KÖZÉTKEZTETÉSI szakácsverseny – Az immáron hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakács-versenyen összesen 52 csapat vett részt. A selejtezők és elődöntők alapján 12 csapat jutott az országos döntőbe, amelyet 2018. február 9-én a SIRHA kiállításon,

a Bocuse d’Or hazai döntőjének helyszínén kerül rendeztek meg. A verseny témája a  „tavaszváró ételek a hagyomány és megújulás jegyében” volt. A versenyzők feladata volt, hogy a modern gasztronómia jegyében tradicionális ízeket képviselő ételeket készítsenek. Cél volt „a hagyományos ízek, évszakhoz kötődő szokások megőrzése mellett, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.”A versenyben 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítője) nevezését várjuk.  Étkeztető cégenként, konyhánként több csapat is nevezhet – 3 fogásos felnőtt étkezőknek szánt menüjükkel, mely: előétel vagy leves (hideg vagy meleg), főétel, desszert  fogásokból áll.

  • A menühöz kötelezően felhasználandó alapanyagok, azaz a „kötelező alapanyagkosár” tartalma:
  • Csirke, vagy afrikai harcsa
  • Friss paraj és/vagy spárga
  • Szezonális gyümölcs és/vagy zöldség
  • Rizs vagy tészta.
A versenyen készült felvétel a zsűri tagjainak egy részéről

A versenyen készült felvétel a zsűri tagjainak egy részéről

A versenymenü elkészítéséhez a kötelező „alapanyag kosár” mind a 4 sorból kell legalább egy-egy alapanyagot választani. A kötelező alapanyagokon kívül további bármely élelmiszer felhasználható, előnyös a hagyományos alapanyagok kreatív felhasználása, de megengedett a különböző fokban előkészített alapanyagok használata (pl. Rizs: lehet puffasztott, barna, rizsliszt stb.)

  • Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot. Erről  a nevezéskor kalkulált összeget kell feltüntetni, a versenyen pedig beszerzési számlát kell bemutatni.
A versenyen készült felvétel. Középen: Zoltai Anna (nébih)

A versenyen készült felvétel. Középen: Zoltai Anna (nébih)

A döntőbe jutott cspatok

  • Hungast Szekszárd,
  • Eurest Pécs,
  • Zalagast Kft. Dunaújváros,
  • RC Team Budapest XXII. kerület,
  • Junior 87- es csapata Budapest XXI. kerület,
  • Formabontók csapata Budapest III. és XI. kerület,
  • VITAL Team Budapest X. kerület,
  • Eurest Budapest csapata Törökbálint,
  • Füles Maci Balatonlelle,
  • Eurest Győr,
  • Gyermekmenza Kft. Budapesti Csapata (Hungast) Budapest III. kerület.

A győztesek

A 2018. február 9-én, a SIRHA zárónapján megrendezett VI. Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjét

  1. az Eurest Budapest csapata nyerte,
  2. a második az Eurest Győr,
  3. a harmadik a Hungast Pécs csapata lett.
A Közétkeztetési Szakácsverseny győztesei (2018, SIRHA, Budapest)

A Közétkeztetési Szakácsverseny győztesei (2018, SIRHA, Budapest) (Fotó, fb, Vendéglátás Magazin)

Csíki Sándor♣