A SÜLT KRUMPLI, (hasábburgonya) leginkább a gyors éttermek „junk food” ételei közé sorolódik, mivel ez a belga (flamand, vallon) találmány napjainkra azzá vált. Étteremben sem nagyon szeretem, különösen nem a klasszikus vegyes köret alkotóelemeként, amikor is párolt rizs és viseltes hasábburgonya kerül nagy mennyiségben a frissensültekkel telerakott kétszemélyes, vagy még annál is többszemélyes vegyes tál aljára, esetleg az egyszemélyes tányéron tornyosul, mindenféle olyan színes zöldségekkel és

gyümölcsökkel, melyeket nem valószínű, hogy maradéktalanul elfogyasztok. Tehát, legyen most szó a hasábburgonya és a bor párosításról, ha már szóba került, s ha már megírtam, hogy hogyan is készül a tökéletes sült krumpli, Heston Blumenthal receptje szerint.

A tökéletes sült krumpli – bor párok

„Párok”, mivel mindjárt több is akadhat, bár vannak, akik szerint a sült krumplihoz egyáltalán nem lehet jó párt találni. Pedig lehet. Ilyenek a következők is:

  • sült krumpli  &  száraz fehér pezsgő, prosecco
  • sült krumpli  &  Chardonnay (hordóban érlelt)
  • sült krumpli  &  Sauvignon blanc (citrusos)
  • sült krumpli  &  Rajnai rizling
  • sült krumpli  &  Zöld veltelini
  • sült krumpli  &  Tokaji, Somlói furmint

Furminttal is érdemes összekóstolni, mert a sokféle és sokszínű furmintból is lesz illő étel-bor pár, vagyis nem is olyan lehetetlen a sült krumplihoz bor találni. A ketchup és a majonéz ezekben a párokban nem lett figyelembe véve, csupán a só és az olaj, burgonya. A majonéz, de főleg a ketchup teljesen más borokat kíván, ezért ebben az esetben kerüljük el. Pezsgő esetén a chili-szósz bátran előkerülhet. Izgalmas lesz.

Csíki Sándor♣