Gundel KárolyGUNDEL MÓDRA – A Gundel nevet számtalan étel viseli. Az öntudatosság, a büszkeség és a brand-építés, egyaránt az oka ennek. Csemer Géza (Habiszti. Cigányok élete – étele,1994) szerint a „Gundel nevet viseli: Kovacsics Mátyás „Tojáska Gundel Károly módra”, Rákóczi János „Kecsege Gundel módra” és Konrád András „Sajtos túrósduzma Gundel módra” nevű étele, valamint a „Kocsonyázott ponty á la Gundel„, a „Borjúgerinc Gundel módra”, a „Párolt vesepecsenye Gundel módra”, a „Szent Gellért tál Hullámfürdő módon”,

a „Gundel-torta”, és a „Gyümölcspuding Gundel módra”. Ebben a felsorolásban nem esik szó a „Fogas (süllő) Gundel módra (Mornay-mártás) (pommes duchesse)”, a „Gundel-tokány„, „Gundel-saláta” és a „Gundel-palacsinta” és a „Halmayonnaise Gundel-módra” elnevezésű kiváló fogásokról.

 

A Gundel saláta receptje

A Magyar Konyha, 1979-ben megjelent írásában Gundel Imre, a Vendéglátóipari Múzeum munkatársa mesél a család dolgairól:

„Apám az általa kreált ételeket többnyire úgy nevezte el, hogy: „Gundel módra”. Süllőfilé Gundel módra, Borjúborda Gundel módra. A Süllőtorta Margit módra is az ő találmánya, Margit nővérem esküvőjére készült. Tortaformájú étel: a tortalapok helyén süllőszeletek, a vajkrém helyén pedig sós, szardellás, citromos krém van, mindez zselatinnal megkötve, majonézzel leborítva. Fölséges, különleges alkalomhoz méltó étel. Kevesen tudják, hogy a Hargitai sertésborda is apám kreációja és nemkülönben a Fogas rákpörkölttel. Ez fehér borban párolt fogas, hollandimártással leöntve, közepén végig csíkban rákpörkölt. Látványnak sem utolsó, és a francia, valamint a magyar konyha szerencsés ötvözete.

Álljon itt végül egy ismert étel receptje, mely nemcsak a mai étlapokon található meg, de otthon is könnyen elkészíthető.

Gundel-saláta: 30 dkg gombát megpárolunk 1 dl olajon. Ebbe a gombaízű olajba tesszük a többi hozzávalót: fél fej salátát csíkokban, 25 dkg sós vízben főtt spárgafejet, 15 dkg negyedekre vágott paradicsomot, 15 dkg zöldpaprikát és 15 dkg uborkát felszeletelve mindkettőt természetesen. Sót, borsot, petrezselyemzöldet és citromlevet (ecet helyett!) óvatosan összekeverünk és tálalás előtt jól lehűtjük. Jó étvágyat!”

A Gundel saláta Kalla Kálmán interpretálásában, az eredetitől némiképp eltérő módon készítve (Magyar Konyha, 2020)

A Gundel saláta Kalla Kálmán interpretálásában, az eredetitől némiképp eltérő módon készítve (Fotó: Magyar Konyha, 2020)