MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG 2018 – A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában

dolgozóknak. Az elődöntő, február 24-én a Babits Mihály Kulturális Központban került megrendezésre Szekszárdon, Szekszárd Város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával. Az elődöntő érdekessége a bor-étel párosítás volt, ahol 2 bort kellett 5 falatkából kettővel párosítani. A feladat a hasonló íz összeállítások miatt nagy próbatétel elé állította a versenyzőket. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.

  • A döntő ebben az évben Gerbeaud Ház Átrium termében került megrendezésre a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretein belül.
  • A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.
  • A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.
  • A döntő 2018. március 4-én, 11:00 órakor kezdődött.

„Par Excellence” díjazottak

A döntő előtt került átadásra öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért” 2017. évi díjai, melyet Slezsák Zoltán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adott át.  A díjazottak:

  • Bányai Gábor Botond szakíró,
  • Anyukám Mondta  étterem, vendéglátás,
  • Kreinbacher Birtok termelő,
  • Földesi Gyula (Soós István Borászati Szakgimnázium) oktató,
  • Heinemann testvérek kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.

A első Par Excellence díjazottként is, gratulálok a díjazottaknak!

A döntő

A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat. A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük 3 perc szintidőn belül.

A szakmai zsűri munkájában részt vett

  • Gál Péter helyettes államtitkár,
  • Káli Ildikó (MASOSZ tiszteletbeli elnök),
  • Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok,
  • Kovács József (TG Italiano),
  • Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök),
  • Kozma Kálmán (Gundel),
  • Virágh Csaba (Kárpátia),
  • Varga Norbert (Onyx).
  • A zsűri elnöke Fabók Mihály  háromszoros Magyar Sommelier bajnok volt.

Az első három helyezett

A Magyar Sommelier Bajnokság 2018 első három helyezettje:

  1. Angerman László (Onyx) – „Magyarország Sommelier Bajnoka 2018”
  2. Tüü Péter (Arany Kaviár),
  3. Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Zeltweg).

A Szövetség nevében a kupákat Slezsák Zoltán elnök adta át. A fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra képviseletében Kovács György ügyvezető adta át. Különdíjakat a KOCH Borászat, a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald ajánlott fel.

Az 1. helyezett Angerman László (Onyx) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

Az 1. helyezett Angerman László (Onyx) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

A 2. helyezett Tüü Péter (Arany Kaviár) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

A 2. helyezett Tüü Péter (Arany Kaviár) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

A 3. helyezett Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Zeltweg) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

A 3. helyezett Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Zeltweg) és a díjat átadó Slezsák Zoltán (MASOSZ)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)