Blog
TOKÁNY, PÖRKÖLT, VETRECE, – Mi a különbség?
TOKÁNY, PÖRKÖLT, VETRECE - Egyre feltűnőbb, hogy milyen elképesztően keverednek, torzulnak a fogalmak, technológiák, receptek, s az erdélyi magyarság konyhája is miképpen egyszerűsödik, amihez persze az anyaország is hozzáteszi a magáét. A hajdan pirospaprikát még...
HOTEL SOPRON – 6 kilométerre az osztrák határtól
HOTEL SOPRON - A Hotel Sopron az osztrák-magyar határtól 6 kilométerre, Sopron történelmi belvárosához közel, csendes környezetben fekszik. A Tűztoronyra tökéletes kilátással szolgáló hotel 1983-ban épült, s az elmúlt évtizedekben számtalan átalakuláson és újításon...
TUBI 60 – A tel avivi hipszterek népszerű itala és a khat juice
TUBI 60 - A TUBI 60 egyike Izrael legnépszerűbb italainak. Ez a hipszterek, a jeruzsálemi és tel avivi koktélbárok, kávézók legújabb kult itala. A vállalkozókedvűek bittere. Egyedi citrusos, zöldfűszeres, gyömbéres, ánizsos, mentás, sáfrányos, kurkumás, római...
KÜLHONI MAGYAR BORÁSZOK EGYESÜLETE – II. Borszerződés
KÜLHONI MAGYAR BORÁSZOK - A minap meghívó érkezett: "Kedves Sanyi! Az alulírott 12 külhoni magyar borász nevében ezúton szeretnélek meghívni a II. Borszerződés aláírási ceremóniájára, amellyel egyidőben a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulására is sor...
BUDAPESTRE JÖN A MICHELIN – Michelin Guide 2018
BUDAPESTRE JÖN A MICHELIN - A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében 2018. március 26-án Budapesten rendezik meg a Michelin Guide európai éttermei friss listájának bemutatóját - mondta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója...
GASZTRO-BREXIT – Mit adtak a britek az európai konyhának?
GASZTRO-BREXIT - A nyugati szóhasználatban, s különösen az Északnyugat-Európát alkotó Brit-szigeteken beszélt angol nyelvben, az európai konyha kifejezés a szigetországtól elkülönülten létező kontinentális konyha szinonimája. A szigetlakók nyelvhasználatában a...
ÉTLAPSZÓTÁR – posírozás, redukció, terrin
POSÍROZÁS (fr. poche: akadályoz) – A német-osztrák közvetítéssel (pochieren) érkezett posírozás forráspont alatti (65-80°C) hőmérsékletű folyadékban, többnyire fűszeres, gyakran savanykás, ecetes, citromleves, száraz fehérboros lében történő lassú, félig/rövid ideig...
STEFI KEDVENCE – Egyszerű és finom sajtos, tejfölös cérnametélt
SAJTOS-TEJFÖLÖS CÉRNAMETÉLT - Ez a recept olcsó, egyszerű, ízletes, gyors és laktató. Nem véletlen hát, hogy Stefi is szereti. Nem kell hozzá más, mint az étvágyunkhoz szabott mennyiségű, legalább 8 tojásos, kézműves, házi cérnametélt. (Lehet 4 tojásos cérnametélttel...
ÉTLAPSZÓTÁR – konfitálás, kruton, marinád
KONFITÁLT HÚS - A konfitált hús alacsony (80-85°C) hőfokon, saját zsírjában hosszú ideig sült (abált), majd a zsírban lehűtött, edényben, zsírral fedve, hűvös helyen hónapokig is elálló, omlós sülthús. Délnyugat-Franciaországban az elősózott szárnyas (liba, kacsa,...
ÉTLAPSZÓTÁR – blansírozás, emulzió, zsü (jus)
BLANSÍROZÁS (blanchir: elfehéredik) -A blansírozás a francia nyelvben valójában háromféle eljárást is takar. Legelterjedtebb jelentése szerint: nyers élelmiszert, legtöbbször zöldséget, forrásban lévő (sós vagy ecetes) víz hatásának teszünk ki, majd hirtelen lehűtünk...
VILÁGÍTÓ CSIRKEHÚS – Mitől világít a csirkehús a sötétben?
VILÁGÍTÓ CSIRKEHÚS - Régebben már írtam arról, hogy "Mitől lesz kék a fokhagyma?", és arról is, hogy mitől válhat zölddé a sütemény, ezért egyből érdekelni kezdett a minapi hír, miszerint Ikrényben kékesen fluoreszkált a csirkehús. Azonban, mire géphez ültem, akadtak...
