üdítőitalKISEBB CUKORTARTALOM – Cukorcsökkentési vállalásokat tettek a hazai üdítőital-gyártók, ami jó hírnek számít, 2020-ra – az ígéret szerint – felére csökken az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon. A sajtóközlemény szerint: „A hazai üdítőital-gyártók — a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként — cukorcsökkentési vállalásokat tettek. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség ma bejelentett önkéntes

vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.”

„Szövetségünk és tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a modern társadalom életmódbeli változásainak, a XXI. század népegészségügyi kihívásainak kezelése összetett, a társadalom minden szereplőjét egyaránt érintő kérdés. Ennek megfelelően folyamatos termék innovációval, felelős reklámozással, a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával és az aktív életmódot népszerűsítő programok támogatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi célok eléréséhez.” — mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.

Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a hazai ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalataink éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Megjegyzés

  • 2010 és 2017 között a most kommunikált 50%-os cukorcsökkentés nagy része (40%) már megvalósult. leginkább azért – gondolom – mert a fogyasztók egyre érzékenyebbek a termékek magas cukortartalmára.
  • 2018-2020 között, három év alatt, valójában az 50%-os vállalásból már csak 10%-ot kell teljesíteni, ami azért – lássuk be – a lehetőségekhez képest, nem olyan ambiciózus terv, mint amit a cím sejtet. 🙂

Kedves Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség! Hajrá! S, persze az sem ártana, ha a maradék 50% cukortartalom minőségi összetételére – a tudomány mai állásának megfelelően – is gondot fordítanának!

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)