Blog
MAGYAR KONYHA – Budapesti gasztrokalauz, 300 címmel (2017)
BUDAPESTI GASZTROKALAUZ - A Magyar Konyha magazin karácsonyi számához minden olvasónk ajándékba kap egy fantasztikus kötetet - írja a Magyar Konyha, majd így folytatja: "A Top 10 Budapest gasztrokalauz idén már 300 címmel jelentkezik. A kiadványban 30 X Top 10 helyet...
SOFITEL BUDAPEST – karácsonyi fények, karácsonyi dekoráció
SOFITEL BUDAPEST – A Sofitel Budapest Chain Bridge idén is ünnepéllyel nyitott, hogy elvarázsolja betérő vendégeit. Párizsban, s általában Franciaországban, az ünnepi dekorációk és fények nem csupán megszokottak, hanem várt események. A vendégek ilyenkor sorra járják...
DEBRECENI GASZTROTÚRA – Jó döntés, amit nem bánsz meg!
DEBRECENI GASZTROTÚRA - Ma még nem általános, hogy enni-inni induljunk útnak, s egy lusta wellness hétvége helyett, vállaltan a kulináris örömöknek éljünk, s így ismerkedjünk meg egy város, régió éttermeivel, büféivel, piacaival. A várossal magával. Persze, ne...
HOLDVÖLGY CULTURE 2009 – újabb 95 pontos Tokaji aszú
HOLDVÖLGY CULTURE 2009 - A Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszúját 95 pontosra értékelte a világ egyik legismertebb sommelier-je. Újabb jelentős elismerésben részesült a mádi Holdvölgy pincészet Culture hatputtonyos tokaji aszú borcsaládjának egyik tagja:...
VÁRDA-DRINK PÁLINKA – Exclusive Edition egy nagyüzemből!
VÁRDA-DRINK PÁLINKA - A magyar pálinka napjainkban tapasztalható népszerűsége a többség számára az ezredforduló után megjelent számtalan kis és közepes méretű főzdéhez kötődik, azt azonban csak kevesen tudják, hogy mekkora szerepe volt a jelen állapot elérésében az...
AMBRUS LAJOS – Magyar almák Amerikában (naptár, 2018)
MAGYAR ALMÁK AMERIKÁBAN - Ez egy igazi almatudományi szenzáció! Na, ilyesmire sem igazán gondol az átlag magyar, de soha nem is állítottuk, hogy Ambrus Lajos, a FOOD&WINE állandó vendégszerzője átlagos magyar polgár volna. A József Attila-díjas író ezúttal egy...
ÉV BORTERMELŐJE 2017 – Szőke Mátyás, Mátrai borvidék
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2017 - 2017. december 7-én 12 órakor, kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó,...
SAUSKA PINCÉSZET – A Sauska Pincészet rendkívüli közleménye
SAUSKA PINCÉSZET 2017 - Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska...
BUDAPESTI ADVENTI- ÉS KARÁCSONYI VÁSÁR 2017 – a Hütte
KARÁCSONYI VÁSÁR 2017 - A "Hütte", merthogy (részben) erről, vagyis a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár újdonságnak számító Hüttéjéről lesz most szó, nem jelent mást, mint a síelők világában népszerű osztrák-német hegyi menedékházat. A Hütték - tudjuk jól -...
A FŰSZERPAPRIKÁK ÚJ CSÚCSA – Mocsán Paprika Manufaktúra
MOCSÁN FŰSZERPAPRIKA (Fadd) -Faddról, ahol a csúcsminőségű fűszerpaprikát termelő Mocsán Zoltán él, annyit kell tudni, hogy a kalocsai tájkörzethez tartozó település, és Kalocsával szemben, a faddi Holt-Duna partján, Paks és Szekszárd között félúton található. (A Duna...
ROVAROKAT FOGUNK ENNI? – Egyelőre nem! (videó)
VILLÁNYI CABERNET FRANC – 100% premium, super premium
VILLÁNYI FRANC - A Cabernet franc szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol az ültetvények 14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A...
VINO PIANO BORBÁR – Tűzoltó utca, Élesztő udvar
VINO PIANO BORBÁR - A VinoPiano Borbár egy több éve folyamatosan működő borbár és borkereskedés, ami másfél éve talált végleges otthonára az Élesztő udvarban (Tűzoltó utca). Itt vált borszigetté a sörfolyamon. Célunk az elmúlt évek alatt egyre határozottabban...
