ERDEI TÜNDE sommelier (pohárnok) azzal lepett meg, hogy a kezembe nyomta a 80 híres borász 80 kedvenc ételének hírt verő színes nyomtatványt. Általában nem igazán kedvelem az ilyen kiadványokat, de a borászok névsorát látva kiderült, hogy legalább a 80 százalékukat személyesen is ismerem, így aztán a rendezvény már fel is keltette az érdeklődésem. Az ötlet irigylésre méltóan remek, s joggal tételezhetjük fel, hogy ismert borászaink az ételek ízvilágában is jól eligazodnak, bár nem tudom, hogy lehetne-e bármiféle kapcsolatot kimutatni a borász, s bor stílus és a kedvelt ételek között. Talán igen, talán nem, bár inkább arra hajlok, hogy kell lennie kapcsolatnak. A SYMBOL rendezvénye egy megjelenő könyvhöz
kötődik, amely 80 borász 80 kedvenc ételét mutatja be. A könyv tartalma most megelevenedik. Érdekes rendezvény lesz, kíváncsian várom. A szükséges tudnivalók:
Időpont és program:
- 2010. október 29. péntek 16:00-21:00
- Meglepetés ínyencfalatok a borászoktól
- Budapest Ragtime Band
- Jazz est – Váczi Eszter Quartet
- Sorsolás értékes díjakkal
- 2010. október 30. szombat 10:00-15:00
- Meglepetés ínyencfalatok a borászoktól
- Óbudai Danubia Zenekar – vonósnégyes
- Sorsolás értékes díjakkal
- 2010. október 30. szombat 16:00-20:30
- Meglepetés ínyencfalatok a borászoktól
- Bordalest
- Vivat Bacchus, Borászok Kórusa
- Sorsolás értékes díjakkal, fődíj: Caprice Diamond Cuvée
Helyszín: SYMBOL, Budapest, Kóstolójegy: 7500 Ft alkalmanként (ami kedvezőnek tekinthető, ha a felszolgált fogások számát és a hozzá társuló borfogyasztást nézzük).
A rendezvény étlapja
- 2010. október 29. péntek
- Szekszárd
- Bodri István – Vörösboros marhalábszárpörkölt
- Dúzsi Tamás – Bélszín aszalt szilvával töltve
- Eszterbauer János – Ficakpörkölt
- Heimann Zoltán – Barátfüle kicsit másképpen
- Mészáros Pál – Vörösboros szarvaspörkölt
- Villány
- Günzer Tamás – Halászlé
- Günzer Zoltán – Bazsalikomos, paradicsomos tagliatelle
- Jekl Béla – Nyári nyúlragu
- Keller György – Egészben sült sertéscsülök lecsóágyon
- Polgár Zoltán – Marhaschnitzel
- Eger
- Demeter Csaba – Káposztás csülkös bab
- Dula Bence – Egri szőlőpásztorok kedvence
- Gál Lajos – Pontypaprikás egyszerűen
- Dr. Pók Tamás – Mangalicával töltött tök
- Thummerer Vilmos – Őzhátszín erdei gombákkal
- Turcsek Orsolya – Konfitált kacsa
- Mátraalja
- Bárdos Tamás – Vörösboros vaddisznópörkölt
- Szőke Mátyás – Vegyes pincepörkölt
- Tokaj
- Bárdos Sarolta – Laskagombás házitészta
- Berecz Stephanie – Mustáros nyúl
- Demeter Zoltán – Korhelyleves
- Lenkey Géza – Egészben sült tiszai harcsa
- Ifj. Majoros László – Szarvasborjú tejfölösen
- Prácser Miklós – Citrusos, gránátalmás sajttorta
- Szepsy István – Zsályás libamell konfitált retekkel
- Balaton-Badacsony-Zala
- Bezerics Csaba – Kerékrépaleves csülökkel
- Bujdosó Ferenc – Szarvassült párolt zellerszárral
- Feind Lajos – Párolt, grillezett sertésoldalas
- Jásdi István – Mandulás balatoni fogas
- Katona Ferenc – Sült kacsa párolt káposztával
- Konyári János – Sült bárány
- Nyáry Ödön – Aszaltszilvás, diós csirkemell
- Etyek
- Hernyák László – Csalánfőzelék harcsával
- Matolcsy Sára – Hálaadási töltött pulyka
