Koch Csaba (Fotó: Bor és Piac)KOCH CSABA – a Magyar Bor Akadémia új elnöke. A Magyar Bor Akadémia idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. A kerek évforduló egybeesik az Akadémia elnökségének tisztújításával, amely új lendületet adhat az Akadémia működésének is. Az elnökséget a 168 fős tagság választotta meg. A Magyar Bor Akadémia új elnöke Koch Csaba.

Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és Csaba sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. 4 éves korában már saját fröccsös pohara volt, melybe nagyapja mindig fél ujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A nagyapa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett. A nemzedékek óta borkészítéssel foglalkozó Koch borászat a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken található.  A borászat 150 hektáron gazdálkodik, 40 fajta minőségi és prémium bort készít. Koch Csaba 2014-ben az Év pincészete díj elismerését, míg 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet vehette át. A pincészet borai közül kiemelkedőek a bioborok, a cserszegi fűszeres és a kadarka. Koch Csaba harminc hektárról bio bort és legújabb innovációként frissen préselt gyümölcslevet készít.

 

Az elnökség további tagjai:

Dr. Kállay Miklós tiszteletbeli elnök
Taschner Kurt István főtitkár
Balla Géza alelnök
Bock József alelnök
Gálné Dignisz Éva alelnök
Nyitrainé dr. Sárdy Diána alelnök
Nyúlné dr. Pühra Beáta
Vesztergombi Csaba alelnök
Dr. Zelnik József alelnök

Koch Csaba (Fotó: Bor és Piac)

Koch Csaba (Fotó: Bor és Piac)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)