Blog
BORI MAMI – egy jó gyöngyösi étterem, amit érdemes felkeresni
BORI MAMI - Szezonális ízek bemutatása, régiós, helyi eredetű alapanyagok használata és tudatos, fenntartható vendéglátás - erre törekszik a gyöngyösi Bori Mami étterem, ahol nemrég mutatkozott be az új konyhafőnök, Nagy Attila. A Bori Mami nem csupán étteremként...
ZÖLDSÉGKRÉMLEVES – túróval sűrítve (recept)
ZÖLDSÉGKRÉMLEVES - Ismét egy krémlevest készítettem. Ezúttal egy klasszikus sárgarépa, hagyma, zeller (mirepoix) kombinációval, amelyet túróval sűrítettem, ahogy Michel Guérard a nouvelle cuisine meghatározó alakja is tette hajdan, amikor a hetvenes évek közepén...
A PLÉBÁNOS – egy különleges bor legendája
A PLÉBÁNOS - A tulajdonnév egy különleges bort jelöl, amelynek egyszerűen Plébános a neve, és tarka legendák övezik létrejöttét. Mert ha hallom a nevét, s tudom, hogy nem az én falumban szolgáló Gábor atyáról, a mi plébánosunkról esik szó, akár nyugodtan el is...
ESZTER – a futurisztikus, 3D nyomtatott divatról mesél
FUTURISZTIKUS DIVAT - A hétvégén egy bécsi design piacon járva fedeztem fel, hogy több kiállító is 3D technológiával gyártott kiegészítőket árul; nyakláncokat, ékszereket, karkötőket és gyűrűket. Utána néztem mi is a 3D-s nyomtatás és milyen termékeket lehet még...
ANNA TANÁCSAI – A légzés, ahogy még soha nem gondoltál rá!
A LÉGZÉS - Sokszor a legalapvetőbb és legegyszerűbb dolgoknak jóval nagyobb jelentőségük van, mint gondolnánk. Ez a gondolat messzire vezet, azonban a következő sorokban szeretnék megosztani Veletek néhány gondolatot a légzésünk erejéről. Hajlamosak vagyunk a legújabb...
WHISKY SHOW – Corinthia Hotel, 2017. október 14-15
WHISKY SHOW 2017 - Érdekelnek a prémiumpárlatok? Szereted az izgalmas koktélokat? Szívesen megkóstolnál egy olyan elegáns italt, amelyet királyi családok, előkelőségek fogyasztanak évszázadok óta? Akkor ott a helyed október 14-15-én a Whisky Show 2017 nemzetközi hírű...
JUNIBOR ÉS GASZTROÜNNEP – 2017. szeptember 28. – október 1.
JUNIBOR ÉS GASZTROÜNNEP 2017 - 33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember szeptember 28 - október...
ESZTER TANÁCSAI – Eszter a divatról, életmódról és stílusról
A DIVAT ÉS A KAPCSOLAT - A hétköznapokban, akár a munkánk kapcsán, akár egyéb, véletlenszerű szituációkban, mindennapi jelenség, hogy új embereket ismerünk meg. Az első benyomás fontos, de azért nem lehet az egyén tulajdonságait csak ebből biztonságosan leszűrni....
A WAGYU – a tökéletes marhahús japán szimbóluma
BEEF JAPAN (WAGYU) - A Wagyuról sokan hallottak már, s legalább annyian írtak is már róla. A Wagyu kifejezésben a Wa Japánra utal, a harmóniát, a békét Japán lelkét szimbolizálja. A Wagyu jelentése: japán marha. S, persze megszületett az eredetiséget garantáló...
ANNA TANÁCSAI – Tilos rugózni, és tartsd be az alapszabályokat!
NYÚJTÁS - A nyújtásról és annak jelentéségéről számos írás született és számos fórumon olvashat erről az ember, azonban az olykor egymásnak ellentmondó információk tengerében nehéz kiigazodni. A téma kimeríthetetlensége miatt most ebben a formában csak a nyújtás...
A FÉRFIAK – nők társaságában 93%-kal többet esznek!
A NŐK TÁRSASÁGA HIZLAL? - A férfiak tényleg sokkal többet esznek nők társaságában, mint a férfiakkal? Az Evolutionary Psychologycal Science, 2016 márciusi számában megjelent, Kevin M. Kniffin, Ozge Sigirci, Brian Wansink jegyezte cikkben ismertetett Cornell...
ORSZÁGOS ÉTTERMI HÉT – 2017. október 9-15.
XIII. ORSZÁGOS ÉTTERMI HÉT - Az Országos Étterem Hét immár XIII. alkalommal várja az érdeklődőket. A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat 2017. október 9-15. között kóstolhatják meg a vendégek. Az őszi programban több mint 100 magyarországi közép- és felső...
