszni, főleg, ha valakinek nincs konkrét elképzelése arról, mit szeretne kipróbálni. Lássuk hát, hogy mi lesz...
A POLIP ÉS AZ EMBER – a lélek és a gasztronómia finom titkai
NYOLCKARÚ POLIP - Kedvelem a nyolckarú polipokat (Octopus). Intelligens állatok számos előremutató tulajdonsággal, amivel sikerült millió évekkel megelőzni versenytársait. Bár a biológiai evolúciót szemlélve zsákutca, mégis igen sikeres lett egy számunkra fontos...
GORDON RAMSAY – 6 eset, amikor Ramsay-nek tetszett az étel
GORDON RAMSAY - Jól ismert, hogy Gordon Ramsay nem volt valami nagy rajongója a Kitchen Nightmares (A konyha ördöge) sorozatban szereplő éttermek kínálatának. Azonban a 2007-ben indult, éveken át menő sorozatban akadt néhány jól fűszerezett, jól elkészített étel is....
A KELLOGG’S CORN FLAKES – titkos összetevője az Egyház
CORN FLAKES - "Mi lehet sokkal amerikaibb, mint a corn flakes?" - tette fel a kérdést a népszerű amerikai énekes és színész, Bing Crosby. Az amerikai filmekben is jól láthatóan, minden amerikai meghitt kapcsolatot ápol a corn flakes-szel, azonban alig akadnak, akik...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!