AMERIKAI TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Az amerikai töltött káposzta valamikor a legendás American Diner műfaj egyik sztárja volt. Az American Diner (étkezőkocsi, büfé) a filmekben is gyakran szerepelt, elegendő a Pulp Fiction (Ponyvaregény) című klasszikus mozira, vagy a The Sopranos (Maffiózók)

sorozatra, az American Graffiti-ra, a Twin Peaks-re, vagy a Grease-re gondolnunk. A Diner valamennyiben szerephez jut. Amerikában főként északkeleten és középnyugaton találkozhatunk Dinerekkel, de másutt is előfordulnak. Még Budapesten is akad Diner stílusban kialakított étterem. A Diner amerikai ételeket kínál: hamburgereket, salátákat, hasábburgonyát, szendvicseket, egyszerű, gyorsan elkészíthető, olcsó ételeket.

Amerikai töltött káposzta (Cabbage Rolls) – recept

A hazai töltött káposztára minden ízében emlékeztető amerikai “Cabbage Rolls”, azaz “káposztatekercsek”, leginkább a bevándorló közép-európaiak ízlését tükrözi.

  • Hozzávalók:
  • 3 liter víz
  • 1 tk. só
  • 1 nagy fej káposzta
  • 500 g darált marhahús
  • 1/2 csésze (120 ml) rizs
  • 3/4 csésze finomra vágott hagyma
  • 2 egész tojás, felverve
  • 1/2 tk. só
  • 1/8 tk. bors
  • 1/2 tk. fokhagymapor
  • 1/2 csésze finomra vágott zeller
  • 2 ek. sütőolaj
  • 1 darab 350 g töltőtömegű paradicsomkonzerv

Elkészítése:

  • Egy nagy leveses fazékban tegyünk fel 3 liter vizet forrni. Adjunk hozzá 1 tk. sót.
  • Szedjük le a káposzta 12 legnagyobb levelét és tegyük a forrásban lévő vízbe. Főzzük őket 5 percig.
  • Öt perc elteltével vegyük ki a káposztaleveleket a vízből és papírtörülközőn szárítsuk meg. A főeret távolítsuk el, s a leveleket tegyük félre.
  • Egy keverőtálban keverjük alaposan össze a darált marhahúst, a rizst, 1/4 csésze hagymát, a fokhagymaport és a zellert.
  • Egy púpozott teáskanál keveréket tegyünk minden káposztalevélre, majd a leveleket tekerjük fel, s a végeit zárjuk le.
  • Serpenyőben olajat hevítünk és a káposzta tekercseket a forró olajban legalább egyszer megforgatva, minden oldalról barnára pirítjuk.
  • A megpirult tekercseket tepsibe tesszük és ráöntjük a paradicsomkonzerv tartalmát. Hozzáadjuk a megmaradt 2/3 csészényi hagymát, majd 160°C hőmérsékletű előmelegített sütőben 75 percig sütjük. (Szükség esetén folyadékpótlásról gondoskodjunk!)

Megjegyzés: Bár ez a recept meglehetősen rímel a hazai káposztafőzési hagyományban inkább kuriózumnak, mint általánosnak tekintett paradicsomos szabolcsi töltött káposztával,  mégsem kell azt gondolnunk, hogy feltétlenül hazánkból elszármazott recepttel van dolgunk. Paradicsomos káposztatekercseket (töltött káposztákat) ugyanis szerte a világon készítenek: Japántól, Kínától, az arab országokon át, akár Svédországig. Az alábbiakban egy görög ihletésűnek mondott, a hazai hagyományokra rímelően rizzsel, darált hússal töltött káposzta fotója egy ausztrál oldalról (taste.com.au).

  • S, ha már fent éppen a Ponyvaregényből választottam képet, nézzétek meg a Ponyvaregény egyik jól ismert jelenetét.

Csíki Sándor♣