Francis GaltonA NÉP HANGJA – A Nature 1907. márciusi 7-ei számában „Vox populi” (A nép hangja) címmel Darwin unokatestvérének, Sir Francis Galtonnak jelent meg egy írása. A szerző beszámol a Nyugat-Angliai Vágóállat és Baromfi Kiállításon megrendezett súlybecslő versenyről, melyen 787 nevező, hentes és farmer becsülte meg a kiválasztott élő ökör vágás utáni súlyát. Francis Galton megdöbbenésére, a becslések átlaga csupán 0,70 százalékkal tért el a levágott ökör mért súlyánál. Az igazán meglepő mégis az volt, hogy a becslések átlaga az egyedi becslések mindegyikénél közelebb került a valós értékhez. Egy, a Nature-ben megjelent (1907) olvasói levél szerzője hívta fel rá először a figyelmet, hogy a

becslésben valójában nem is a „nép”, hanem a szakértők vettek részt, ezért a meglepetést keltően pontos becslés valójában a „szakértők hangja” volt.

  • Nos, valahogy így van ez a borversenyek időről-időre visszatérően kritizált pontozásával is. Az előzőekhez hasonlóan, a „szakértők hangja” ebben az esetben is meglepően precíz eredményt (átlagot) adhat.
A becslések átlaga az egyedi becslések mindegyikénél közelebb került a valós értékhez.

A becslések átlaga az egyedi becslések mindegyikénél közelebb került a valós értékhez.

Csíki Sándor♣