HippokraszHIPPOKRASZ – A hippokrasz (latinul „vinum Hippocraticum) borból, cukorral, fűszerekkel készülő ital, amit tölcséres szövet szűrön szűrtek át. A szűrő neve az időszámításunk előtti 5. században élt görög orvos, Hippokratész neve után „manicum Hippokraticum” lett. A fűszerezett borok az ókorban is népszerűek voltak, mint azt idősebb Pliniustól, vagy Apíciustól is tudhatjuk. A 13-14. századtól egyre több fűszerezett bor receptje jelenik meg, és az ilyen borok népszerűségét tovább fokozza az a szilárd meggyőződés, hogy a fűszerezett bor fokozza a nemi

vágyat és képességet, vagyis afrodiziákum. A középkorban nagyon népszerűek ezek a borok, Különösen Angliában és Franciaországban. XIV. Lajos is a „hypocras” nagy kedvelője volt. Franciaország Ariège és Haute-Loire megyéiben ma is készítik és még szószokhoz is használják. A hippokrasz a forralt bborok és spanyol sangria őse és inspirálója is.

Potus Ypocras

A „Goud Kokery” című 14. századi angol kéziratos szakácskönyvben így írják le a hippokrasz készítését.

5. Potus ypocras. Take a half lb. of canel tried; of gyngyuer tried, a half lb.; of greynes, iii unce; of longe peper, iii unce; of clowis, ii unce; of notemugges, ii unce & a half; of carewey, ii unce; of spikenard, a half unce; of galyngale, ii unce; of sugir, ii lb. Si deficiat sugir, take a potel of honey.”

Fordítás: Hippokrasz Ital. Végy fél font szárított fahéjat; szárított gyömbért fél fontnyit; 3 uncia Melegueta borsot; 3 uncia hosszú borsot; a szegfűszeg 2 unciáját; a szerecsendió 2 unciáját és a felét; a kömény 2 unciáját; a nárdusgyökér fél unciáját; a galangal 2 unciáját; a cukor 2 fontját. Ha a cukor hiányzik, használj 2 quart mézet.

Egy modern recept-változat

A 14. századi középkori receptből jól látható, hogy miféle fűszerek is jöhetnek szóba. Egy egyszerűbb, hidegen, melegítés nélkül készülő mai változatban akár kevesebb fűszer is lehet.

  • Hozzávalók (kb. 0,5 literherhez)
  • 500 ml jó vörösbor
  • 3 nagyobb fahéjrúd
  • 20 szem kardomon
  • 15-20 g friss, tisztított, zúzott gyömbér
  • 100-120 g cukor ízlés szerint

A gyömbért, fahéjat, kardomont, cukrot a borhoz adjuk, zárható üvegbe töltjük és időnként felrázva, legalább egy napot állni hagyjuk. Szöveten átszűrjük, fogyasztjuk.

resize_logo-la-cour-des-saveurs

Csíki Sándor♣