Blog
HÚSVÉTI BRUNCH – ünnepi menü a Spagoban
SPAGO BUDAPEST - A Spago Budapest by Wolfgang Puck idén tavasszal is felejthetetlen élményeket kínál mindazok számára, akik különleges környezetben szeretnék megünnepelni a húsvétot. A kifinomult gasztronómia és az ünnepi hangulat tökéletes elegye várja a vendégeket,...
CENTRÁL IRODALMI ZSÚR – No.1 iskolai program!
CENTRÁL IRODALMI ZSÚR - Minden idők legsikeresebb középiskolai irodalmi kávéházi programja, a Centrál Irodalmi Zsúr újabb mérföldkőhöz érkezett. A tavalyi tanév elsöprő sikere után a Centrál Kávéház megnyitja a 2025/26-os tanévre vonatkozó foglalási lehetőséget, immár...
BADACSONY NEW YORKBAN 2025 – újra itt!
BADACSONY NEW YORKBAN 2025 - 2025. április 5-én ismét Budapestre, a patinás New York Palota Róma termébe költözik egy napra a Badacsonyi borvidék. A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban nagy kóstolón a borvidék kitűnő boraival,...
15. FURMINT FEBRUÁR – idén már a tizenötödik!
15. FURMINT FEBRUÁR - Sokkal jobban ismerjük a furmintot, mint tizenöt éve. Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Furmint Február rendezvény-sorozatot. A másfél évtizedre visszatekintve a furmint körül egy jelentős forradalom zajlott le, idén ennek eredményeit...
13. BORKONFERENCIA – 2025. február 28-án
13. BORKONFERENCIA - A „Zöld gondolatok zöldszüret helyett” alcímmel futó esemény generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal, jó hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, az egészségtudomány témakörét körüljáró interaktív kerekasztal-beszélgetéssel érkezik február...
VÁROSI BORÁSZATOK – rebellis, formabontó műfaj
REBELLIS VÁROSI BORÁSZATOK - „Sokszor elhangzik a kérdés, hogy miért Budapesten, s miért nem egy borvidéken, ahol a „normális” borászatok működnek. Az egyszerű válaszom erre az, hogy lusta vagyok, de akad ennél összetettebb is. Van egy főállásom, két óvodás korú...
AZ ELSŐ SZEGEDI – paprikakereskedők Bécsben
AZ ELSŐ SZEGEDI PAPRIKAKERESKEDŐK - „Bár a szegedi népben nem közönséges kalmárszellem él, - írta Bálint Sándor, 1939-ben - a kor meggyorsult kapitalista tempóját főképpen tőkével nem tudta követni. A paprikakereskedelemnek a kor szükségleteihez és szabadversenyes...
BAKOS BORÁSZAT, NADAP – jó lesz ez, felettébb!
BAKOS BORÁSZAT, NADAP - A tulajdonosok, Bakos László, és a felesége, Bakos-Szabó Marianna 2012-ben költözött Nadapra. Marianna Békéscsabán, László Székesfehérváron nőtt fel, a közös életük Budapesten indult. László építész, Marianna környezetvédelmi mérnök, három...
A KÁVÉ NAPJA 2024 – Akvárium, szeptember 29.
KÁVÉ NAPJA 2024 - Ismét kávéillat lepi el Budapest egyik legnépszerűbb találkozóhelyét szeptember 29-én a kávé világnapja alkalmából. Egész napos, korlátlan kávékóstolással, kávé-koktélokkal, versenyekkel, programokkal, gépekkel és eszközökkel, valamint otthonra is...
SPAGO BUDAPEST – a Pajta és a Spago négykezese
SPAGO BUDAPEST - Négykezes vacsora a Spago Budapestben. Kiemelkedő gasztronómiai sorozat a főváros szívében. 2024 október 8-ával egy különleges gasztronómiai programsorozat veszi kezdetét, melynek a Michelin-ajánlott Spago Budapest ad helyet. Az étterem executive...
WINELOVERS 100 – 100 legjobb magyar bor, 2024
WINELOVERS 100 - Megjelent a 100 legjobb magyar bor rangsora, és kihirdették a kategória győzteseket is. 6 magyar bor kapott Grand Gold érmet a nemzetközi zsűritől. A borverseny eredményeit szeptember 14-én szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben a...
33. BUDAPEST BORFESZTIVÁL – mindenki ott lesz most is!
A 33. BUDAPEST BORFESZTIVÁL - 2024. szeptember 12. és 15. között beköltözik a Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb...
