LITTLE HUNGARY – Kevesen lehetnek, akik Magyarországon valaha is hallottak a „Little Hungary” nevű New Yorki-i étteremről, a Houston Street-en. Pedig Max Schwartz úr ezen intézménye különösen megérdemli a figyelmet és az emlékezetet. Már csak azért is, mert nincs még egy magyar étterem a világon, ahol, miközben a Teddy mackóról elhíresült amerikai elnök, Teddy Roosevelt a gulyását szürcsölgette, a nevezetes süteménynek nevet adó Rigó Jancsi hegedült.

  • 1905. február 14-én, Valentin napján, éppen ez a kivételes és megismételhetetlen csoda esett meg New York városában, Max Schwartz étteremtulajdonos, East Side-i, Houston Street 257 alatti „Little Hungary” éttermében, ahol Rigó Jancsi hegedült és Theodore Roosevelt volt a díszvendég.
Balra: Rigó Jancsi a Little Hungary-ban, plakát. Középen: Az Oakland Tribune riportja: "A hegedűs a lángokban is játszott, hogy lenyugtassa az étterem 200 vendégét". Jobbra: Rigó Jancsi és Clara Ward, Caraman-Chimay hercegnője, ahogy Toulouse-Lautrec látta őket 1897-ben.

Balra: Rigó Jancsi a „Little Hungary” plakátján. Középen: Az Oakland Tribune riportja: „A hegedűs a lángokban is játszott, hogy lenyugtassa az étterem 200 vendégét”. Jobbra: Clara Ward, Caraman-Chimay hercegnője és Rigó Jancsi, ahogy Toulouse-Lautrec látta őket Párizsban (1897).

A Gulyás Sor

A 19. század végi, 20. század elejei bevándorlás eredményeként meglehetős etnikai sokszínűség alakulhatott ki New Yorkban is. Az etnikumok egy része ma is jól érzékelhető territoriális elkülönültségben él, ezért a „Little Italy„, vagy a zsidó Lower East Side ma is működik, de Manhattan olyan, egykor virágzó kerületei, mint a „Little Syria” (Lower West Side), „Little Africa„, vagy német „Kleindeustchland” mára eltűntek. Az előzőekhez képest kisebb területű, a lengyel, német, osztrák (Klein Wien) területekkel határos, velük nagyobb, „kelet-közép-európai” egységet alkotó, East Houston-i „Gulyás Sor” mára ugyancsak elenyészett. A „Gulyás Sor” nem csak a magyarokat tartotta egybe és vonzotta. Az East Houston 255-263 alatt állt a népszerű „Little Hungary„, amit az útikönyvek „széles körben ismert bohém” helyként jellemeztek és megemlítik híres borospincéjét is, ahol a hordók között szolgálták fel a vacsorát.

  • A „Little Hungary” híre messze túlmutatott a környéken és ez volt Teddy Roosevelt kedvenc étterme is, amikor rendőrbiztos, majd kormányzó volt, és akkor is visszament, amikor elnökké választása tiszteletére bankettet rendeztek itt. Az elnök látogatása után a „Little Hungary” pedig még népszerűbbé vált, mint korábban.
A "Little Hungary" egy 1907. december 20-án kelt képeslapon

A „Little Hungary” egy 1907. december 20-án kelt képeslapon

A népszerűség azonban hamar véget ért, amiben a fő szerepet az etnikai összetétel változása jelentette. A Gulyás Sor szomszédságában élő németek, osztrákok a belvárosból hamarosan elkezdtek kifelé vándorolni (Yorkville) és a többi közép-kelet-európai bevándorló, beleértve a magyarokat is, követte őket. A „gettó szívében” a „Little Hungary” étterem azonban maradt a helyén, s mint az alábbi hirdetés is mutatja, büszkén vallotta, hogy 20 év működés után sem mennek el, maradnak, ami azonban hibás döntésnek bizonyult.

Little Hungary - hirdetés

Little Hungary – hirdetés (1915)

A potenciális vendégek elvándorlása, tetézve az alkoholtilalommal, megpecsételte a „Little Hungary” sorsát. Az új „gulyás sor” immár a belvárostól távolabb, Yorkville közelében alakult ki, s ezt a nagyobb számban ide költöző, magyarok lakta környéket rövid ideig „Little Hungary” néven is emlegették. 1917 után a Lower East Side-on már a forradalom elől elmenekülő orosz bevándorlók telepednek le, s új éttermeket nyitnak, új, orosz ételekkel.

A nemrégiben lebontott, Houston Street 255 alatt álló épület.

A nemrégiben lebontott, Houston Street 255 alatt álló épület.

  • Ja, s hogy mi lett Max Schwartz-cal? Max Schwartz a New Yorkban-ban megkeresett pénzén kastélyt vásárolt Magyarországon és öreg korára hazatelepült.

Csíki Sándor♣