- Rókusfalvy Pál – Borjúnyak erdei gombás árpagyöngyrizottóval
- Szlovákia-Felvidék
- Bott Frigyes – Marhapofapörkölt knédlivel
- Mór
- Miklós Csabi – Malacpofa csomboros káposztával
- Vécsei Béla – Töltött hal
- Sopron
- Horváth József (Ráspi) – Palacsinta
- Luka Enikő – Minden idők csokitortája
- Somló
- Fekete Béla – Lecsós tökfőzelék sült oldalassal
- 2010. október 30. szombat
- Szekszárd
- Kovács Tibor – Bogyiszlói szalonnás csuka
- Sebestyén Csaba – Bajor őzgerinc
- Takler András – „Villás” kacsacomb
- Vida Péter – Mezei nyúlcomb vadasan
- Villány
- Bock József – Bock-steak
- Gere Attila – Dámszarvas-borjúgerinc roston
- Gere Tamás – Káposztás gőzgombóc
- Ipacs Szabó István – Párolt, grillezett marhaoldalas
- Jekl Flóra – Szent Jakab kagyló csőben sütve
- Malatinszky Csaba – Szarvasfilé vörösboros redukcióval
- Szemes József – Velős pacal sertéslábbal
- Tiffán Ede – Provence-i sült bárány tengeri sóval
- Wunderlich Alajos – Kakaspörkölt kapros túróscsuszával
- Siklós
- Fontányi Ottó
- Eger
- Ifj. Csutorás Ferenc – Barbai kacsamell
- Ifj. Gál Tibor – Toscán pizza
- Hagymási József – „Joppanyád”
- Juhász Attila – Borjúpaprikás galuskával
- Kovács Nimród – Vargányarizottós vajhal
- Dr. Lőrincz György – Kacsacomb vargányás széles metélttel
- Mátraalja
- Ludányi József – Tárkonyos vadraguleves
- Tokaj
- Áts Károly – Fagylalt sárgabarackkal, aszúeszencia-karamellel
- Balassa István – Tasakban sült sertéskaraj
- Gergely Vince – Nanuk szelet
- Dr. Kiss István – Tejszínhabos, epres mascarpone-s túrótorta
- Mészáros László – Libamáj dunsztosüvegben
- Molnár Péter – Bodrogi fogas vajmártásban
- Zsurki Sándor – Barackos, fügés kacsamell
- Balaton-Badacsony-Zala
- Ifj. Figula Mihály – Figula Misi libamája
- Garamvári Vencel – Fogas Vincent módra
- Koczor Kálmán – Bocsári betyárleves
- Laposa Bence – Ossubuco
- Lenkey Géza – Egészben sült tiszai harcsa
- Etyek
- Kattra Imre – Sertésérmék hentes módra
- Romsics László – Vadas fácán
- Mór
- Ifj. Kamocsai Ákos – Mustáros csirkemell
- Sopron
- Pfneiszl Birgit – Magyar libamáj osztrák szalvétagombóccal
- Taschner Kurt – Poncihter-ragu
- Somló
- Kolonics Károly – Csukapörkölt
- Spiegelberg Stephan – Füge és kecskesajt
80 huszár
(A ’80 huszár’ Sára Sándor filmje, 1978-ból.)
Nem terjeszteni akarom a kultúrát, hanem fokozni a homályt… 🙂
400 csapás
5 x 80 = ‘400 csapás’ – Truffaut filmje az ötvenes évek végéről (1959)
Impozáns a névsor és ha még jó is lesz az étel (ki főz? a borászok? a symbol emberei?), akkor ez példás rendezvény lehet.
Ígéretes ajánlat.
Két külön díjat kellene a rendezőnek felajánlania:
a.) Annak a vendégnek, aki egy este a felajánlott kb. 4o ételből egy-egy falatot, valamint a hozzá tarozó borból egy-egy kortyot, képes volt elfogyasztani.
b.) Annak a szakácsnak, aki a vendégeknek a körülbelül 40 x 30 falatot megfőzi.
Húúúúúú…
Miért kuksolok én vidéken?… itt semmi hasonló nem történik.
Jó ez a rendezvény – hatalmas feladat lesz színvonalasan az elejétől a végéig levezényelni! Lenkey Gézu miért nem inkább a Tokajiak közé került be?
Lenkey Gézu?
Lenkey százada.
Visszajutottunk a 80 huszárhoz. 🙂