RÉGI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK – nagykóstoló május 8.
RÉGI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK - Csóka, laska, bakator… - a mesebeli nevek régi magyar szőlőfajtákat takarnak, amik egyre több borásznak nem csak a szókincsébe, de a mindennapjaiba is bekerültek az elmúlt évek során. Ezekből a különleges fajtákból készült borokat a...
PANNON BORMÍVES CÉH – Gere Andrea az új elnök
PANNON BORMÍVES CÉH - A Pannon Bormíves Céh Egyesület tisztújító közgyűlésén Gere Andreát (Gere Attila Pincészet, Villány) választották meg elnöknek. Gere Andrea Dr. Lőrincz Györgyöt (St. Andrea Szőlőbirtok, Egerszalók) követi a rangos pozícióban. Két neves borász,...
AZ EREDETI JÓKAI BABLEVES – Tatán és Pesten
AZ EREDETI JÓKAI BABLEVES - Jókai Móric (Mór) 1825. február 18-án (e sorok megjelenése előtt 200 esztendővel született. Jókay Móricz néven anyakönyvezték, ám ma mégis Jókai Mór néven ismerjük. "Egy anekdota szerint írótársa, Tóth Lőrinc címzett először egy...
KÁVÉBÁR BAZÁR 2025 – jubileum a Millenárison
KÁVÉBÁR BAZÁR 2025 - Kávébajnokságok, értékes nyereményjátékok, a hazai piacon egyedülálló kávégépek és rengeteg izgalmas kóstolnivaló az ország legnagyobb kávébárjában. Idén február 15-16-án zajlik jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazárt, melynek a Millenáris B...
BRASSÓI APRÓPECSENYE – Mi az igazság?
BRASSÓI APRÓPECSENYE - „Olyan fenséges étket kaptam és olyan rég tapasztalt nagy adagban, hogy szóhoz se juthattam. Ízletes volt a hús, igazán mennyei eledel. Na, és a zsírban sült petrezselymes krumpli! Legszívesebben percekig forgattam volna a számban, hogy még ne...
ÉJJEL IS NYITVA – a 130 éves New York Café!
ÉJJEL IS NYITVA - Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, az idén 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti ikonikus létesítmény december 13-tól január 6-ig – egyelőre tesztüzemben - éjszakai nyitvatartással várja vendégeit: éjféltől...
MÁRTÁSOK – rendszertana röviden és okosan
SZÓSZOK, MÁRTÁSOK - „Vichy dél'franciaországi városban, amely nemcsak gyógyforrásairól, hanem luxusélelmicikkeket előállító gyárairól is nevezetes, az ottani majonnaise-üzem egyik cégvezetőjét, egy Andrée Mascallat nevű köztiszteletben álló tisztviselőt az...
MI FOLYIK ITT? – őszi borturizmus kampány
BOROK JÁRATLAN UTAKON - A Magyar Bormarketing Ügynökség 2024. szeptember 20-án indította el a „Mi folyik itt? - Borok járatlan utakon” névre hallgató őszi kampányát, amelynek célja a borturizmus ösztönzése a bor kultúrával, művészetekkel és gasztronómiával való...
GUNDEL-DÍJ 2024 – Bicsár Attila & Kovács Lázár
GUNDEL KÁROLY-DÍJ 2024 - Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában,...
CARISSIA – interjú Bereczki Csaba borásszal
KÁRÁSZTELKI PEZSGŐPINCÉSZET - "A 773 az évjáratos termékünk, ami mindig évjáratos lesz, ez a csúcs jelenleg. A másik két Magnum tételnél az az érdekesség, hogy nem feltétlen évjáratos pezsgőt akartunk készíteni csak 2018-ban még nem voltak reserved-boraink, így nem...
MICHELIN-CSILLAGOS EBÉD – Balaton Wine & Gourmet fesztivál
BALATON WINE & GOURMET 2024 - 2024. szeptember 6-8 között idén is sor került a Balaton Wine&Gourmet fesztiválra Veszprémben. A fesztiválon a balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett, a látogatók Olaszország gasztronómiai különlegességeibe és...
GOULASH-AVENUE – New York magyar éttermei a századfordulón
NEW YORK MAGYAR ÉTTERMEI - „New-York város délkeleti részében a Second avenue és Houston-street táján vetette meg alapját a magyar kolónia. Az avenue mentén sorakoznak kávéházaik: egy-egy darabja a régi hazának. A kilencedik utca sarkán emelkedik a Café Boulevard. Ez...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!