AGÁRDI PÁLINKA – 15 éves az Agárdi Pálinkafőzde, 15/365
15 /365 BORSEPRŐPÁRLAT - 15 év palackba zárva. „A seprő a bor zamatának egyik legfontosabb formálója. Az Agárdi Pálinkafőzde történetének az elején esett meg, hogy a Tokaj Oremus birtokon tett látogatásunk során kiváló furmintokat kóstoltunk. A különválasztott seprőt...
TÁPÉRTÉKSZÁMÍTÁS – Mennyit egészséges egyszerre enni és inni?
TÁPÉRTÉKSZÁMÍTÁS - A tápértékszámítás iránti politikusi elkötelezettségnek nincs semmi értelme, ha nem hinnének abban, hogy a fogyasztók tápanyagokra lebontva tudják értelmezni, hogy miképpen is kellene „helyesen” táplálkozniuk. De, nem tudják! És a kutatók sem...
18+ RECEPT – Kétszer sütött, töltött krumpli, tojással a tetején
KÉTSZER SÜTÖTT KRUMPLI - Igazi jó buli recept, olyan, amit szeretni fogsz és a vendégeid is. El sem hiszed, hogy mennyire egyszerű! Ami kell hozzá: nagyméretű egész burgonyák, egy 200°C hőmérsékletre előmelegíthető sütő, vöröshagyma és fokhagyma (2 nagy burgonyához 1...
BORJÚHÚS, BORJÚHIZLALÁS – Minden, amit tudni érdemes!
BORJÚHIZLALÁS, BORJÚHÚS - Sokévnyi tárgyalás és egyeztetés után, a regionális tradíciók tengerében elvesző EU hivatalnokok a borjú-piacot végül úgy szabályozták, hogy az unióban minden marha borjú, ha fiatalabb 8 hónaposnál (Council Regulation (EC) No.700/2007)....
MATTHEW PIERCY – a The Ritz-Carlton Budapest új séfje
MATTHEW PIERCY CHEF - Matthew Piercy személyében új Executive Chef érkezett a The Ritz-Carlton Budapesthez. A The Ritz-Carlton Hotel Company székhelye az Egyesült Államokban, a Maryland állambéli Chevy Chase-ben található és jelenleg több mint 90 szállodát üzemeltet...
OSSOBUCO – a régi és a modern, a mirepoix és a gremolata
OSSOBUCO - Az ossobuco-ról, vagyis a lyukas csontról, már nagyon sokan hallottak, de valószínűleg sokkal kevesebben kóstolták ezt a klaszikus olasz ételt. Biztosan sokan tudjátok azt is, hogy Ossobuco alla milanese (lyukas csont milánói módra) egy másik milánói...
ŐSZY-TÓTH ESZTER ANITA – a FOOD&WINE új szerzője
ŐSZY-TÓTH ESZTER ANITA - A hír: Őszy-Tóth Eszter Anita a FOOD&WINE új fashion szerzője. Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, Petridisz Anna gyógytornász és jógaoktató, és jómagam mellett, a jövőben Őszy-Tóth Eszter Anita életmóddal, divattal kapcsolatos írásai...
ANNA TANÁCSAI – Munkahelyi trükkök, hogy jobban érezd magad!
PETRIDISZ ANNA - Az emberi test mozgásra van teremtve, ennek ellenére életünk nagy részét mégis ülő testhelyzetű tevékenységek töltik ki. Erre hajlamosít a legtöbb munkahely, az iskola, a szórakozási lehetőségek (TV, mozi, színház…), a közlekedési eszközök (autó,...
PETRIDISZ ANNA – a FOOD&WINE új szerzője
PETRIDISZ ANNA - A hír: Petridisz Anna a FOOD&WINE új szerzője! Ambrus Lajos író, és jómagam mellett, a jövőben Petridisz Anna életmóddal kapcsolatos írásai színesítik, gazdagítják a blogot. Anna a Semmelweis Egyetemen végzett gyógytornász, emellett jógaoktató is,...
A GASZTRONÓMIA VIRÁGKORA – a 19. század forradalma
A GASZTRONÓMIA VIRÁGKORA - Az emberiség táplálkozásában a mezőgazdaság kialakulása után tízezer évvel, a 19. században következik be a második legjelentősebb táplálkozási forradalom. A változások az egész világra kiterjednek. A 18. század végétől, 19. század első...
LABEL ROUGE BÁRÁNYOK – a francia-spanyol határon
LABEL ROUGE BÁRÁNYOK - A Pireneusok Délnyugat-Európa magashegysége. Legmagasabb csúcsa, az Aneto 3404 méter. Ez a hegység választja el egymástól Spanyolországot és Franciaországot, az Ibériai-félszigetet és a kontinentális Európát. Hosszúsága a Vizcayai-öböltől a...
MI VAN AZ ÉLELMISZEREINKBEN – Mi van a címkén?
MI VAN AZ ÉLELMISZERBEN? - Szinte mindenkit érdekel, hogy mit tartalmaznak a nap mint nap fogyasztott élelmiszerek, a legtöbb embert a vásárlás során az adott termék tartósítószer-, cukor-, színezék- és szénhidráttartalma befolyásolja egy friss, országos kutatás...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!