LENKEY PINCÉSZET – A tokaji borvidéken – de nemzetközi léptékben is – kevés olyan borászat van, amely ennyire tudatosan és elszántan fordul az idő felé, mint a Lenkey Család Szőlészete és Pincészete (Mád). A családi vállalkozást Lenkey Géza édesapja alapította 1999-ben, ám a borászat valódi története 2001-ben kezdődött, amikor az édesapa halála után Géza átvette a birtok irányítását. Az indulást maga Géza így idézi fel: „Apu azt mondta, ha van erőnk és akaratunk, folytassuk, amit elkezdett. 24 éve vagyok Mádon.”
Filozófia: az idő mint alapanyag
Lenkey Pincészet – kivételesen hosszú érlelés
A Lenkey Pincészet ma érvényes stílusát két nehéz évjárat jelölte ki. Az említett évjáratokban Géza azt vette észre, hogy a borok az ő ízlése szerint csak akkorra mutatták meg a valódi arcukat, amikorra már elfogytak. Ez a „fából vaskarika” megfigyelés tette számára egyértelművé, hogy az ő stílusa, útja a hosszú érlelésben rejlik. Ettől kezdődően, a hosszú érlelés lett a Lenkey-borok identitása.
„A borok a hosszú érlelés során ragyognak fel igazán. Először palackban, majd később hordóban érleltem őket. A 2016-os tétel még mindig hordóban van – tíz évet szeretnék adni neki.” Lenkey Géza
A Lenkey Pincészetnél nem ritkaság a 10–20 éves hordós érlelés, ami meglehetősen egyedülálló Tokaj-Hegyalján – de az egész borvilágban is, már amennyire az bárki által is ismerhető.

Lenkey Pincészet – 10 hektár
10 hektár, 15 parcellán – Mád és Bodrogkeresztúr esszenciája. A birtok ma 10 hektáron gazdálkodik: 7,5 ha Mádon és 2,5 ha Bodrogkeresztúrban, összesen 15 parcella, 8 különböző dűlőben – Holdvölgy, Középhegy, Úrágya, Kishegy, Vilmány, Bomboly, Betsek és Hegyfarok. A tőkék életkora: 35–65 közötti évre tehetők. Ez a sokféleség egyértelműen szerepet játszik a borok mélységében: a terroir karaktere minden tételben kimutathatóan jelen van.
Organikus művelés 2005 óta. A pincészet 2005 óta nem használ gyomirtót és növényvédő szert. 2014-ben kezdődött a biokontroll bevezetése 1,4 hektáron, majd 2015-től már az egész területen. Bár Géza nem törekszik papíralapú tanúsításra, a művelés ténylegesen ökológiai.
A Lenkey Pincészetben nem használnak fajélesztőt, nincs savpótlás, sem almasavbontás. Minden bor spontán erjed, és a folyamatokat kizárólag az idő és a pince hőmérséklete alakítja. A borok egy 500 éves tokaji pincében érlelődnek akár évtizedeken át.
2025. november 24-én hat Lenkey bort kóstoltunk

Orange 14 2019 – Narancsbor – Száraz Furmint
Stílus: rétegzett, mély, vibráló, valódi „borászati gondolat”. A héjon tartás narancsteás, barackhéjas jegyeket ad, a hordó pedig széles struktúrát. A bor nem kíván kedves lenni – őszinte, direkt, energiákkal teli.
Címszavakban: Naturális tétel, 14 nap héjon, 4,5 év hordó, kénmentes, 906 palack, cukortartalom 0.7 g/l, alkohol 12,5%, fogyasztása 12-13 °C
Úrágya 2018 – Dűlőszelektált – Furmint / Hárslevelű
Ízvilág: kő–föld–gyümölcs hármasa. Ízben fehér virágok, sós-ásványos tónusok, hosszú savgerinc. Elegáns, tiszta, tradicionális tokaji száraz házasítás.
2,5 év hordó, majd 50% tartály – 50% hordó érlelés, 2027 palack, cukortartalom 0.9 g/l, alkohol 12,5%, fogyasztása 12-13°C
Tíz év után… Kishegy Furmint 2006
Élmény: „viaszosság”, szárított gyümölcsök, érett alma, földes tónusok. Mély, meditatív, igazi időbor – Tokaj egyik legszebb érlelt furmint karaktere.
Extrém terméskorlátozás, lassú erjedésű, hűvös év, burgundi stílus, 10+ év érlelés, 655 palack, cukormentes extrakt tartalom: 23,8 g/l, cukortartalom 2,7g/l, alkohol: 12%, fogyasztása 12-14°C.
Húsz év után… Sárgamuskotály 2004
Stílus: egy ritka, érlelt aromatikus bor, amelyben az idő teljesen átformálta a fajtát. Zöldes reflexek, mély arany szín, magas savak, herbalitás, menta. Nem illatos, hanem mély, növényi, teás, szinte „aszúszerű” komolyság.
Birtokválogatás, 1272 palack, savtartalom 7,6 g/l, cukortartalom 5,8 g/l, alkohol 12 %, fogyasztása 14-16 °C
Az élet szép 2022 – édes, házasítás
” Ha úgy érzed, görcsbe rándul gyomrod, torkodban gombóc , mázsás súlyok alatt roskadva jársz, bujkálsz, hangokat hallva összerezzensz, agyadban méhek hangyákkal háborúznak, ha kérdeznek, motyogsz valamit, és mindjárt elsírod magad… Kezdd el mondogatni: AZ ÉLET SZÉP! ” (Lenkey Géza)
Elgondolás: a borászat reakciója a piaci nehézségekre – egy vigasztaló, élményt adó, őszinte édes bor. Tisztán gyümölcsös, körtés, barackos; szépen működik ázsiai ételekkel és halakkal.
80% Furmint és 20% Hárslevelű a bodrogkersztúri Hegyfarok dűlőről, 5500 palack, savtartalom 8 g/l, cukortartalom 73,6 g/l, alkohol 12,5 %, fogyasztása 12-16 °C.
Hárslevelű 2021 – édes hárslevelű
Stílus: modern, friss aszúérzet: hársvirág, kandírozott citrusok, fehér csokoládé, gyönyörű savak. Hosszú, finoman építkező, elegáns édesbor.
Úrágya, Kishegy és Vilmány dűlők,, egészfürtös préselés, 1 év hordóban + 2 év palackban, 1152 palack, savtartalom 7,7 g/l, cukortartalom 129,9 g/l, alkohol 11%, fogyasztása: 12-14 °C
A Lenkey Pincészet – ahogy mi látjuk