MAUTNER ZSÓFIA és SZÉLL TAMÁS – Hazai ízutazás (Lidl)
HAZAI ÍZUTAZÁS - Hazai ízutazás címmel harmadik alkalommal lepi meg advent idején a vásárlóit egy receptgyűjteménnyel a Lidl Magyarország. Az áruházlánc nagysikerű szakácskönyv-sorozatának ételeit ezúttal is Mautner Zsófi és Széll Tamás állították össze. A Lidl...
LITTLE HUNGARY – ahol Teddy Roosevelt elnök gulyást evett
LITTLE HUNGARY - Kevesen lehetnek, akik Magyarországon valaha is hallottak a "Little Hungary" nevű New Yorki-i étteremről, a Houston Street-en. Pedig Max Schwartz úr ezen intézménye különösen megérdemli a figyelmet és az emlékezetet. Már csak azért is, mert nincs még...
KILENC ÉVES LETT – A FOOD & WINE 9. születésnapja
KILENC ÉVES A FOOD & WINE - Az események sodrában egészen elfeledkeztem róla, hogy a blogomnak ilyenkor, november 24-én van a születésnapja. Persze, megesett ez már máskor is velem, mármint a születésnapról elfeledkezés... 2008. november végétől olvasható a...
ALLERGÉNEK – Amit egy kifőzdében is tudni kellene!
ALLERGÉNEK - Az allergia az immunrendszer szokatlanul erős válasza olyan környezeti hatásokra, amelyek az egészséges embernél gyakorlatilag semmilyen reakciót nem váltanak ki. Ilyen értelemben, az allergia leginkább annak a jele, hogy az immunitás nem működik...
A MAGYAR KONYHA – éttermi választékának kialakulása
ÉTTERMI VÁLASZTÉK - A magyar konyha éttermi választékának kialakulása a 19. század első felében kezdődött (halászlé, pörkölt, székelykáposzta etc.). A millenniumi idők emberének magyar eledelekre vonatkozó világképébe a Párizsi Világkiállításra (1900. április 14. -...
ROSENFELD IGNÁC – Magyar Paraszti Lakoma, New York, 1899
ROSENFELD IGNÁC ÉTTERME - Többnyire keveset tudunk a külföldön működött magyar éttermekről. A Café Boulevard, s vele Rosenfeld Ignác "felfedezése" leginkább annak köszönhető, hogy megpróbáltam megfejteni, hogy a szemem elé került "Magyar Paraszti Lakoma" közönsége hol...
VÁROSI PARASZTI KONYHA – a magyar konyha sajátos vonása
VÁROSI PARASZTI KONYHA - A magyar konyha tárgyalásánál, a paraszti konyha súlyának megítélésénél érdemes figyelemmel lennünk a paraszti tömegek arányaira is. A jobbágyfelszabadítás idején (1848) a népességnek közel 90 százaléka tartozott a parasztság soraiba. Még a...
VinCE CHAMPAGNE A HOLDON – november 26, Belvárosi Piac
VinCE CHAMPAGNE A HOLDON - 2017. november 26. Belvárosi Piac (Hold utca). Budapest első számú evőpiaca és gourmet találkozóhelye, a Hold utcai Belvárosi Piac ismét egy izgalmas gasztro-eseménynek ad otthont. November utolsó vasárnapján délutánba nyúló villásreggelire...
LILA ADVENT – rózsaszín örömvasárnap
LILA ADVENT - „A Borozóba egy vallásos, áhítatos erdélyi leányka került pincérnőnek, aki ádventben egyszerre csak azt kezdte hajtogatni, hogy ő már hajnalban abbahagyja a munkát, mert neki hajnalban misére kell menni. [...] Jeanne d'Arc volt ez a kis hittérítő, aki...
AMERIKAI TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Egy jó amerikai recept
AMERIKAI TÖLTÖTT KÁPOSZTA - Az amerikai töltött káposzta valamikor a legendás American Diner műfaj egyik sztárja volt. Az American Diner (étkezőkocsi, büfé) a filmekben is gyakran szerepelt, elegendő a Pulp Fiction (Ponyvaregény) című klasszikus mozira, vagy a The...
A BOCUSE d’OR CSAPAT – Pro Urbe Budapest Díjat kapott (2017)
PRO URBE DÍJAS CSAPAT - Ma, a főváros egyesítésének 144. évfordulója alkalmából, az Új Városháza dísztermében több, mint negyven díjat adott át Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A Közgyűlés döntése alapján, az idén...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!