A TEA NAPJA – The Tea Party, 2018. január 14.
A TEA NAPJA 2018 - Az Erzsébet téri Akvárium Klubban most első alkalommal, 2018. január 14-én kerül megrendezésre a Tea Napja. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető...
MARCO POLO ÉS A TÉSZTA – Tényleg a kínai tészta volt a minta?
MARCO POLO ÉS A TÉSZTA - Ha nem szeretsz olvasni, most kivételesen megkönnyítem a dolgod, s mindjárt meg is válaszolom a címben feltett kérdést: NEM, nem a kínai tészta volt a minta. Ja, hogy azt olvastad másutt, hogy a kínai tészta volt a minta és Marco Polo hozta el...
BOLDOG ÚJ ÉVET – 2018
Boldog Új Évet Kíván a FOOD&WINE
A FRANCIA PEZSGŐ – nem francia, hanem angol találmány
CHAMPAGNE - A pezsgőre, habzóborra évezredeket kellett várni, s bár elterjedt, hogy a gyöngyöző champagne a francia Dom Pierre Perignon találmánya, jó ideje ismert, hogy a bencés szerzetes a pezsgőt éppúgy nem találta fel, ahogy az ugyancsak bencés Jedlik Ányos sem a...
KÉRDÉS – Hány buborék van egy pezsgős palackban?
PEZSGŐBUBORÉKOK - Az, hogy hány buborék van egy pezsgős palackban, egészen jó party kérdés, de nem csak az. Az, hogy hány buborék van egy palack pezsgőben, a pezsgő íze, és a "champagne-érzés" szempontjából is fontos, ráadásul a buborékra nem szabad csak úgy...
GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK 2018 – Érdemes figyelni!
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2018 - Gasztronómiai trendek, éttermi trendek címmel immár 10. esztendeje, hogy minden év végén, vagy az új esztendőt első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE éttermi és kulináris trendekről szóló írása. Az előrejelzések gerincét az egy millió...
BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET – kíván a FOOD&WINE
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak! Csíki Sándor♣
VÁRDA DISTILLERY PÁLINKA – A pálinkafőzés rejtelmei
PÁLINKAFŐZÉS - A desztillációról, azaz a folyadékok alkotórészeinek párologtatás és kondenzáció útján történő elválasztásáról már időszámításunk kezdete előtt kb. 2000 évvel keletkeztek feljegyzések Kínában, Mezopotámiában és Egyiptomban. Az alkoholok lepárlásának...
PANNON BORMÍVES CÉH – Pannon Karácsony 2017
PANNON BORMÍVES CÉH - A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította. Az alapító tagok: Szeremley Huba örökös tiszteletbeli alapító elnök, Tiffán Ede örökös tiszteletbeli alapító elnök, Árvay János, Gál Tibor✝, Gere Attila, Heimann...
VÁRDA DISTILLERY PÁLINKA – Egészséges gyümölcs, jó pálinka
VÁRDA DISTILLERY PÁLINKA -Miért a gyümölcs a leglényegesebb szempont, ha pálinkáról van szó? Elsősorban is azért mert pálinkát – a törkölyt és az aszútörkölyt nem számítva – kizárólag gyümölcsből lehet készíteni. Másodsorban pedig azért mert a pálinka egyik...
AUGUSZT CUKRÁSZDA – Karácsony a Fény utcai Augusztban
AUGUSZT CUKRÁSZDA - Az Auguszt cukrászdinasztia hamarosan belép alapításának 148. évébe – de a 2017-es év különösen emlékezetes volt számukra, hiszen a cukrászdának otthont adó Fény utcai üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Így ez a...
BOCUSE d’OR AKADÉMIA – az Akadémia jótékonysági főzése
BOCUSE d'OR AKADÉMIA - A Bocuse d'Or Akadémia szerint is Jónak lenni jó! A közmédia hatodik alkalommal tűzi műsorra Jónak lenni jó! című karitatív műsorfolyamát, mellyel minden évben egy-egy szervezet munkáját segíti. Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a...
HANUKAI LATKESZ – amikor nem szabad böjtölni
A HANUKA (Chanukah) - A Hanuka, ahogy máskor is, idén is kiszlév hó 25-én este kezdődik és a tradíció szerint nyolc napig tart. A Holdhoz kötődő hagyományos zsidó naptár és a Gergely naptár különbözősége miatt, az ünnep időpontja a keresztény naptárban évről-évre...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!