Pozsony 1941POZSONYI LUCSKOS KÁPOSZTA – a közelmúltban már írtam az erdélyi lucskos káposztáról. A témához számtalan régi lapot, forrást átnéztem, s a kutatásaim során bukkantam a szalonnás zsemlegombóccal készülő pozsonyi lucskos káposztának nevezett étel receptjére. Azért is fogalmaztam ilyen nyakatekerten, mert ezzel az elnevezéssel máshol nem találkoztam.

A lucskos káposzta kétségtelenül Erdélyt idézi. Amitől mégis pozsonyi lett, nem lehet más, mint a zsemlegombóc. A savanyú káposztás, gombócos, knédlis, húsos, szalonnás verziók Dél-Németországtól, Ausztrián át, Csehországig/Csehszlovákiáig különösen népszerűek, de a német nyelvterület más részein, Svájcban is előfordulnak.

cabbage g283c58351 1280

 

„Pozsonyi lucskos káposzta (Egytálétel)”

„Veszünk egy szép nagy fej káposztát, külső leveleit letisztítjuk róla, cikkekre felvágjuk, sós, lobogó vízbe dobjuk. Mikor a víz újra felforrt, szitára öntjük. 4 személyre veszünk 60 deka bőrös malactarját, 2 drb malackörmöt és 8 deka húsos kolozsvári füstölt szalonnát. A húst, körmöket, szalonnát és a cikkekre szeletelt káposztát egy kisebb fazékba adjuk, adunk el hozzá 1 kis fej hagymát, 3 szál kakukfüvet (drogériában kapható), fél babérlevelet, sót, törött borsot és egy kis köteg apróra vágott kaprot. Feltöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, az egészet befödve, puhára pároljuk. Mielőtt a hús és a káposzta teljesen megpuhult volna, 6 deka zsírral és 6 deka liszttel piros rántást keverünk és feleresztjük annyi káposztalével, hogy hígabb, lucskos folyadékot kapjunk belőle, aztán adunk bele egy kevés ecetet, de csak annyit, hogy a főzeléknek kellemes savanyítás ize legyen tőle. Közben szalonnás gombócot készítünk, melyet sós forró vízben főztünk ki. Tálaláskor a hagymát kidobjuk a káposztából, a húst és a szalonnát 1-4 szeletre vágjuk. Öblös főzelékes tálba adjuk a gombócokat, arra adjuk a káposztát, a káposztára rárakjuk a felszeletelt húsokat, aztán egy jó kanál tejföllel nyakon öntjük.

„Szalonnás zsemlyegombóc a lucskos káposztába”

„6 deka húsos szalonnát apró kockára vágunk, 3 darab egynapos szikkadt zsemlyét szintén kockákra vágunk és a sütőben ropogósra szárítjuk. A szalonnát lábasban a tűzhelylapján pirosra kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kiszárított zsemlyekockákat és félretesszük. Egy mély tányérba 1 egész tojást és 1 deci tejet villával jól összehabarunk, ráöntjük a hideg zsemlyekockára, jól elkeverjük és mindjárt egy kis evőkanál lisztet hintünk rá, sót, tört borsot s ezzel elkeverjük, majd 10 percig igy állni hagyjuk, gombócokat formálunk belőle és forrásban levő vízbe dobva, kifőzzük.”

Speckknödel mit Kraut (Kochen & Küche)

Illusztráció: A „Speckknödel mit Kraut” (Kochen & Küche) egy olyan édeskáposztából készített mai osztrák étel, amely ugyan nem lucskos káposzta, de a számtalan savanyú káposztás, zsemlegombócos osztrák-német étel mellett a legközebb van Kovácsics Erdélytől elkalandozó pozsonyi lucskos káposztájához.

 

Csíki Sándor♣

 

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.