Török Borbála, Csíki Sándor, Dániel Dóra és Rauf Sven Tamás a képen (Haller-terasz, Lenkey borok kóstolása)
A Lenkey Pincészet Tamás szerint
„Újabb hétfőn vagyunk túl és már második alkalommal kóstolom a Lenkey Pincészet idős és persze érett borait. Magasság és mélység, tételről tételre. Megalkuvást nem tűrő borok ezek, amiktől megkapjuk azt, amit tíz, vagy húsz év után, már egy kapcsolattól is várunk: bizalmat, tiszta szeretetet, önzetlen odaadást és csendesen erőteljes érzelmeket. Nekem ilyen a Lenkeyék minden tétele. Köszönöm az élményt!” (Rauf Sven Tamás alias Gasztrokíbic)
A Lenkey Pincészet Dóra szerint
„A Lenkey Pincészet az időbe fektet. Nem siet, ebben a rohanó világban. Minden tételük lassú, türelmes, meditatív – olyan borok, amelyek nem „eladni” akarnak, hanem megmutatni: Tokaj igaz potenciálja az idő dimenziójában teljesedik ki. A borászat egyediségét adja az organikus művelés, a természetes és beavatkozás nélküli erjesztés, a hosszú, akár 20 éves érlelés, az idős 35–65 éves tőkék, a ritka, kis palackszámú tételek, és nem utolsó sorban a személyes történet, generációs örökség. Lenkey Géza borai lassú kortyolásra, elmélyülésre és figyelemre hívnak – igazi „időborok”, amelyekben benne van Mád, Tokaj-Hegyalja és egy borász egész története.” (Dániel Dóra alias Champagnegirl)
A Lenkey Pincészet szerintem
„Ha butára akarod magad inni, mert bánatod van, mert a világ bántott és még mindig nem akar megérteni, akkor ne a Lenkey borokkal próbálkozzál. A Lenkey borok, ha csak inni akarsz, akkor túlnőnek rajtad. A lerészegedésre mindig akadnak alkalmasabb borok. Ezek viszont a igénylik a figyelmet, az elmélyülést. Érett, intelligens szépségek, amelyekhez ennek megfelelően kell közelíteni. Ha gondolatébresztő, különleges borokra, mélységre vágysz, a Lenkey Pincészet borait mindenképpen javaslom. Ezek a borok nem azzal váltják ki az elismerésed, hogy itatják magukat, hanem azzal, hogy olyat mutatnak, amelyet kevés más bor. S, hogy mit? Mindenkinek mást, de magadnak kell rájönnöd, hogy neked mit. Megéri megpróbálni, bár segítségül azért annyit érdemes elárulni, hogy a Lenkey borok nem a rostos gyümölcslevek után következő első lépcsőfok a borok világával való ismerkedés során. Bár, ki tudja?
Ha az ételhez Lenkey bort választasz (akár egy borvacsorán is), járj el gondosan, körültekintően. Lendülj túl a közhelyeken, s ne egy laza kapcsolatra, egy éjszakás kalandra készülj. A Lenkey borokhoz mindenképpen hasonló kvalitású, összetett, komoly, strukturált zamatú ételek illenek. A Lenkey borok nem kedvelik a gyáván határozatlan ízvezetésű ételeket. Ha ilyenekkel párosítod, általában megalázzák azokat, túlnőnek rajtuk. természetesen egy Schitzel rendelésénél is intelligens társnak bizonyulnak, de elmélyült „társalgásra” itt ne számíts. A századfordulós „grand cuisine” ételei közt azonban méltó társakra lelhetnek ezek a hosszan érlelt, sokadlagos ízjegyekkel is ékesített borok.” (Csíki Sándor, FOOD&WINE)



VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!